Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Drzá moucha

27. 10. 2015
9
12
2717
Autor
Oldjerry

Za ta léta jsem tu, na zahradě, přistihl už pár raritních živočichů.  Sršně, který měřil téměř šest centimetrů. Neohrabaný, pomalý... asi proto už dál nedoletěl... otakárka fenyklového, lišaje svlačcového, drvopleně obecného, hranostaje, divokého králíka černobílého, ... tentokrát to byla moucha.

Drzá moucha

Zase vosy, co ty se nás letos natrápí...  přemílal jsem někde za čelem při věšení vosolapek, amatérsky vyrobených z několika PET lahví, zavěšených na trasách, po nichž se vosy slétávaly do mně nepřístupného hnízda mezi dvěma palubkovými stěnami zahradní chaty. Lahve byly  ve dvou třetinách výšky opatřeny otvory jimiž se vosy ochotně prodíraly  za vůní nahnilých meruněk rozšlehaných do vody v láhvích.

Cestu zpět už nenacháDřevodělka fialovázely a po delší době létání v malém prostoru, unaveny, spadly do tekutiny, aby se jí napily naposledy. Asi po dvou dnech jsem musel lahve vylít, obsah zakopat a udělat novou náplň. Jdu znova věšet  a tu koukám: veliká, ale o-prav-du ve-li-ká... černá modravá moucha... na mou duši! dobré tři centimetry! si to klidně namíří do vletového otvoru k hnízdu, když předtím s váhovou převahou odstranila několik oprávněných vos z nejbližšího okolí vletu.  Chvilku jsem koukal jak z jetele, zavrtěl jsem hlavou a pověsil další láhev. U vletu, či vlezu, zase  rozčileně poletovalo asi deset vos.  Z díry pomalu vylezla ta černá obryně a - podle mého pocitu naprosto suverénně - odletěla kamsi do koruny vedle chaty rostoucí, již částečně odumřelé jívy. 

Pak už nebylo důležité, co jsem dělal... Když jsem pak přijel domů (na zahradu jezdíme čtyři kilásky), uložil věci, umyl Jardu a snědl večeři, usedl jsem ke Kryštofovi, což je moje poněkud dost přerostlá kalkulačka, psadlo, koukadlo a jánevímcoještě, otevřel a hledal velkou černomodrou mouchu...

...a našel. 

Jenže: žádná moucha to nebyla, ale velká včela, samotářka, která si hnízdo buduje nejen ve starých stromech, ale i v kmenech a větvích měkkodřevých stromů, ovocných, olší, lip, topolů, vrb...a už je to tu: jíva...  je...   samozřejmě...  vrba.

Dřevodělka fialová...

Dřevodělek je celý rod, některé žijí i ve Skandinávii, Německu a Polsku, ale tahle fialová frajerka se u nás vyskytuje četněji spolu s Dřevodělkou potulnou jen na Jižní Moravě a jednotlivě i ve více místech v Čechách.

Napsal jsem o tom doktorovi Kubačkovi z Opavy, který je oborníkem a znalcem. Odpověděl, že takto severní výskyt naší dřevodělné fialky je dost ojedinělý. Tři odpoledne jsem hlídal okolo chaty a koukal do koruny jívy až mne bolelo za krkem, ale dočkal jsem se. Velebně se snesla na malý květ popínavky Akebie pětičetné, který svým tělem zcela přikryla. Jako modelka vydržela i to, že jsem se k ní přiblížil na méně než metr, exhibicionistka jedna!

Chystal jsem se udělat ještě snímek jistoty, ale asi jsem se pohnul rychleji a včela to považovala za ohrožení. Odfrčela jak vrabec před dravcem...

Dobře, že se mi snímek skoro povedl... okolí sice nic moc, ale včela vypadá skoro jako živá.

Už nikdy za ty dva roky jsem ji ani nezahlédl... musel jsem vrbu porazit a jiný panelák asi neuznala za dost dobrý, ač starého ovocného dřeva mám na zahradě hafo. Možná, že jí chyběly ty vosy... nevydržely mé rafinované úskoky a útoky a raději odletěly bydlet do většího bezpečí.

Nějak se mi, na rozdíl od té dřevodělky, po nich nestýská...


12 názorů

Kapsa
30. 10. 2015
Dát tip

No, mě hned napadlo mezidruhové křížení. Já si myslím, že včely samotářky to mají jako lidé...

...když jsou dlouho sami, na své lodi... ; )


fialka...
30. 10. 2015
Dát tip

Sledovat hmyz lupou je úžasné, chápu broukaře... fejeton také skvělý :-)


Oldjerry
29. 10. 2015
Dát tip

Je jich málo, nežijí totiž ve společenství... záletnice? takhle jsem o tom nepřemýšlel...  já si myslím, že (v lidském podání) spíš zlodějka...(:-D


Kapsa
29. 10. 2015
Dát tip

Krásný text.

Takovou ,,mouchu" jsem nikdy neviděl, ikdyž se maskuje jako včela a užívat si lítá za vosama - rozpolcená osobnost.

Je to vlastně záletnice.


Oldjerry
28. 10. 2015
Dát tip

Dobrý den,

nevěděl jsem, že existuje literární web Písmák. Je zajímavý, tak jsem si ho přidal k oblíbeným. Váš mail mne vždy potěší, protože přírodě oddaných a přírodu pozorujících lidí, není moc.

Přeji příjemné prožití slunných podzimních dní.--RNDr. Milan KubačkaNatura Opava – Czech Republicwww.natura-opava.orgwww.facebook.com/naturaopava


Hesiona
28. 10. 2015
Dát tip

Pomohl jsi mi vyřešit záhadu letošního léta, Jardo. Už jsem na ni skoro zapomněla, ale taky jsem ji letos u nás viděla. Veliká a krásně vybarvená :)


líbí se mi tvůj vědecký přístup :o)


Oldjerry
27. 10. 2015
Dát tip

Alexka - Mám vlastní, dobrý a skoro shodný snímek, ale použil jsem obrázek z internetu, protože  svůj bych musel nejprv někam vkládat na net...

Kočko - dík, to je hezké...

Lnice - asi proto jsem ji už na zahradě neviděl (:-D

Zordone dík


Alexka
27. 10. 2015
Dát tip

Ten snímek je parádní... a text samozřejmě taky :-)


Zordon
27. 10. 2015
Dát tip

kráska


Lnice
27. 10. 2015
Dát tip

ještěže neví, že jsi ji nazval mouchou a k tomu drzou:-) určitě by se urazila:-)***

Kočkodane pěkné*


Kočkodan
27. 10. 2015
Dát tip
Nebyla to moucha tse-tse, šlo o včelu dřevodělku, věčně se ti spinkat nechce, což nás, Jardo, těší vcelku... 

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru