Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

K smíchu a zapomnění

20. 08. 2015
3
5
1294
Autor
Movsar

Eine Familie

Autobus jede deštěm a veze tím českým deštěm německou rodinku. Vypadají jako vystřižení z Burdy. Mladí rodiče s dospívajícími dětmi, klukem a holkou. Holka je po tátovi, kluk po mámě. Vypadají zdravě, lesknou se jim vlasy a skvějí zuby, matka se synem jsou navíc opálení. Ani Alfred Rosenberg by si je nevymyslel lépe. Pravděpodobně jedou z rodného alpského městečka s jedním přestupem na Zličíně. Holka má pěkně tvarované nohy, možná nosí do kopců ve vědrech čerstvé mléko. Kluk zezadu připomíná primitivní africkou sošku, hlavu má po stranách vyholenou a z temene mu trčí chomáč vlasů. Otec působí mentálně nejistým dojmem. Nahrbený vysunuje hlavu jako nějaký pravěký poloještěr, koulí očima po barrandovské krajině, jako by mu ji záblesky paleopaměti ozařovaly ještě v kulisách prvohor. V úzké tváři matky jsou všechny linie ostré, oči, nos, ústa. Vlasy má přebarvené na černo, velmi se blíží postavám kurtizán z obrazů Ernsta Ludwiga Kirchnera. Má výraz kokety, což si její poloještěr snad ani neuvědomuje, je plně pohlcen silnicí, jako by autobus řídil sám. A tak žena rozdává nasládlé pohledy, uzavřené do úsečného rámce tváře, aniž by rušila manželovo soustředění. S německou střídmostí ovšem těmi pohledy neplýtvá. Na Budějovické ta pokrevní smečka vystoupí a zmizí v davu.  


K smíchu a zapomnění

Zrzku si vede Smíchovem. A na konci té cesty čeká je oba smích. A taky zapomnění, jak by dodal velký mág románu Milan K. Ale ještě na konci nejsou, zatím svírá je ulice a nervozita prvomilenců. Snad ještě pojí trochu skromného jídla a vínem zmámí se jak nenasytné včely. Bude to někde pod Andělem, v šeru zastrčeného bufé. Hubený Alžířan uhněte jim placku a vycení zuby, po partyzánsku, přátelsky. Pak půjdou podél tramvajové trati, kolem kaple a hřbitova a řady vyražených oken, pod padlou drapérií západu. Jak textem symbolistní básně půjdou. Snad proto aby omyli vodou vážných obrazů už předem ze sebe hřích. Není to všechno k smíchu a není to k zapomnění?


Turner

Ano, Turner by to tady namaloval. Všechno. Řeku, kotvící lodě, železniční most. Taky hejno racků, stoupající vír křídel. A večer v soumraku a déšť v ústupu. A ježaté věže kostela na Vyšehradě. Ach ten Turner…  


Erotický socialismus

Tak k nám vtrhl podzim. Kdo nestihl chytit léto za límec, už ze srpna nic nevytřese. Na stehnech uondaných žen, vracejících se autobusy z práce, už to nebude perlit potem. Tyhle horké obrázky zas budou důvěrné, uzavřené do ložnic jak desky mistra Theodorika do Křížové kaple. Určeny k soukromé meditaci. Období erotického socialismu vzala sezóna.


Bankéřky

Břichaté ženy rozcinkaly penízky zavěšené u beder, je to hejno divých bankéřek s chutí k tanci. A tak kutálejí ty penízky v tónech tělnaté hudby, v pramenech až z Marakéše teče, a je slaná. Pan Ar-Rashid to opřený o taburet pozoruje a v stínu lačných úst nechává mizet oříšky. Mnoho oříšků, bohatý je jak sultán. A bankéřky je všechny počítají lehkými pohyby prstů. Co naplat, nešť, ten bohatec má oči jen pro tvarosloví jejich prsů. Tak jde život v orientu. 


5 názorů

Movsar
15. 09. 2015
Dát tip

dík lakrov za komentáře, jsem rád, že jsem v tobě našel interpreta. takžedíky za čteníi reflexi.


Lakrov
15. 09. 2015
Dát tip

Slovní spojení ...jako vystřižení z Burdy... ve mně kdysi vyvolávalo vlnu nevole, takže doufám že zde jde o ironii -- což se v průběhu čtení zbytku odstavce potvrzuje. I ...K smíchu a zapomnění... mi něco říká (líbí se mi slovo ...prvomilenci...) Další tři odstavce se mi pak ve srovnání s těmi prvními dvěma zdají příliš stručné.


florian
20. 08. 2015
Dát tip

...a přidám ještě několik úsměvů.


Movsar
20. 08. 2015
Dát tip

zdeněk burian by se snad nezlobil, ale kdoví. jsem rád, žes ho zmínil alespoň ty, kočkodane, zdeněk si to zasluhuje.


Kočkodan
20. 08. 2015
Dát tip
U poloještěra jsem očekával zmínku o Zdeňku Burianovi. 

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru