Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mandarinky

29. 11. 2015
6
13
1814
Autor
Movsar

Mandarinky. Dvě kosmopolitánky v tramvaji, celé zabalené do hebkého tovaru. Předávají si mandarinku. Berou ji něžně jako synáčkův lulík. Chvíli ji válejí v prstech, je to hra vyzývavách laků, a pak si ji strčí do úst. Mandarinky.

Drama Look. Má těžké řasy, make-up, co doporučují maskéři filmových hvězd. A mezi nimi má únavu cest. Před pár dny opustila vzdálenou domovinu pro krátký výlet Prahou.

Holčička ksichtíček. Nastupuje s maminkou na Ortenově náměstí do tramvaje. Tvář má jako malý netopýrek, jen celou bílou, až na mlíčko bílou. Maminka ji drží za křidýlko. A večer ji docela jistě i líbá. Až vyroste, už ji bude líbat jen noc.

DOX. Zápisní, o kterém mi před hodinou prodavačka tvrdila, že ho vidí (snad ho slyšela), náhle není. S hodinovým výletem nazdařbůh mě smiřují jen nahá záda prodavačky a předpokoj zadnice návdavkem, to když si dřepne, aby zápisník hledala ve skříni.

Smutná. Růžový utíkáček na Strossymayerově náměstí. Ta dívka se hrbí zimou a prsa pod tím utíkáčkem má tak ještě menší než malá. Dva kopečky něhy. Tuším, že jsou smutné. Probudit k životu by je svedl markýz Donatien, jenže tomu bych ji nevystavil. Tramvaj odpolouvá a příběh té posmutnělé dívky zůstane ztajen.

Obludné centrum. Je jen málo co obludnějšího než obchodní centrum před Vánoci. Palladium. Lidé se tady promenují v domácím oděvu, aby se cítili maximálně pohodlně. Někteří mají dokonce tepláky, mužům pod nimi bimbají údy, ženám pod nimi hrají kalhotky krajkami. Každému jak libo! A tak se tady marní čas: automobil nechat v garážích za tučný peníz, vystoupat eskalátory do požadované etáže a civět do výkladů. Posadit se na masážní křeslo, předtím ovšem koupit ovocitou šťávu, nebo lépe sladkou kávu XXL v plastiku. Položit si ji na tučný břich a tupě zírat do monitoru kapesního počítače. Jít se nažrat šrotu do nadnárosního bufetu. Obhlédnout nové typy ajfounů a když nic, koupit alespoň hrst čokoládových bonbonů. Tak se žije v Palladiu. Mizím.

Sypoucí se secese. Pod Obecním domem vyhrává čudák na harmoniku. Když zatáhne, je to jako by padalo kamení, jako by se bortil secesní palác za jeho zády. Takže – mizím.

Stromky. Pod kostelem sv. Jindřicha a Kunhuty už prodávají stromky. Vzpomenu si na ty Vánoce před lety. Místo stromečku jsme měli smetíčko z jedliček, pár zbylých větviček. Už je nikdo nechtěl. Nevadí.

Blue, až na konečné glue. V tramvaji tulák. Je zaujat svým nehtem. Kouše si ho tak, že už má z prstu biftek, nasyrovo, blue. A taky má bundu, co je cítit dehtem. A v kapse sáček, co do něj an konečné vytlačí lepidlo, glue.

Kluci na kebab. Za deset minut dvě. Obědvám v tureckém kebabu na Národní. Vejdou dva lulíni s velkými sportovními taškami. Jsou upnutí do kabátků, ramenáči, a z hlasů jim hřmí sebevědomí. A ze střihů vlasů zase homolook. Ještě nedávno mutovali a teď jim patří svět. Kdyby je ti Turci, ve své tradici, nabodli na železnou jehlici, bylo by mi to líto méně, než když se tam otáčí telata.    


13 názorů

Movsar
30. 11. 2015
Dát tip

to jsem rád. a co teprve cheb in natura. tam létá poezie přímo pod pero.


v Chebu jsem si pošmákla!!! :)))


pochutnala jsem si :)))) v Chebu skvělý!


Lnice
30. 11. 2015
Dát tip

některá tvoje sousloví, mě vyloženě rozesmála:-))

kebab se mi taky nelíbí:-(

Obludné centrum mě také velice děsí:-)



Movsar
30. 11. 2015
Dát tip

máš pravdu sluncebunce, tady jsem se nechal unést. taky jedna pozitivní kebabová tu je, z chebu. najdu t ji, pokud budeš mít chuť na ořezávanou miniaturu. :-)


hlavně u posledního kebabu mám dojem, že tě lidi trochu štvou. Chtělo by to víc nadhledu ... já minule pozorovala u kebabu tu souhru rukou červený prodavačky... a ta vůně k tomu, no koncert vůně a tance :):)


Movsar
29. 11. 2015
Dát tip

díky, Rendle, za čteníí a zprávu. ano, je to trochu moje slabina, ale asi to bude počasím, protože myslím že v létě jsem měl dlouhou hate free periodu. najdeš-li čas, posuď. můj skromný názor: slunce skutečně má pozitivní vliv, slunce je láska.


Movsar
29. 11. 2015
Dát tip

k: :-) mnohé miniatury jsou úplné až s tvým komentářem. díky!


Kočkodan
29. 11. 2015
Dát tip
Já jsem si dnes v poledne vzal z misky také jednu mandarinku. Po přečtení tvého dílka si z hrůzou uvědomuji, že to nebylo dostatečně něžně. Dodatečně se omlouvám. A zítra se dobrovolně přihlásím u nejbližšího Turka k napíchnutí na železnou jehlici.

Movsar
29. 11. 2015
Dát tip

děkuju goro, za čtení a výběr ,mám tak představu, kde se naše světy sbližují.


Gora
29. 11. 2015
Dát tip

Pěkné. Mně se líbí Stromky,Mandarinky,Holčička. Drasťák-Kluci na kebab už míň.                       /T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru