Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mušličky a moře

06. 08. 2015
8
9
1525
Autor
Movsar

Melancholické děvče

Vypadala jako Štursovo Melancholické děvče. Vyčesané vlasy, pokrabatělé, pleť bez krve jako socha. Na krku jí svítila hvězdička. Prsty ťukala do displeje telefonu, fialkový lak dodával té neživotnosti na výrazu. Na Můstku zmizela v lapidáriu cestujících. A vagónem někam k Rajské zahradě uháněla stopa melancholie.


Boty

Na Želivského vystupuje z metra muž s květinami. Dvoumetrový manekýn v obleku a poněkud těžkých botách. Ty květiny a ani oblek nepůsobí smutečně, jen jeho boty. A ty prý prozradí vše.


Tetovanka

Náměstí míru prorůstá šlahouny svého těla: jsou z inkoustu a rostou divoce a lesknou se potem. Fortelná blondýna v tílku a červené sukni, s paží celou od květin. Možná se jmenuje Adéla. A běda, jestli ještě nevečeřela.


Obrázky na pomezí

Čas limonád a nahých pohledů, srpen na svém kraji. Zadnice dívek, kypící ze šortek, se lepí k sedačkám autobusů a v kožence potom zůstává otisk jak v mýtické roušce. Těžko si ale někdo vzpomene nazítří, natož po dvou tisícovkách let. Tyhle obrázky nemají valného smyslu, prostě jen jsou. Někde mezi limonádou a nahými pohledy, na kraji srpna.


Mušličky a moře

Možná že pod španělskou oblohou, uprostřed vírů slaného vzduchu a s horizontem perlivého tyrkysu před sebou, kdosi plní své básně mušličkami a mořem. A ony jsou pak jako obrázky pana Joana. Třeba je píše prstem do písku, ty své kruhy, anebo je jen tak vykřikuje spolu s racky, kdo z koho. Tady, daleko v hlubinách pevniny, si musíme mušličky a moře hledat. S mušličkami to není zase tak špatné, dá se říct. Moře, ó moře, to už žádá práci ducha. Alespoň že slunce nám srpen dopřává plnými doušky.  


Večer na sídlišti

Srpnový podvečer, kočka spí, zkrvavělé slunce se opírá do oken protějšího paneláku, takže vypadá jako obytné řeznictví. Sousedi se loučí s návštěvou, ta mizí v propadlišti výtahové šachty. Je čas večeře. Po zdi domu bude se bude plazit vůně menu televizních receptur, prošplhá až k poslednímu patru, mine antény a jako posmrtný pel splyne se signálem. V jeden okamžik byty rozezvučí zprávy, uprchlíci proběhnou domácnostmi, někteří proplavou po hladinách polévek až do svobody. Venku se pak setmí, zacinkají sklenice, zacinkají umíráček. 


Koule ve vesmíru

I tohle město, tak jako všechna, pluje vesmírem. Za nocí, kdy občas ještě vyrážejí hvězdy, je to jasnější. Věžáky čekají jen povolení ke startu. Nikdy nepřijde. Opilé čtvrti jsou taková malá kosmická městečka, kde se experimentuje se stavem beztíže i prudkou gravitací. A milencům proudí skrze žaluzie měsíční světlo, ta závrať má pruhy, jeden jako druhý. Vše se opakuje. 


9 názorů

Lakrov
08. 09. 2015
Dát tip

Melancholické děvče a Boty mě sice nezasáhly, ale dál se mi to začalo líbit. Tip.


Marcela.K.
14. 08. 2015
Dát tip

Tak to mě nenapadlo, psát si do telefonu :-) ono by to taky do toho mýho (13 let staré Nokie) šlo blbě...můj "skicák" je Písmák ;-)

Dík za odpověď, jsem si to tak nějak představovala...

 


Movsar
10. 08. 2015
Dát tip

díky, lidi.

červenou knihovnu snad ne, snadraději akt v textu.

marcelo, díky za chválu. většinou to píšu na místě, do skicáku telefonu, někdy to pak dobarvím později, už v ateliéru poustevny :-)


Fruhling
08. 08. 2015
Dát tip
Od Tetovanky dal to sakra jede.

Marcela.K.
08. 08. 2015
Dát tip

Jak to píšeš? Doma, nebo "na místě" - do notýsku? Nechápu to. Nebo si to fotíš? Třeba tu dívku mizející v davu...

Jak zachytíš ty momenty, které přece mozek nemůže ani všechny uchovat? Nebo máš tak velkou hlavu, že na ni neseženeš ani klobouk ? :-)


Josephina
07. 08. 2015
Dát tip

možná bys jako vedlejšák mohl psát lechtivou červenou knižnici ...  jen tak pro radost a pro pobavení sebe i druhých (nic morbidního, jen takovej erotickej lehkej humor ...)


Obrázky na pomezí...turínského plátna


Kočkodan
06. 08. 2015
Dát tip
Boty Nepřestává slunce sálat, do obuvi pražit, prát, co se děje uvnitř kanad, to nechtějme raděj znát...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru