Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kafíčko s teroristou

17. 11. 2015
8
13
1594
Autor
Movsar

Kafíčko s teroristou

V pátek vybuchly bomby, střílelo se. Teror. V sobotu už politici vstupovali před kamery se zásadní výzvou: Nenechte se zastrašit! Dál žijte jako dosud – běžte do kaváren! A lidé šli.

Nemůžu se zbavit dojmu, že západní civilizace, od 60. let demaskovaná jako konzumní, je nepoučitelná: ubavit se k smrti tady nachází nový, ještě přímočařejší význam.


Láska podle návodu

Hned jak je z člověka tvor gramotný, jsou mu předkládány návody, jak správně milovat. Nejde ovšem o žádné Ovidiovo Ars amandi, nýbrž o texty jdoucí až na samé dno banality: rubriky křídových magazínů o petingu, neckingu, řádné ochraně, teroristických metodách v partnerství a hlavně kouzelné hůlce každého vztahu: rozchodu. To vše v každé trafice a na každém webovém portálu. Už od dětství je člověk vláčen všemožnými stokami návodů a teorií, pochopitelně populárních, aby z nich nerozbolela hlava.

A co je pak někde na konci, kdy člověk, již dostatečně poučen, odkládá osvětovou literaturu? Milovník z křídového papíru.

Lovec či sběrač ideálu předepsaného magazínem. A taky dobrovolná oběť odcházející v pátek večer do obory módního baru hledat malou smrt. Figurka toužící po značce VIP.

Jak by asi vypadala láska nebýt viru návodu, ukřičeného světa mediálního žvástu a VIP kódu?

Je třeba někam se vrátit. Někam daleko před (mimo) televizi.

 

Ticho

Ticho, jaké je mezi zvířetem a člověkem. Co všechno se do takového ticha vejde: kolik lásky, porozumění nebo jen domnělého porozumění.

A naopak, co všechno je s to zničit - umlčet mezilidský hluk.  


13 názorů

Marcela.K.
20. 11. 2015
Dát tip

Moje kadeřnice mi řekla : " My jsme si s manželem všimli, že ti vegetariáni nemají vůbec smysl pro humor, jsou takoví zatažení..." a následovala grimasa, která mě rozesmála. Pak dodala: " Vegetarián vás nikdy nepohostí podle vaší chuti, ale vy vegetariánovi vždy nachystáte bezmasý pokrm..."

Mám zvířata ráda - tak i tak ;-) Ono se to totiž nevylučuje.

 

 


careful
20. 11. 2015
Dát tip

No, tak mě zablokuješ, no, mám si dát nohu za krk...on pravdu poslouchá rád malokdo:D...nenapadám paní, ale její dost extrémně  přihlouplý a směšný  názor, který vyštrachala těžko říct kde, a měla by se za něj stydět a změnit ho!


Movsar
20. 11. 2015
Dát tip

~~careful: přiznám se, že s tak banálním čtením těch miniatur jsem nepočítal - jsi samý stereotyp, takže ti na to ani nemám co říct. ale nenapadej na mé stránce ty, s nimiž nesouhlasíš. ber to jako první, gentlemanskou, výstrahu. následovat bude výbuch. :-) 


careful
20. 11. 2015
Dát tip

Prej dost polí...haha:DD...nejdřív si o tom něco přečti...víš kolik toho sežere kráva?? garantuju, že daleko víc než ty...na jedno kilo masa připadá x kil plodin, kdyby lidé jedli méně masa, bylo by jídla mnohem víc... takže prosím příště nepiš takový hovadiny...

..já se těmi informacemi propasovat umím.. ale je vidět, že někdo jich moc nemá, a asi ani nehledá,ale stačí mu to k tomu, aby psal úplný nesmysly... nebo svůj dost divný a ničím nepodložený názor vydával za fakta..


Nedá mi to, abych ještě jednou nereagovala na názor jiných:

to, že si někdo zvolí cestu vegetariána, není zárukou toho, že ví, co je to ochrana zvířat, to, že on je nekonzumuje je jeho volba, kterou nemůže vnucovat ostatním a upřímně, kdyby se všichni lidé na světě rozhodli pro tuto volbu, tak na tomto světě není dost polí, která by nás uživila, tohle je už o tom si něco přečíst a informovat se, nejen o tom, že je někdo asexuál nebo homosexuál,  tihle lidé mezi námi žijí odnepaměti a ani historicky je nikdo neřešil, to jen moderní doba potřebuje o všem křičet do světa, na všechno upozorňovat a zveličovat a vytahovat menšiny nad ostatní, a to neplatí jen o sexuální orientaci, tak se dostáváme k sektářství a kastování společnosti podle víry, orientace, způsobu stravování atd., jednotlivé skupiny mají tendenci přesvědčovat ty druhé o tom, že jen to jejich je to správné, bohužel, to je ta přemíra informací, se kterými se neumíme popasovat, protože nás denně zahlcují ze všech stran a mnoho z nás si neuvědomuje, že média mají skutečnou moc v tom, že jsou všudypřítomná a připisujeme jim neomylnost a slepou důvěru k pravdivému a nezávislému informování o dění, ale povětšinou je to jen tak, že říkají to, co chce slyšet dav...

ovšem nejsmutnější je skutečnost s jakou lehkostí dnes mnozí berou do úst slovo válka a její nevyhnutelnost...

 


Movsar
20. 11. 2015
Dát tip

díky přátelé za čtení a reakce. 

 


careful
20. 11. 2015
Dát tip

No, já to všeobecné nadšení nechápu a tyto úvahy pokládám spíš za dost povrchní myšlenky...u prvního fakt nejde o to ubavení se, ač je fakt, že tím dnešní společnost dost žije... autor si spojil dvě dost jiné věci... myslím, že tu spíš byla snaha některých snad i nedebilních politiků o to, aby se teroristům nepodařilo to, co se jim stejně podařilo, tedy vyvolat strach a nenávist, která vede jen k dalšímu strachu a nenávisti a tak geometrickou řadou až k válce...která stejně asi bude:D

u druhého ano...ale návody tu byly vždy a dřív ještě blbější než ty dnešní... dnes už aspoň většina netupých lidí ví, že existují i homosexálové, asexuálové, lidé co vztah mít nepotřebují nebo vnímají lásku jinak a nemusí se trápit ve vztahu, co jim domluvila maminka, bez možnosti se z něj vyvázat.... ale to chce číst i něco jiného než Bravíčko...

 

..třetí už je jen výkřik...já jsem třeba vegetarián... tedy ano, mám ráda zvířata...nejlepší milovníci zvířat jsou ti, co onanují nad láskou ke zvířátku a zažírají to řízkem:DD...zdar..


Absolutní souhlas, smysluplné úvahy, nebudu říkat krásné, jsou smysluplné a mají reálný základ, to se mi moc líbí! A děkuji za takový článek zde na písmáku, mezi tou hromadou všeho. Pro starší generace je doba ticha milou vzpomínkou a rádi si ji navozují, pro mladé, kteří ji nepoznali, je to, bohužel, utopistický realismus. Bez komunikačních a informačních technologií by umřeli/ už se na mě sypou kameny/, ale je to tak a je to moc smutné!

Včera se mi líbila poznámka pana Babiše, že je zjištěno, že v zemích, kde je rozšířený internet, se rodí méně dětí. To jsou ty zaručené a osvědčené návody, jak se proti nim bránit. Dnes si všichni myslí, že dítě, které není počato podle přesného harmonogramu, je nechtěné, tudíž nežádoucí. Už dopředu je na něj pohlíženo jako na ničitele všeho dobrého a jedinečného v životě nezávislého člověka. Tak to je snad lepší, aby se opravdu nenarodilo!

Omlouvám se, nechala jsem se unést. Jdu na procházku do lesa se svým psem. A budeme svorně mlčet a poslouchat stromy, jak si spolu tiše ve větru šeptají.


Lnice
19. 11. 2015
Dát tip

Moc krásné úvahy! Budu nad nimi ještě dlouho uvažovat...s teroristy toho moc nezmůžu a láska bez návodu je mi mhohem bližší, takže budu přemýšlet nad ní, už teď ale vím, že bez televize je líp:-)


pořád čekám, kdy se mezi fotkami teroristů objeví ten, co si před pár týdny dělal selfie s Angelou Merkel...


Gora
17. 11. 2015
Dát tip

Sedět před kavárnou a čekat na teroristu je dosud nepoznaný adrenalin. Co by pro jeho vyplavení mnozí neudělali! Jaká by byla láska bez návodů? Inu, hodne /nechtěných/ dětiček...                 /T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru