Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Noc v Madridu

28. 10. 2015
0
7
106
Autor
Hundin

dalsi dilo co neproslo autocenzurou

Říkal, že se jmenuje Rafaelo, a taky, že je poutník, ale nejspíš lhal a tohle říkat nemusel. Nicméně já mu taky neřekla, že jsem si ho vybrala, aby to pro případné zloděje nevypadalo, že se toulám madridskou nocí sama. Žebral kousek od Plaza del Sol. Já se tam přiloudala ulicemi plnými lidí a veselících se fanoušků fotbalu od Palos de la Frontera. Řekla jsem mu, že mu koupím jídlo, ať mě trochu provede Madridem, nešel do večerky jak bych čekala, ale do mekáče i proto tezi, že je poutník, spíše nevěřím. A pak mě trochu vodil po Madridu a já si tu a tam fotila a když jsem téměř usínala rozloučil se a zmizel v davu, ale z toho jsem si nedělala těžkou hlavu.

Spíš s tím jak to vydržet do rána než začne jezdit podzemka a já se vrátím na letiště a poletím do Zaragozy – můj batoh již byl někde tam na cestě do útrob letadla. Měla jsem jen letní oblečení a mikinu-vestu a ledvinku s doklady a platební kartou.

A čert mi byl dlužen, že jsem si nevyměnila boty za sandály – ale chtěla jsem ulehčit batohu. A tak jsem si uchodila otlaky. Teď, před zahájením mé pouti!!! No nic, poučení pro příště. Zkusila jsem nějaký hostel, ale 50 éček za noc mi přišlo moc, natož když jsem věděla, že za chvilku bych musela vstávat. Tak mě zase vítala srpnově teplá noc v příjemně rozehřátém městě s mapou v ruce.

Najednou jsem se vzbudila, když šla kolem parta lidí asi z nějaké hospody již v trošku vesele-hlučném stavu. Ani nevím kdy jsem si původně jen na chviličku sedla na nějakou lavičku ve stínu stromů lemujících ulici.

Tak jsem se zase začala toulat dál až jsem dorazila k vlezu do metra, ještě bylo brzo na otevření, tak jsem s mapou v ruce přeloudala ještě o dva vstupy dál a hurá už bylo otevřeno – tradá na letiště.

Čekalo mě tam zatím nejmenší letadlo, jakým jsem v tomhle životě letěla, a poté moje první svatojakubská pouť.


7 názorů

Lakrov
19. 04. 2016
Dát tip

S (větším) časovým odstupem čtu povídku již jednou komentovanou v minulosti,  od níž nacházím své vlastní avízo -- to kvůli dodržení slibu.  Snad autor ještě občás sleduje Písmák...  

 Spontánně podané zastavení (jedno z mnoha) ze subjektivně podaného cestopisu  nebo jen záznam z deníčku bez dalších podobných a (záznamů) bez ambice s ním  něco dalšího dělat (zveřejnit).  Vadí mi řečnická vsuvka ...No nic, poučení pro příště... (Vadí jen to uvození  slovy ...No nic...).  Domněnku, že by mohly následovat nějaké další záznamy z téhle cesty,  ve mně vyvolává poslední věta, zmiňující svatojakubskou pouť.


Lakrov
03. 11. 2015
Dát tip

Odpovím později (snad :-) ). Posílám si avízo nebo se připoměň.


Hundin
03. 11. 2015
Dát tip

možná by to mohlo skončit již za tím slovem "davu"


Hundin
03. 11. 2015
Dát tip

přesto děkuji

ta kritika se mi prostě líbí


Lakrov
03. 11. 2015
Dát tip

> ...že si to někdo přečetl poté co jsem to přesunula...

Mívám uložené URL ("odkazy") všech proz. děl ve formátu "Vytisknout" a čtu si je, když mi zbyde čas. Zdá se tedy, že mi čas zbyl přiliš pozdě :-)


Hundin
03. 11. 2015
Dát tip

děkuji

 

překvapujeme, že si to někdo přečetl poté co jsem to přesunula do konceptů


Lakrov
03. 11. 2015
Dát tip

Dočteno. První odstavec je (přes mírnou nepřehlednost způsobenou délkou vět či nesprávnou interpunkcí) celkem zajímavý. Dál se mi pak zmysl téhle (reportážní?) miniatury rozplývá.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru