Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Meruňková duše

04. 11. 2015
9
14
1529
Autor
Oldjerry

Meruňková duše

Jako dítě jsem měl jiné starosti... jestli mne máma pustí ven, aniž bych předem napsal domácí úkol (občas se to povedlo), jestli vyhraju dost kuliček, abych měl nějakou munici do praku (:-D,  co mi  řekne táta, až přijdu domů v botách s ukopnutou podrážkou z naší pouliční ligy. Ani páry o nějaké duši.

Po několika průšvizích, z nichž jsem nic nevyvodil, pak přišly na pořad  života trable, které mne zasáhly hlouběji - volba mého oblíbence - Borise, psa našeho souseda, který ke mně přišel umřít, za rok skon milované babičky,  za další rok kruté ukončení mé první studentské lásky, v zápětí potom policejní - no -vlastně esenbácké vyšetřování mé domnělé krádeže,  poznání, že na vojně není nic podobného, jako mnou očekávané spravedlnost a čestnost a tak se mi to pěkně štosovalo a tím směřovalo k poznání, úsudku, přesvědčení, že duše není výmysl... Proč jsem si spojoval existenci duše s těmito životními kodrcy se mne ani neptejte. Nepovím... dokonce ani nevím....

Tak jsem tedy už tušil, že existuje něco, čemu se z nedostatku přesnější definice říká duše. Jak jsem naznačil - teď dokládám, že jsem věřil v existenci duše nejen u lidí, ale i u zvířat a brouků . Ani mne však nenapadlo si totéž myslet o rostlinách... a vydrželo mi to až do věku, v němž i věda připouští, že  je člověk starý. 

Co bylo to, co můj názor zase posunulo o kus dál?

Na zahradě  mám mimo mnoha jiných rostlin - květin, zeleniny, keřů a stromů,  také devětadvacetiletou - tedy starou - meruňku. V jejím popraskaném a  zčásti vyhnilém kmeni už zbývá jen nějakých deset patnáct centimetrů zdravé kůry a podkoří, jímž do asi šest metrů vysokého stromu proudí životodárná míza se vším, co strom k životu potřebuje. Všimli jste si? napsal jsem k životu a tím jsem nepřímo přiznal, že i strom může mít duši. Jen jsem ještě nevěděl, co to ve mně zraje. Nevím, jak je to doopravdy, ale já tomu dnes už věřím. Proč taková změna v názoru?

Když jsem loni konstatoval při jedné odpolední kávě pod  »vegáčem« na zahradě  uprostřed stráně nad Labem, že ... tu meruńku už musím porazit, dnes jsem se všiml... a popsal jsem  ten defekt stromu, který jsem jako proutek dostal před skoro třiceti léty od táty.  Meruněk, povídám, měla letos asi pět a všecky spadly, ani nevím, jak letos chutnaly. Vzhledem k tomu, jak vypadá ten kmen,  nelze  čekat, že příští rok to bude lepší.

Žena chvílí mlčela a dívala se na mne očima umírajícího Borise, pak o-pa-tr-ně kontrovala: Podívej, vím, co tě vede k tomu rozhodnutí... ale...  a to jsem už tušil, že meruňka s námi ještě nejméně rok, spíš jen jeden rok, přežije...  ale, pokračovala moje Jarmila: Všiml sis, že v červenci sice shodila plody, ale v srpnu nasadila nové listy?  a obrazila i na předtím holých větvích, o kterých jsi tvrdil, že jsou po mrtvici?  Nebylo by dobré ještě jí dát šanci?

Nezabojoval jsem ani chvíli: dobře, ale napřesrok      pokud se nestane zázrak!! šmik! a pustil jsem to z hlavy.

Dnes jsem přesvědčen, že ten strom věděl, o čem byla řeč. Letos v červenci jsme sklidili  třináct kilo meruněk. Luxusních plodů... Pravda - byly roky, kdy to bylo i osmdesát kilo, ale to jí (meruňce) bylo pouhých třináct či patnáct let.

Druhý den  jsem jí seřezal uschlé větve a jalové výhony, ač to se většinou u takto starých meruněk nedělá - a uvidím, co bude napřesrok... jenom     ať se je tak, či naopak - to přesvědčení o duši stromu už ve mně zůstane.

 

 

 

 


14 názorů

Lakrov
06. 11. 2015
Dát tip

Napadlo mě, že jsou to množná čísla, ale zároveň mě trochu mátla shoda těch slovních tvarů s 2. pádem čísla jednotného.


Oldjerry
06. 11. 2015
Dát tip

Adriano - dobrý den. Jsem rád, žes zavítala a dík za koment. Ano - i stromy by měly dožít a nikoli být poraženy. Jenže v praxi se musí občas odhlédnout od citu a nechat se  občas vést rozumem, zejména když není sám - na té zahradě... a moje žena je typ, který musí mít i zahradu jako obývák: nikde zbytečná pampeliška, spadlý list a dokonce uschlý strom... Já jsem oráč, stavitel, údržbář - a kronikář. T.j.vš.


nikdy bych starý strom neporazila, zatím jsem příliš pragmatická, ale vím, že časem se to změní; stromy miluji, je to láska zvláštní a jednostranná, já o nich vím, a oni možná netuší, že tu jsem, ale tím, že mi přijde nehorázné odepsat starý strom, jen proto, že je starý, jsem zřejmě o existenci jejich duše vnitřně přesvědčená

Do kory zašeptám jméno libozvučné

s vráskami splyne i s hlubokou pamětí

na křídlech vážky modrokřídlé

pak korunou zavíří a odletí

dávám T*, nemůžu si pomoct, je to sentimentální, ale kdybych mohla vzala bych si všechny stromy do své zahrady, zřídila bych domov pro přestárlé, nemocné a nebezpečné lidem/ viz dendrologické průzkumy/  chodila za nimi, kochala se jejich vzhledem/jakýmkoliv/, barvou listů, hladila bych jejich kůru a v době sucha jim dala pít...


Oldjerry
05. 11. 2015
Dát tip

Lakrov - no já to psal jako plurály, ale teď jsem se na to podíval tvýma očima a ono je to opravdu jako syntaktická chyba. Nechám to - ony takové jazykové úlety někdy pomáhakjí čtivosti... a zapojují čtenáře.

Děkuju...

Zuzu, Lnice, Šepotko - děkuji vám za  komentíky...


..to je pěkné..mám ráda takové povídánky..

..proč kácet? Zavazí? I kdyby nerodila..takové staré stromy mají své kouzlo..moc se mi líbí..jak jsou často pokroucené..sukovité..moudré..


Zuzulinka
05. 11. 2015
Dát tip

krásný příběh....*


Lnice
05. 11. 2015
Dát tip

Tak to jsem moc ráda, že jsi tu něco takového napsal:-) My máme takovou hrušeň. Bude mít určitě kolem 70ky...je nemocná kvůli blízkým tůjím, ale my ji máme děsně rádí a užíváme si na jaře alespoň květů. U nás proběhla dosti podobná diskuze o pokácení...Naštěstí stále stojí a my jí koupili kamarády: plaménky, co se kolem ní vinou a dohání kvetení:-) Stromy určitě mají duši, mou lásku k nim naznačuji v mojí básni Přání..


Lakrov
05. 11. 2015
Dát tip

Začíná to všelijak a trochu zdlouhavě, ale nakonec se z toho vylíhne hezké povídání o stromu, dovedší mě k nápadu, že do leckterého meruňkového kmenu se časem nastěhuje víla, která -- tak, jak strom stárne, vrásčití a puká -- mládne a krásní a... a občas přinese nějaké překvapení. Tip.

V téhle větě:...na vojně není nic podobného, jako mnou očekávané spravedlnosti a čestnosti ... tuším nějako syntaktickou nesrovnalost.


Oldjerry
05. 11. 2015
Dát tip

Děkuji, Vigy


Oldjerry
04. 11. 2015
Dát tip

Děkuji vám - už proto, že tady ty křížence mezi povídkami  a vyprávěním o přírodě  nikdo skoro nikdo... tedy  - no! nečte. Přitom příroda strčí do kapsy všecky fantazie a psychologické zápletky.


Mám podobnou třešeň. Vlastně třešňo-višeň. Nemá v okolí žádného opylovače, pročež nese každý rok pět až sedm plodů. Každé léto jí slibuju, že ji na jaře pokácím. Když ona ale každé jaro vykvete jako sakura, obalí větve květy tak, že mi ji závidí všichni sousedé. Bóže, řeknu si pokaždé, no tak mám ozdobnou třešni, anechám to tak. Na prvního máje nemusíme se ženou chodit daleko.


fialka...
04. 11. 2015
Dát tip

Naše bříza má duši taky :-)

 


Kočkodan
04. 11. 2015
Dát tip
Tak vám držím palce respektive větve. 

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru