Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jahodová šála

09. 07. 2015
11
8
1293
Autor
Movsar

Čtenář Dostojevského

V galeriích už zhasli, jen malá strážní světýlka blikají jako majáky do širou nocí. V pokoji panelákového bytu právě usínajícímu člověku vypadla z ruky kniha. Jeho tvář je sinalá, i v expresivním ohnisku lampy. A galerií se houpá čísi dech.


Cyklista

Je noc nad pátkem. V dálce za Pankrácí létají jiskry ohňostroje. Tady, ulicí barrandovského sídliště nejistě šlape do pedálů noční cyklista. Jede ze strany na stranu, jako by se nořil do asfaltu. Když pan Hoffman jednoho dne roku 1943 jel na podobném bicyklu z práce domů, v jistou chvíli dostal pocit, že jeho nohy těžknou, kolem prší jiskry ohňostroje a cesta se otevírá jako hladina řeky. Jede snad i tento zpozdilý muž ze své chemické laboratoře?   


Zmizelé hranice

V zákrutě nad kolejemi kvetou lípy. Stoupneš si pod ně a necháš na sebe padat českou státnost. Je mastná a voňavá, denně k ní přilétají včely, aby ji proměnily v med. U domu nad zákrutou ještě pracují, ač obzor už nachoví večerem. Nejspíš v rádiu zaslechli ekonomy povídat o Číně a pod dojmem urostlých symbolů rozhodli se zahýbat statistikami produktivity práce. Obyčejného smrtelníka na procházce ale ten lipopád mámí do snu. V něm vystupuje obraz berlínského bulváru a na něm stánky s kebabem. Hranice dávno zmizely, zůstaly jen zákruty a sny.


Jahodová šála

Ráno vstupovali do podzemí stanice Muzeum dva mormoni. Jejich pondělní misie začínala hned po tom, co v nadnárodním bufetu na rohu posídali maso v žemli s limonádou. Střety s barbary vyžadují tělesné dispozice, a tak ti dva američtí hoši napnuli košile k prasknutí, na znamení nadpřirozené síly. Zejména v pase byli značně disponovaní.

To u náměstí míru vonělo letní ovoce. Byla snad Ludmilina šála jahodová?


8 názorů

Gora
04. 12. 2015
Dát tip

Pěkný, objevný pohled. Jen ty zmizelý hranice se opět vrací.../T.


Agibail
12. 07. 2015
Dát tip

... zmizelé hranice moc pěkné*


florian
10. 07. 2015
Dát tip

Chtěl bych umět dívat se na vše očima, za kterými sídlí tvé vnímaní; a nejen reality, Movsare.


Lakrov
09. 07. 2015
Dát tip

Díky cyklistovi se dozvídám něco, co už se mi dávno vytratilo z hlavy,líbí se mi slovo ...lipopád... (nejspí je tvé, originální) a Jahodová šálatvoří závěr s otazníkem...

...majáky do širou nocí... ## předložka do je tu asi navíc.


Diana
09. 07. 2015
Dát tip
Chtěla bych Prahu vidět tvýma očima! **********

Velice mě zaujaly "Zmizelé hranice". Pro mě to je námět k zamyšlení nad nedávnou historií našeho státu. V těch několika větách se ukrývá obrovská pravda, která by měla přimět člověka pozastavit se a přemýšlet. Velice pěkné :)


Kočkodan
08. 07. 2015
Dát tip
A opět chutná literární žranice. Obzvláště hezké – Zmizelé hranice.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru