Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vanilkové rohlíčky a smrt

09. 12. 2015
5
11
1784
Autor
Movsar

Vanilkové rohlíčky a smrt

Z oken domů už stoupají závoje vůní, peče se cukroví. Musí ho být moc? Asi ano, zvyk tak velí. Mnoho plechů na znamení dostatku.

Zanedlouho na rozích těch samých domů rozbijí stany hrdlořezové. Z kádí budou tahat kapry a podřezávat je na přání. Pach krve a vnitřností se smísí se sladkou vůní cukroví.

Večer pak budou smávat krev z dlažby, zatímco za okny budou lidé ve slušivých teplácích přehrávat vánoční koledy. A nevydrží a zpod utěrek budou ujídat vanilkové rohlíčky.


Kočičky

V tramvaji k Národní cestovaly dvě dívenky. Švitořily, měly se k sobě něžně. Jedna brunetka, s hýžděmi těhotnými láskou pro pokročilé. V té dřímala naděje. Druhá blondýnka, v drobné ruce svírala telefon. Mluvily k sobě tak tiše, až se dotýkaly tvářemi. Kdyby je člověk uložil do pelíšku, snad by se chvíli mazlily a pak nahé schoulily do sebe. Chovatel by jim tu chvilku dopřál. Jmenovat by se mohl třeba Fritzl.


Kuřáci

Před Národní knihovnou posedávají kuřáci z rozvojových zemí. Jak jim tady asi chutná cigareta? Chvílemi ji zháší namrzající déšť, chvílemi uhasíná sama sebou – nařízení z Evropské unie. To pod angolským nebem není: ohýnek přiživuje nízké slunce a tabák doutná jedna radost. A kolem úsporné sukýnky dívek, pod nimiž doutná jedna radost. 


11 názorů

mě se to líbí, svoboda vidění a zmapování svým způsobem... dobrá práce


prva mi prisla slaba. na moj vkus prilis moralizujuca.

druha je viac menej zabavna. ale ten fritzl mi uz pride ako trochu lacny kvazisok. mozno keby nebol fritzl ako pointa ale ako "prirodzena sucast" miniatury vyznelo by to zaujimavejsie. /ten prechod k chovatelovi mi osobne pride nasilny/ mozno by potom ten pocit z prislizlej sexuality ustupil poctivemu pocitu z cierneho humoru./ale to uz hovorim o uplne inom diele/

tretia mi prisla po angolske nebe suverenne najlepsia. a suhlasim s careful  ze ten zaver to zabil

ja po tych veciach co som tu dnes precital ten tip dam

 

  


careful
09. 12. 2015
Dát tip

což bude asi tím, že v minulosti nebylo zrovna moc malířek a ostatně i dnes mají ženy dost špatné možnosti k prosazení se a to i tady v té naší slavné " civilizované" společnosti... navíc v minulosti muži nemohli většinou ani jiné než heterosexuální sklony přiznat a tak ty ženy často "malovat museli"...vlastně to často ani nejsou ženy...občas jsou to i muži za ženy vydávaní a tak.:D...no jako piš si co chceš, zakazovat ti to nemůžu a určitě se najde dost těch, co si zachrochtají i nad bradavkou a klitorisem v podstatně primitivnějším dílku... jenže já tomu pak prostě tip nedám...pokud to tedy nebude mít  náležitě přidané hodnoty jinde...


Movsar
09. 12. 2015
Dát tip

nepochybně jsi se dotkla velkého tématu, které asi nejporegnantněji vystihl barthes: sex je všude, kromě sexu samotného. ale mou inspirací je většinou výtvarné umění, a tam je ikonografie ženy a erotiky v podstatě dominantní. asi proto mě to k tomu svažuje.


careful
09. 12. 2015
Dát tip

Nevím, nemám odpověď na všechno. Prostě mi to vadí. Myslím, že je toho všude i tak dost a dost a tak, když píšu o sexualitě, píšu o ní většinou s nadsázkou, nebo je objektem objektivizace něco jiného než ženská... třeba muž, nebo cokoli jiného... protože si myslím, že tlak na ženy přes jejich vzhled je už i tak přehnaný...proč ho ještě cpát do literatury, a pokusů o ni... ostatně si myslím, že to je jedna z věcí co dokáží vyvolat asexualitu...myslím ta přehnaná sexualizace narvaná všude... soráč za OT.


Movsar
09. 12. 2015
Dát tip

c: jak ale pak se sexualitou naložit? dělat že není? každopádně námitku přijímám, protože sám někdy přemíru tématu vnímám.


Lnice
09. 12. 2015
Dát tip

možná jsi chtěl napsat smývat  a ne smávat krev z dlažby:-)

moc hezké*


careful
09. 12. 2015
Dát tip

Mno, myslím že technicka to je fajn. Tady imho nadprůměr. Ale obsahem jsem tam nic moc objevného nenašla.. .poměrně zajímavá je pro mě jen trojka..,. ale tip tomu nedám, protože mi vadí ta objektivizace a přislizlá sexualita... představa nějakého slintala nad dvěma  husama mi je prostě odporná a i ta poslední věta v trojce to pro taky zazdila... 


doutná jedna radost...pěkný popis :o)


Kočkodan
09. 12. 2015
Dát tip
Já jsem to asi zase nejak nepochopil. Nazí Angolané pekli v tramvaji vanilkové rohlícky, protoze jim to tak narizuje Evropská unie?...

Gora
09. 12. 2015
Dát tip

Krásný, krásný, jen drasťák jménem Fritzl! Angolští kuřáci...skvělé./T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru