Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Listopadová nokturna

03. 12. 2015
4
1
1165
Autor
Movsar

Mandarinkový sad

V dálce, někde před Pankrácí, rozstříknutá skvrna pouličních světel. Svítí tam jako mandarinky v sadě. Když jsou noci horké, záře se tetelí. Nikdo nemůže říct jistě, zda je za tím vzduch, nebo rozmary milenců.


Stříbrný prach

O měsíčných nocích vniká do bytu světlo. Prach z vesmíru, co roztřpytí nábytek, knihy, obrazy na stěnách. A položí se na propletená těla lidí, s podivuhodnou neúčastí a ještě podivnějším zájmem. 


Na dně noci

Doprostřed scény padá kužel měsíčního světla: město. Věci vrhají stíny, rádia ozvěny. V noci se město mění v oceánské dno, z lidí jsou dřímající ryby a jejich spánek je pravěký.


Splíny šífmanů

Skončily noci barokně vyklenuté hvězdnou oblohou, provoněné potem. Teď jsou sotva tři stupně nad nulou a kolem tma trčí jak totem. Námořník na Vltavě už našel klid na lodní deník a taky kapitánskou lulku. A když spleeny neustanou ani do jara, utáhne si kolem krku šňůrku.


1 názor

Lnice
04. 12. 2015
Dát tip

Jé, já bych chtěla mít mandarinkový sad v Brně, to bychom pak měli něco, čím bychom trumfli pražské metro..

 

stříbrný prach*** na dně noci*** velice romantické

Splíny přespříliš legrační:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru