Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Někdo psát prostě umí

17. 11. 2015
14
27
1558
Autor
careful

vzniklo na zadané téma o dopisování

Dušan mi psal vždycky moc krásná psaní. Měl fakt nádherný písmo; takový holčičí (Zato já škrábu odporně jak kocour.). Nejen vzhledově byly dopisy od něj vydařený (až na ty hnusný papíry), i obsah měly čtivý a zajímavý.

Psával mi dvakrát, třikrát týdně a obálky bývaly úžasně pokreslený od kluků, co kreslit opravdu uměli. Dodnes mám ty nejhezčí schované a žasnu nad tím, jak jemné a zároveň pevné tahy zvládne něčí ruka. (Ta má se třese, rovnou čáru neudělám a snažím se to zamaskovat stínováním. Asi bych fakt nemohla dělat kérky.)

Dušan v těch dopisech dost snil a ještě víc sliboval, jen trochu nerad odpovídal na přímý otázky. Uměl se taktně vyhýbat a nahodit pokaždý takový téma, jaký se mu hodilo. Zásoboval mě osloveníma jako Beruška, Sluníčko a jinýma podobnýma hovadinama. (Já to nikdy nemusela, mám jméno, ale k tomu jeho holčičímu písmu a barevnýmu podtrhávání se to hodilo.)

Poslal mi podobných dopisů ze Stráže desítky, možná i stovky.

 

Už si s ním pěkných pár let nedopisuju, už nejsem až tak hrozně blbá. Ale před třemi měsíci poslal dopis z Valdic. Vůbec netuším, kde vyštrachal adresu. Asi si jí pořád pamatuje. Míval vždycky dobrou paměť (hlavně na PINy a podobný věci).

Přál své dceři k narozeninám, což je od něj chvályhodné. Sice si spletl měsíc, ale dopis to byl opět hezký a je znát, že zas sedí s klukem, co umí tetovat...

...no a pak že si lidi neposílají krásný dopisy.


27 názorů

Fouraix
21. 10. 2016
Dát tip
jo tak já myslel, že je to beletrie (a nikoliv sf nebo fantasy), taxem chtěl jen poukázat na to, že by si mnohej čtenář mohl ironicky říct něco ve smyslu "no jako ze života.." ale jestli je to opravdu ze života, tj. vlastně literatura faktu, taxe nedá nic dělat a pravda musí zvítězit:)

careful
21. 10. 2016
Dát tip

Připadat ti to tak nemusí, ale přísahám, že ten člověk existuje...Valdicema si teda už tak jistá nejsem.


Fouraix
21. 10. 2016
Dát tip
nepřipadá mi pravděpodobný, že by to zrovna takovej cukrovej človíček dotáhl do krimu navíc, zrovna valdice jsou specializovaný přímo na těžký kriminálníky a mnohonásobný recidivisty

Philogyny
30. 06. 2016
Dát tip

Humor namíchaný s nádechem ironie a nadhledem, mi se líbí...


careful
28. 06. 2016
Dát tip

Ta poslední věta tam je z toho důvodu, že to bylo na téma dopisování v dnešní době, nebo tak nějak....jinak krásná psaní nechám, páč je to množný číslo...neposlat ten dopis přece jen jeden:D

Dík za koment.


Honzyk
28. 06. 2016
Dát tip

...dobre vypointovane, jen me do oci trosku bije dobry najezd "nadhernY pismo", predtim ale krasnA psani, zasoboval me "oslovenimA", vzapeti barevnE podtrhavani---"...sjednotil bych....:))...velice dobra typizace dvou "dopisovatelu"....holka je zrejme dost od rany, kluk za katrem( coz , a spravne,vubec  na zacatku netusime ) ... tak vyprahlej a touzici po neznostech jede v beruskach a "jinejch hovadinach"...a zase mam problemy s koncem: posledni veta by, myslim, text uz "zdobit" nemela..., vyvrcholeni "je znat, ze zas sedi s klukem, kterej umi tetovat" bylo by jak britva, ale muj nazor...:))

*


careful
25. 04. 2016
Dát tip

Dík za koment... ono to je na začátku takový lehce uspávající, ale to je vlastně dobře..být to stručnější, tak ta pointa imho tak nepřekvapí... tohle je jedna z těch lepších věcí, přitom vznikla bez nějakého velkého přemýšlení spontánně...jindy myslím, myslím... a stojí to za kosočtverec:D


Gora
21. 02. 2016
Dát tip

Souhlas.


Mně se ty závorky naopak líbily - za mě svůj účel rozhodně splnily. /*

careful
15. 02. 2016
Dát tip

(já závorky většinou nepáchám, ale tady to mělo přidávat na autenticitě)

dík za koment


reka
15. 02. 2016
Dát tip

dobra pointa.


careful
01. 12. 2015
Dát tip

Děkuju za komenty.


Zordon
01. 12. 2015
Dát tip

*


Kočkodan
30. 11. 2015
Dát tip
Prekvapením zamrkala vícka*, to je sakra pointicka! :-) (* spís zamrkaly usi, já jsem totiz asi jediný, který tohle dílko poslouchal)

Lakrov
27. 11. 2015
Dát tip

Jo asi je to lepší. Původní znění si sice napamatuji, ale za oči mě teď nic nezatahalo. Dík, že se nad těmi komenty zamýšlíš :-)


careful
27. 11. 2015
Dát tip

tak jsem tu větu upravila do nespisovna... dík za komenty a že čteš:)


careful
26. 11. 2015
Dát tip

humorné to je... jen to není sluníčkový humor...Děkuju za komentář...

nad tou větou se zamyslím..


Lakrov
26. 11. 2015
Dát tip

Hned první odstavec je výrazově nevyvážený; začátek působí svou nespisovností neformálně, hned pak však tu neformálnost zabiješ slovy ...obsahově psal čtivě a zajímavě... Obsahem a náladou zbývajícího textu je to ovšem nádherné, takže se přimlouvám za úpravu té (snad jediné) strojené formulace v prvním odstavci. Tip.

P.S.: Nevím, patří-li to do kategorie "humorné".


careful
18. 11. 2015
Dát tip

Dík, jaryne:)


careful
17. 11. 2015
Dát tip

Dík za koment.:)


Gora
17. 11. 2015
Dát tip

Podívej, je to styl, který je mi blízký, nevím, zda tam máš nedostatky po stylistické stránce/jsem laik/, ale umíš zaujmout.../T.


careful
17. 11. 2015
Dát tip

Dík, opravím.:)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru