Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Otazníky v prachu

01. 09. 2015
5
5
1363
Autor
Movsar

Další list z deníku sobotního putování Prahou.

Otazníky v prachu

U kostela svatého Václava velká sláva. Neznámá žena se vdává. Vlečkou kreslí stopu do smíchovského prachu dní. Má tvar otazníku: jak to bude s ní? Jak to bude s ním? Ale co dnes nemá tvar otazníku…


Náplavní

Náplavní, ta ulice začíná smrtí. Za sklem syrová tkáň obnažená na žebra. V dalším okně muž v bílé zástěře mele maso. Asi Míla.


Šelma mezi beránky

V bezmasé jídelně jí tygřice. Tělnatá blondýna v strakaté halence imitující kůži šelmy. S každým pohybem ruky se jí rozhoupou opálená ňadra, ten obraz kolébá. Odskočila si sem na oběd z obchodního domu Kvádrio. Ve svém teritoriu už neloví. Vůně parfémů ze Sefory vytěsnily pach krve ukrytý hluboko v jejím genetickém kódu. 


Barokní krajina

Barokní zátiší s vystrčeným bokem. Kloužou po něm už tak kluzké pohledy, a nepotřebuje nic navíc: vystačí si ve svém tvaru. Vyrůstá ze země, jako mýtická hora plemene, krajina zrodu. Barokní krajina, ta česká licence, uprostřed Zlatých lázní.

 

Vzdálené broskve

Západ měl barvu broskví, Vltavu křižovaly hudbou vířící lodě bláznů a od Vyšehradu se snášelo hřbitovní ticho, na protest. Poslední srpnová neděle měla šmak konců. Tomu, kdo podlehl sentimentu, mohl i tanec bláznů z lodí připomínat danse macabre.

Šli nábřežím, s hlavami ztěžklými budoucností, sladkou šťávu západu nechávali odkapávat někam do ruzyňského údolí. Tam, skrze mříže kartouzy, ji lačně chytali ti, před kterými budoucnost přibouchla katr.


5 názorů

Movsar
06. 10. 2015
Dát tip

díky, lakrov, za zastavení a reflexi.


Lakrov
06. 10. 2015
Dát tip

Úvodní otazníky jsou vtahující. Náplavní přes počáteční drama končí záříjovou slabikářovostí. Šelma mezi beránky jdo trochu mimo mne, Barkoní krajina je hezká ilustrace a Vzdálené broskve vzbuzují spoustu (poněkud nesourodých) představ. Tip.


Marcela.K.
02. 09. 2015
Dát tip

Míla mele maso :-) Máme mísu masa! Ó my se máme :-))

 

Alenko stůj auto houká

na něm v pytlích bílá mouka

auto mouku rozváží

z velikého nádraží :-)


Josephina
31. 08. 2015
Dát tip

těší mě, že se propracováváš k obdivu k ženám, jejich forem, když už nic jiného


Kočkodan
30. 08. 2015
Dát tip
Je otazníkem, jestli manželství neznámé ženy dlouho vydrží; nebude láska brzy v prachu?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru