Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kryšpín

20. 10. 2015
8
19
2234
Autor
Gora

Ukázka ze souboru povídánek pro dětské a dospělé milovníky zvířecího světa.

 

 

   Oknem zahradní chatky se vloudil časný letní paprsek. Zavítal do pelíšku, v němž se začalo vrtět velké zacuchané kočičí klubko. Máma Lilina a dvě koťata : starší Kryšpín / z prvního vrhu/ a mrňavá Adélka /ze druhého vrhu/, všichni tři obdařeni dlouhou stříbrnou srstí, otevirali oči.

- Něco bych posnídal...mňouknul Kryšpín a vyplétal své tlapky z hroudy kočičích těl. Rodinka po chvíli obklopila misku s granulemi a dala se do jídla. Na řadu přišlo ranní mytí a čištění kožíšků.Lilina začala olizovat malinkou Adélku a vypečený Kryšpín se zamračil:

- A co můj kožíšek, přece se nebudu umývat sám?,   brblal si pod bílou náprsenku. Snažil se nastavit hřbet nebo bříško mámě pod růžový jazyk, ale vysloužil si jen výsměšný pohled Adélky a zasyčení mámy.

- Dobře, dobře, tak si aspoň cucnu mlíčka...rozhrnul tlapkou srst kolem lákavého zdroje v mámině srsti, určeného mladší setřičce.Využil možnosti k dokrmení a, ač veliký skoro jako Lilina, dychtivě pil.

   Olíznul vousky a vylezl otvorem pro kočky z chaty ven. Mžoural na pestrý svět kolem sebe. V ohradě obehnané kůly bylo živo. Kozlík Matěj vyvedl na čerstvou pastvu celé stádo i s několika rozdováděnými kůzlaty. Hrála si a trkala navzájem. Kryšpín skočil dolů a rozjařeně probíhal mezi nimi. Netušil, že vůdce stáda Matěj má na něj spadeno, a málem jej nabral na rohy...a tak zas vyběhl z ohrady ven. Pekelně se nudil a hledal nějakou zábavu.

- S ovcemi taky asi nic nebude, minule mne jedna načutla kopýtkem, raději k nim nejdu, pozoroval tři hnědé ovce, které se pásly na zahradě.

Huňatý kocour náhle zbystřil: něco zajímavého se dělo kdesi u slepic! Dal se do běhu tím směrem, a když byl blízko slepičí boudy, začal se plížit...

- Co je to za strašáka, a jak se naparuje...nestačil se divit...Kryšpín netušil,že na farmě přibylo nové zvíře, a poprvé vyšlo ze své voliéry.Byl to mladý páv a říkali mu Pávík. Se zájmem pozoroval hejno slepic a začal se jim předvádět. Nohama delšíma než Pipi Punčochatá podupával a postupně rozevíral pernatý vějíř barvy oceánu. Dal se do tance kolem své osy a zrychloval tempo jako točící se větrný vír. Kryšpín na to divné zvíře hleděl v úžasu! Na závěr tance vydalo z plna hrdla výkřik, který ochromil téměř všechny obyvatele Zvířecího vrchu. Jen kohout jménem Nebojsa neunesl pohled na krasavce Pávíka a zaútočil. Skočil mu zákeřně na hřbet a kloval a kloval, až měl hřebínek vzteky úplně rudý. Kryšpín vyšplhal na dřevěný plot a skočil dovnitř k rozzuřenému kohoutovi. Slepice se velkého chlupáče lekly a začaly hlasitě kdákat.Nebojsa, jejich ochránce, přestal klovat Pávíka a šel jim na pomoc. Kocour bleskurychle utekl z dosahu kohoutova zobáku.

 

   Oknem zahradní chatky se vloudil časný podzimní paprsek. Kryšpín posnídal a vydal se na pravidelnou obchůzku farmy. Kůzlata povyrostla.Ovce se zakulatily hustější vlnou, přípravenou snášet chladné počasí.Nebojsa, velký bílý kohout, důležitě pochodoval kolem svých slípek a svolával ty nejvěrnější k hostině.

Mezitím povylezlo sluníčko a lákalo kocoura k vyhřívání se na něm. Z Kryšpína se stal téměř dospělý kočičák. Ulehl na malý kopeček porostlý hustou trávou. Z tohoto místa měl naprostý přehled o tom , co se děje na farmě. Vyvalil rozkošnicky bříško a čekal.  Za chvíli se nad jeho tělem objevil stín. Kamarád Pávík nakláněl hlavu s královskou korunkou za strany na stranu a pozorně prohlížel Kryšpínovu srst. Když v ní zahlédl něco zacuchaného či zrnko písku, jemně zobákem nečistotu vybral. Po nějaké době se Kryšpín rozdováděl a chytal tlapkou Pávíkův ocas. Ten začal dupat a točit se dokola, a Kryšpín běžel za ním a lovil peříčka...

- Díky, příteli, tak zase zítra...rozloučili se  a Pávík doprovodil kocoura sáhodlouhými kroky až k chatce.


19 názorů

Gora
23. 12. 2015
Dát tip

Tak bohužel Pávík nežije a Kryšpín se sám myje...díky.


Kočkodan
23. 12. 2015
Dát tip
Kocour si rád navyká na výpomoc Pávíka, je to terno pro Kryšpína, jinak by byl samá špína. (noční pousmání)

Gora
16. 11. 2015
Dát tip

To je náhodička...díky!


Kolouch
15. 11. 2015
Dát tip

A kocoura Kryšpína máme doma taky ... :) 


K3
25. 10. 2015
Dát tip

Dalekou cestu... napsal Richard Adams. Když se začteš, nepřestaneš. Je to o králicích. Od té doby na ně pohlížím úplně jinak...


Gora
25. 10. 2015
Dát tip

Děkuju, Setona znám od dětství, je to nádherné.Ta Daleká cesta je taky od něj? Nečetla jsem, díky za tip...


K3
24. 10. 2015
Dát tip

Je to hezké, pro děti ideální. Mimochodem, znáš povídky E.T. Setona? A což takhle Daléká sesta za domovem. Dlouho jsem to nechtěl číst a pak jsem zjistil, že to je úžasné...


Lnice
22. 10. 2015
Dát tip

milé, dětem by se to určitě líbilo***


Gora
21. 10. 2015
Dát tip

Evženko, díky za tip a rady - to víš, představ si mne, jak jedním prstem vyťukávám veledíla, neznaje bližších pravidel...dám si na to pozor.


Zvířátka jsou kouzelná. Myslím, že když se to tu líbí dospělým, děti by to oslovilo určitě.    /T

Technická poznámka: Za čárkou a tečkou odsaď na jednu mezeru.

 


Gora
21. 10. 2015
Dát tip

Děkuji, to víš, tapír to není, ale pokud tě to potěšilo, jsem spokojená- a moje zvířátka jsou Mírumilovná /Irena z řeckého překladu/


Kolobajda
21. 10. 2015
Dát tip

Dospělý milovník zvířecího světa jsem já. Ale moje zvířátka se chovají jinak. Asi nejsou tak chytrá, jako ty tvoje. Například tapír - ten je zcela nevychovaný. No a pro děti je to asi málo akční - hustý a cool... kdyby aspoň Kryšpín posílal někomu SMSky...  Přesto  T*


...Krásný den.....


Gora
21. 10. 2015
Dát tip

Víš, toto je můj snový svět a mám štěstí, že jej smím žít...vážím si tvého názoru, díky!


podle mne....určitě ano.....je to jako pohlazení...milé...jemné....


Gora
21. 10. 2015
Dát tip

Děkuji ti, mám takových námětů "plný kopec" a nevím, zda je zpracovat takto "dětsky"...poradíš?


úžasně miloučké....*/***


Gora
21. 10. 2015
Dát tip

Jejda, děkuju, jsem hrozně mile překvapená...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru