Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak jsem se řídil upřímnými radami

Výběr: Lyryk, a2a2a
02. 12. 2015
23
34
2216
Autor
Prosecký

Tímto textem reaguji na fejeton od Alexky "Rady, jak už konečně nebýt starým osamělým mládencem".

Milá Alexko, nedávno jsi nám radila, jak postupovat, abychom už konečně přestali být starými osamělými mládenci. Musím ti prozradit, že jsem se těmito radami řídil už před pětadvaceti lety:

  

1.       Tvoje první rada zní: Musíme se začít mýt: Koupal jsem se každý den dvakrát, až jsem u ní vyvolal podezření z homosexuality. Přesto jsme ve vztahu pokračovali. Tebou doporučovanou vodu po holení jsem doplnil o vodu před holením, deodorant, anti-perspirant, antifleckcreme a zvlhčovač předočnice.

2.       Musíte měnit oblečení: Do práce jsem si vozil čistou sadu slipů, ponožek a košil. Po dvaceti minutách v autobuse jsem se na zastávce nenápadně přestrojil do čistého a další náhradní sadu jsem ukryl v šuplíku pro případ, že bych se v práci přes všechna preventivní opatření zpotil. Občas jsem u zbožňované vyvolal podezření, že jsem si odskočil za milenkou a musel se potom převléknout. Musel jsem si dávat dobrý pozor, abych si ve spěchu v houfu cestujících spěchajících po nástupišti neoblékl slipy naruby (pro Moravu a Slezsko: naopak).

3.       Při kašli si dávejte ruce před ústa: Chodil jsem celý den raději s rouškou a snímal jsem ji skutečně až během večerní výměny tělesných tekutin. Nosil jsem s sebou několik textilních a krabičku papírových kapesníků o několika různých vrstvách. Manšetrové kalhoty jsem rovnou vyrušil a přešel na oděvy z bio bavlny zakoupené přes fair trade.   

4.       Kdykoliv jsem měl nutkání dotknout se rukou nosu nebo jiné části obličeje, rychle jsem opustil pracoviště a odjel raději ještě několik zastávek tramvají. Tam jsem si objednal komorníka se speciálním nástrojem a ten mi nos korektně vyčistil.

5.       Zvláště jsem si dával pozor na procesy na toaletě. Následné hygienické úkony, jak ty říkáš, jsem prováděl důkladně, vlastně jsem si napustil umyvadlo, maximálně se svlékl, abych se nepocákal, a důkladně jsem se umyl a poté použil všechny prostředky z bodu 1, několikrát mě při tom nachytali kolegové a chtěli mi dát mokrý hadr na hlavu.

6.       Oblečení bylo kapitolou samou pro sebe. Padlo na to dědictví po rodičích a musel jsem si vzít ještě americkou hypotéku. Snad ani jednou jsem si nevzal záplatované tričko Semmering, jak ty píšeš.  

7.       Oslnivé chování bylo pro mě samozřejmostí. Celé noci jsem studoval veselé historky a poučná sdělení, takže se neustále bavila a byla se mnou fakt spokojená.

8.       Gentleman platí všechno za partnerku: Když dneska žouhám komunistický rohlík, vděčně vzpomínám na opuletní večeře v La Degustation Bourgeoasie Boheme nebo na letecké eurovíkendy do Londýna. Dnes jsem za ty prachy mohl mít malý domek na mořském pobřeží v Řecku.   

Píšeš, milá Alexko, že s těmito základními návyky máme naději, že si najdeme hezkou a milou vysokoškolačku, která k nám ani nemusí vzhlížet jako k bohu, ale alespoň nás bude pokládat za sobě rovnou bytost, vyžehlí nám, vypere a uvaří.

Nu: Vařím já a prát a žehlit musím nejen pro sebe, ale i pro ni. Sebere mi všechny peníze, ještě jí to připadá málo a nikdy se s ní nepodívám na Kapverdy, protože jí v letadle po dvou hodinách bolí hlava.

Až za dva roky odejde nejmladší dítě, těším se, že vypadnu a konečně se zase stanu starým osamělým mládencem. Jenom tak se mi podaří našetřit na lůžko  v pečovatelském domě (s vlastní televizí!) v době, až budu nemohoucí.


34 názorů

Markel
23. 02. 2016
Dát tip

pobavena všecka celá... dávám * :o))


Prosecký
06. 02. 2016
Dát tip

Díky, smyčko, za návštěvu!


smyčka
05. 02. 2016
Dát tip
Zábavné, komentáře nevyjímaje

Zordon
06. 01. 2016
Dát tip

A je správně (staro)Brunno


Prosecký
06. 01. 2016
Dát tip

Nazdar, Zordone!

V západním Slezsku výraz "naruby" vůbec neexistuje. Naopak je jak vnitřkem (cedulkou) ven, tak i předkem dozadu. Je to prostě chudý kraj.

Ze kterého štatlu jsi:

a) Brunno

b)  Staré Město u Bruntálu

c) Staré Město pod Sněžníkem

d) Wiener Neustadt?

e) Uničov?


Zordon
06. 01. 2016
Dát tip

Tak nevím Možná mi unikají jemné nuance našeho jazyka, ale měl jsem zato, že:naruby=cedulkou vennaopak=předkem dozaduA to jsem z Moravy, konkrétně teda su ze Štatlu.


Prosecký
16. 12. 2015
Dát tip

Díky, Lnice. Já tě tam mám.


Lnice
16. 12. 2015
Dát tip
Veliká legrace :))málem mi tohle super dílko uniklo, chytla jsem se za hlavu, že tě dávno nemám v oblíbených :)

:) pěkná parodie a pěkné komentáře :))


careful
05. 12. 2015
Dát tip

To je teda báječná tolerance:DD...říká se jí ignorace. Ignorace a tolerance jsou úplně jiné věci... 


Oldjerry
05. 12. 2015
Dát tip

Milá careful: všimni si, že důchodci jsou tak tolerantní, že nekomentují vaše mladické blbiny ač již bezpečně vědí z čeho vyplývají, jaký mají účel a že jsou veskrze k ničemu, což poznáš sama až ti bude  poněkolikáté  -sát (třeba šede-). Vnášet sem takto otázky věku vyvolává generační nesnášenlivost. Jinak nemám problém tykat si bez nějakého pocitu bůhvíjaké demokratičnosti s lidmi, kteří jsou mladší, než moje vnučky. Já totiž prokazuji úctu k člověku a toleranci k mládí - moc dobře vím, kolika blbostí jsem se dopouštěl já (za které bych si dnes s chutí nakopal, kdybych byl přesvědčen, že tím ještě něco změním).

Jistota: všichni dnes mladí budou jednou staří a bude to tak brzo, že se z toho hlava zatočí... nevěříte? uvěřte, je to fakt dobrá cesta...

Prosecký- jsi jednička.


Prosecký
05. 12. 2015
Dát tip

Milá careful: Změnu názvu navrhni majitelu serveru.

Pokud jde o humor, máš možnost seznámit nás, trapáky, s nějakou tvojí špičkou. Rád se zasměju.


careful
05. 12. 2015
Dát tip

Přečetla jsem si i původní text...autorka tam dělá z chlapů prasata a z žen nástroje na úklid domácnosti...tohle mi sice taky extra vtipný nepřipadá, ale aspoň nemám chuť z obsahu blinkat. ...ale zde jsou podobné věci asi děsně in.... no, já nevím, nechcete to tady přejmenovat na:"klub důchodců se zaprděnými názory a mdlým smyslem pro humor"... že by to jako víc odpovídalo realitě:D...


kuča
04. 12. 2015
Dát tip

Lepší než originál.


Kvělý feuilletonek. ((-:


;)


Janina6
03. 12. 2015
Dát tip

Pobavilo :-)


a2a2a
03. 12. 2015
Dát tip

Dobře jsem se bavil, není snadné psát s nadsázkou a humorem, který nepůsobí inscenovaně.


Prosecký
03. 12. 2015
Dát tip

To je z čiré nevědomosti, Alexko!


Alexka
03. 12. 2015
Dát tip

Ty se tam asi hodně těšíš, že?


gabi
03. 12. 2015
Dát tip

ok, prinesiem ti štrúdľu :)


Prosecký
03. 12. 2015
Dát tip

Kamarádi, děkuji za návštěvu. Adresu domu s pečovatelskou službou sem umístím včas.


gabi
03. 12. 2015
Dát tip

:)))*


..rady jsem četla u sousedů..todle je fakt šupka:))


Kočkodan
02. 12. 2015
Dát tip
Tady byl vlastně prosecký tak nějak oplodněn od ženský. Zdárně. Literárně. :-)

výborná reakce!!! tak si představuju život na literárním serveru :o)


Gora
02. 12. 2015
Dát tip

Parádní reakce na fejeton Alexky, pobavilo./T.


Alexka
02. 12. 2015
Dát tip

Prosecký, jsem ráda, že jsem tě inspirovala k sepsání takové pecky :-D   

to se ti moc povedlo, skvěle jsem se pobavila


Tvá nadsázka je smutná, pravdivá, ale přesto všechno úsměvná. /T


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru