Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Spam

18. 12. 2015
10
34
2580
Autor
Zordon

Docent Vařil předsedající konferenci "Antispam 2020" byl spokojený. Bylo po jedenácté a právě přednášel jeho někdejší student, doktor Šedivka. Na Šedivku byl spoleh. Nezklamal ani letos. Přípěvek si pečlivě připravil a právě svým rétorickým uměním bavil studenty.

"Jeden příklad na závěr. Pro studijní účely jsem si před pár týdny otevřel svou spamovou schránku. Nestačil jsem se divit. Hotová země zaslíbená. Kdybych byl pozorně četl všechny tyto zprávy, pak by můj milostný život nabyl nečekaných kvalit, vyhrál bych v loterii a s panem Changem bychom se - jeho slovy - vzájemně vypláceli ve výhodném podniku, což je nabídka, které se dá těžko odolat," studenti, kterých byla v publiku většina, se smáli a doktor Šedivka pokračoval:

"Ušetřil bych a také bych hned věděl, kam ušetřené peníze investovat, popřípadě jak si za ně výhodně nakoupit spoustu zajímavých věcí a zážitků. Konečně bych zjistil, co je v životě důležité, a celá moje rodina by došla štěstí. A dokonce bych měl i lístky na fotbalový zápas Sparta-Teplice. A to jsem si nedávno myslel, že největší derby bylo Sparta-Athény," studenti se opět zdvořile zasmáli.

"Pan Diouf Mouka z Burkiny Faso nebo Anzel Zadel z Číny mi psali marně stejně jako desítky dalších lidí používajících neznámý slovanský jazyk, který se vzdáleně podobá češtině. Díky učícím se anti-spamovým filtrům se moje e-mailová schránka drží reality a nevypadá jako na tripu. Děkuji za pozornost."

 

"Děkuji panu doktoru Šedivkovi za podnětný příspěvek o bayesovských filtrech a pokud nejsou nějaké dotazy z pléna, vyzval bych na pódium pana doktora Cedroně, který přednese svůj referát na téma Nová generace spamu," hlásil docent Vařil. Měl tato každoroční sympozia rád. Téma přitahovalo řadu movitých sponzorů, kteří pamatovali divoká devadesátá léta a free-mailové schránky zahlcené nevyžádanými zprávami až k totální nepoužitelnosti. Bylo ještě dost lidí, kteří spam považovali za skutečný problém a byli ochotni platit velkorysé sympozium pro odborníky, kteří už spam považovali za hrozbu minulosti.

"Kdo to je, ten Cedroň?" šeptl dosednuvší doktor Šedivka směrem k docentu Vařilovi.

"Nevím, nějakej PhDr."

"To jako, že je to nějakej humanitní intelektuál?"

"Třeba psycholog."

"Aby to tak byl filozof."

"Vždyť ty seš taky filozof."

"Jak to myslíš?"

"No máš přece za jménem pí ejč dý, to je zkratka pro doktora filozofie."

"Fakt jo? To jsem nevěděl. Já myslel, že je to zkratka pro post holiday depresion. No, ale hlavně že nejsu pí ejč á," uchechtl se Šedivka, rychle však zmlkl, protože jeho tlumený rozhovor s docentem Vařilem začínal být slyšet.

Bylo v zásadě jedno, o čem bude doktor Cedroň vykládat. Všichni v sále věděli, že antispamové filtry už jsou dnes tak dokonalé, že žádného koncového uživatele netrápí nevyžádaná pošta. Celá konference tak byla jen takovým malým kolegiálním poplácáváním se po zádech před tím, než bude čas na catering. A že na těchto konferencích býval vyhlášený catering, to považoval docent Vařil za věc osobní cti.

 

"Když Robert Axelrod v roce 1979 vyhlásil soutěž o to, kdo naprogramuje nejlepší algoritmus pro řešení vězňova dilematu…," přednášel doktor Cedroň.

"Ty vole jaký vězňovo dilema, já už chci mít dilema, jestli si mám dát řízek nebo radši závitek," šeptl docent Vařil.

"...nejprve vítězily podrazácké programy, ale ve chvíli, kdy se jim podařilo zlikvidovat své nejnaivnější soupeře, uvolnilo se pole a vyhrávat začal program nazvaný půjčka za oplátku..."

"Aspoň oplatku bych si dal, já od rána jedl jenom kafe. To víš, přece se nenacpu, když jdu sem," posteskl si doktor Šedivka.

"Jo jo, snad to ten filozof zkrátí," notoval si s ním šeptem docent Vařil.

"Podobně automatické antispamové filtry vyčistily pole pro nástup soupeře mnohem sofistikovanějšího a mazanějšího. Podobně se o tom taky píše v Bibli: Když nečistý duch vyjde z člověka, bloudí po pustých místech a hledá odpočinutí, ale nenalézá. Tu řekne: ‚Vrátím se do svého domu, odkud jsem vyšel.‘ Přijde a nalezne jej prázdný, vyčištěný a uklizený. Tu jde a přivede s sebou sedm jiných duchů, horších, než je sám, vejdou a bydlí tam; a konce toho člověka jsou horší než začátky."

"Ty vole, on je to snad nějakej jehovista. Kdo ho sem pozval?"

"Nikdo, teda já ne," zoufal si doktor Šedivka. "Přihlásil se s příspěvkem jako všichni ostatní, kdo mohl tušit, že to bude takovej týpek."

Docent Vařil se smutně rozhlédl po sále. Polovina účastníků konference byli jeho studenti. Určitě budou mít dotazy. Oni se takových nesmyslů chytají. To se zase protáhne.

"Musíme ho nějak utnout, aby z toho ještě nebyla nějaká diskuze," šeptl doktoru Šedivkovi, který ten úkol vzal za svůj.

 

"Dnes se spam do vašich schránek nedostává od robotů, ale od živých lidí."

Docent Vařil se zakuckal.

"Jeden příklad za všechny. Včera mi přišla zpráva: Dobrý den, pane Cedroň, děkuji vám za informaci. S pozdravem XY."

Doktor Šedivka poznal text vřelého emailu, který včera doktoru Cedroňovi posílal.

"Tento email, splňuje definici spamu. Nenese žádnou informaci, je špatně česky, protože používá příjmení v prvním pádu, což je mimochodem chyba, podle které se dříve dost často poznávaly robotické spamy. A v neposlední řadě je to šablonovitý text, za který by žádný stroj nemusel stydět. Schválně se zkuste podívat do svých schránek, kolik takovýchto zpráv v ní najdete. Hádám, že většina vašich e-mailů bude začínat slovy dobrý den a končit s pozdravem.“

Studenti začali vytahovat telefony. No, na to je užije, pomyslel si docent Vařil.

"Loni provedl Gallupův institut výzkum mezi několika tisícovkami zaměstnanců z různých oborů. Oslovení zaměstnanci považují až 80 % své pracovní pošty za redundantní. Jedná se o hromadné e-maily, různá duplicitní upozornění a přeposílané informace. Boj s tímto humánním spamem je podle mě velkou výzvou a to nejen pro odborníky z řad informačních věd a technologií. Díky za vaši pozornost."

Doktor Šedivka se ihned přihlásil o slovo s dotazem:

"Pane doktore, mluvil jste o tom, že zaměstnanci považují za zbytečné asi 80 % své pracovní pošty. Osmdesát ku dvaceti, to je ale přece staré dobré Paretovo pravidlo, které platí snad ve všech oborech lidské činnosti. To nepovažuji za nic objevného. Ale měl bych dotaz k vašemu poněkud provokativnímu závěru. Humánní spam? Máte na mysli, že se strategie vytváření nevyžádané pošty přenesly ze strojů na lidi? Že by nějaký virus?"

Doktor Šedivka se posadil. Měl dojem, že jeho otázka dostatečně dehonestovala probírané téma a zabrání dalším diskuzím.

"Nemyslím, si že by šlo o virus. Je to jen obyčejná lidská blbost. Po vyčištění našich schránek od robotického spamu je pro ni akorát trochu víc místa. Tuhle blbost se nám asi nepodaří nikdy vykořenit sofistikovanými filtry, ale bojovat s ní bychom měli stále. Nemyslíte?“

"V tom vám mohu, pane kolego, dát jedině zapravdu," vložil se do debaty docent Vařil.
"Řešení problému, který jste nastínil, je jistě výzvou, a doufám, že mí mladší kolegové, zvednou hozenou rukavici. Třeba na některé z příštích konferencí se dozvíme o možnostech boje proti humánnímu spamu a snad i otestujeme nějaký filtr proti blbosti," docent Vařil pohlédl do publika, které se nuceně zasmálo. Doktor Cedroň věřil, že každý pátý pochopil, co se snažil říct.

***

„Káva je tady,“ nenápadný starší pán, zachytil pátravý pohled doktora Cedroňe a pokynul mu do rohu, kde stál automat na espreso.

„Děkuju.“

„Já jsem Kajzr z Ústavu umělé inteligence. Slyšel jsem vaši přednášku. Vy jste si asi před konferencí psal s doktorem Šedivkou, že?“

„Ano, to psal. Ale nechtěl jsem být osobní. Nic proti němu nemám. Proto jsem taky neřekl, že ten příkladový e-mail byl od něj. Jak jste to poznal?“

„Co si budeme vykládat, on je Šedivka prostě trochu jinak inteligentní.“

„O tom rozhodně nepochybuju. To byl jen příklad,“ hájil se doktor Cedroň. „Nic proti němu nemám.

„Já vím,“ opáčil smířlivě starý pán. „Jen jsem vás chtěl poprosit. Nechte to plavat.“

„Jak to myslíte?“

„Dejte Šedivkovi čas.“

Doktor Cedroň se chtěl zeptat, na co ten čas. Ale včas se zarazil. Starý pán se po chvilce rozpovídal sám:

„Když jsme v pětaosmdesátém projekt Šedivka startovali, nikdo z ústavu tomu moc nevěřil. Říkali mi, že se nenaučí ani zavazovat boty. Hecovali jsme se. A tenkrát mi kluci podepsali, že mi dají láhev arménského koňaku, když Šedivka udělá habilitaci. Každý jednu láhev, rozumíte? Takže celkem dvanáct lahví. Teda vlastně jedenáct, Eda už je na pravdě boží, ten mi to bude dlužit. Ale i tak. Víte vy, jak dobrý je arménský koňak?“

„Bohužel.“

„Tak mi dejte tři roky a já vás pozvu na skleničku,“ usmál se starý pán a odložil šálek od kávy.

„Počkejte,“ zarazil doktor Cedroň starého pána na odchodu.

„Kolik jich je? Takových ro…“

„Pst, neříkejte to škaredé slovo.“

„Tak kolik?“

„Není to jedno?“ usmál se starý pán. „Tak za tři roky u skleničky.“

Doktor Cedroň zůstal sám se svou kávou a s neodvratnou myšlenkou, že věta není to jedno nebyla řečnickou otázkou, ale skrytou odpovědí.

 

 


34 názorů

StvN
22. 01. 2016
Dát tip

Osm a z toho tri magori. Mam svym zpusobem radost, protoze tyhle diskuse jako kdyby znamenaly, ze ma PM nejakou vahu. Ja se ridim jen jednou veci, a tou je ctenost povidek. Mrkni do seznamu povidek a vsechny povidky nominovane do PM maji radove vyssi ctenost nez ty, ktere nominovane nebyly. Az na vyjimky samozrejme. To je pro me dulezitejsi nez hlasovani. Ne vsichni, kteri sleduji PM, take hlasuji. 


StvN
21. 01. 2016
Dát tip

Zordone, diky. Mas pravdu. Technicky vzato. Akorat nesouhlasim s tim, ze nikdo dopredu nevi. Neresim prece to, jestli nekdo drzi sklenicku za stopku nebo podrzel dame dvere. Resim to, ze nekdo otevrene nadava lidem. Tady myslim neni pochyb o tom, ze to slusne neni. Trebaze to muzes nazvat subjektivnim hlediskem. 

Tez ke Zdendovi. Ja si vlastne nadavky libit nechavam. Nemam s tim zasadni problem. Neresim to u adminu. Neblokuji uzivatele. Problem ale mam s tim, nechat takoveho cloveka pusobit v soutezi. On v podstate pravidla porusuje. Misto, aby nominoval dila, tak urazi. Misto, aby hlasoval, tak urazi. Ze potom bokem nejake hlasy napise, aby se nereklo, to muzu povazovat v zaplave irelevantnich prispevku za vypocitavost. 

Zdendo. K tomu poslednimu. Neporadam anketu. Dal jsem si za cil podporovat prozu na Pismaku. Nejsem nejaky scitac hlasu. To jsi to spatne pochopil. 


Zordon
20. 01. 2016
Dát tip

Rozdíl mezi "každý" a "každý slušný" je v tom, že to první je objektivní a to druhé subjektivní kriterium. Zjevně ses rozhodl dělat arbitra toho, kdo je a kdo není slušný. To z té soutěže dělá frašku, protože nikdo dopředu neví, čí hlasy se budou a čí nebudou počítat. Určuješ to za pochodu a ještě v momentě, kdy se sám účastníš soutěže. Pokud chceš, aby soutěž měla nějaký smysl, měl bys být ochoten něco zkousnout. Nejsi na Písmáku týden, abys nevěděl, že pár exotů se tu najde vždycky. Bojovat tady proti neslušnosti je boj s větrnými mlýny.


StvN
19. 01. 2016
Dát tip

V zasade muze hlasovat kazdy, stejne jako muze kazdy jit na obed do restaurace. Mne prijde pochopitelne, tobe mozna nikoli, ze pojem kazdy implicitne obsahuje "slusny". Kdybych chtel jit do extremu, a tady bys se mnou mozna souhlasil, tak bych nemohl akceptovat hlasovani nekoho, kdo porusuje zakony CR napriklad otevrenou propagaci nacimu. Chci tim rict, ze pojem kazdy nezahrnuje uplne vsechny bytosti. Takovou interpretaci povazuji pritazenou za vlasy. Misto, abych chranil sam sebe, tak mam akceptovat urazky a utoky? Vzdyt to je uplna blbost. To po mne nikdo nemuze chtit. A pokud ano, mi to rekni otevrene. Napis mi, ze si mam nechat libit urazky na mou osobu, na adresu PM a na adresu ucastniku PM. Napis mi, ze si tohle opravdu myslis. 


Zordon
19. 01. 2016
Dát tip

To v úvozovkách je citace. Mohl bys to vědět, kdyžs tu to opakovaně psal.


StvN
19. 01. 2016
Dát tip

Jak to pravidlo znelo pred tim, nez jsem ho zmenil?


Zordon
19. 01. 2016
Dát tip

@Stvn, takže ty mi prvně řekneš, že šířím nepravdu a pak se mě zeptáš, co jsem měl vlastně na mysli. To je dobré. Možná by ses mohl prvně zeptat a potom soudit.

No tak aby bylo jasno, změnils pravidlo, že "hlasovat může každý".


StvN
19. 01. 2016
Dát tip

Bylo by vhodne, abys byl konkretni ty. Tvrdis, ze jsem zmenil nejake pravidlo. Ja si toho nejsem vedom. Mel bys napsat jake pravidlo to bylo a jak se zmenilo. Jinak to nema cenu. 


Zordon
19. 01. 2016
Dát tip

@Stvn, co z toho, co jsem napsal není pravda? Když už mě obviňuješ, bylo by slušné být aspoň konkrétní.


Janina6
06. 01. 2016
Dát tip

No tak to netuším, co jste si psali se StvNem, ale skoro všechny povídky, cos vyjmenovala u nominační upoutávky, jsou v klubu už zařazené, tak to snad nebude tak horké :-) Klídek, možná jsi jenom moc hrrr, a holt ne všichni jsou podobně "nastavení".


careful
04. 01. 2016
Dát tip

Možná by se to tam mělo někam připsat..kdo se nelíbí StvN nominovat nic nemůže... aby jako bylo v té "soutěži" jasno


careful
04. 01. 2016
Dát tip

Já prý stejně nominovat nikoho nemůžu..asi nějaké suprnové pravidlo...zavedl pan StvN


Janina6
03. 01. 2016
Dát tip

Careful, díky, nominovat můžeš určitě jakýkoli text, ale k jeho zařazení do soutěže vyžadujeme souhlas autora. Nemůžeme ho nutit, aby soutěžil, když nechce. Jinak, s tím, že Zordon píše dost dobře, souhlasím, však on to ví :-)


careful
31. 12. 2015
Dát tip

Jaký šíří nepravdy? Já na to teprve teď klikla a je tam takových canců, že se mi tím nechce prolouskávat... nebylo by nějaké shrnutí?

Jinak budu nominovat každý dobrý text, ať se to autorovi líbí, nebo ne... na vaše rozepře házím bobek.

 


StvN
31. 12. 2015
Dát tip

Zordone, nešiř nepravdy. Soutěž mít rád nemusíš, to ti nikdo nevnucuje, ale mohl bys mít alespoň tolik slušnosti, abys nepoškozoval druhé. Tím spíš, když tě to vlastně ani nezajímá.


careful
31. 12. 2015
Dát tip

Takže nominuju:)...doufám, že se avízo posílá tak, že se nick napíše do toho rámečku pod avízi... (což musí být přece každýmu nováčkovi jasný, jak se to dělá:D)


careful
31. 12. 2015
Dát tip

No, to nevadí...já zrovna tu jejich super soutěž taky kritizuju, tak tě nanominuju už jen proto, aby věděli, že slušných autorů tu je víc než 5.


Zordon
31. 12. 2015
Dát tip

careful, díky za nominaci, ale já se Povídky měsíce neúčastním od té doby, co organizátoři mění za pochodu pravidla ve svůj prospěch (viz leden 2014)


careful
30. 12. 2015
Dát tip

Moc mě to sice nevzalo, ale nominaci na povídku měsíce si to imho zasluhuje... 


srozumeni
21. 12. 2015
Dát tip
*****

Skvělé!


Zordon
19. 12. 2015
Dát tip

Díky všem za přečtení, jsem rád, pokud jste se bavili, i když to není, jak psal Květoň, zrovna k popukání.

 

Kočkodane, je fakt, že sejmény mi to občas trochu ujíždí.

 

Alisso, díky za opravenou chybu.


Oldjerry
19. 12. 2015
Dát tip

Proč science - fiction?  mně to tak nereálné nepřipadá (:-D   *


Diana
19. 12. 2015
Dát tip

Výborný nápad, napínavě a čtivě napsáno ***


Alissa
18. 12. 2015
Dát tip

Do tří čtvrtin jsem se bavila, pak mě nějak zamrazilo za krkem. Ale dobrý to je. Velmi dobrý. *

(Jestli smím - "Pro studijní účely jsem si...", bez čárky.)


Kočkodan
18. 12. 2015
Dát tip
Tvoje dílka se vyplatí číst už jen kvůli jménům postav. :-)

Lnice
18. 12. 2015
Dát tip

opravdu s nápadem:-)*


Gora
18. 12. 2015
Dát tip

Parádní...pobavila jsem se .../T.


careful
18. 12. 2015
Dát tip

Vzdáleně připomnělo Pračkovou tragédii, ale moc mě to nebavilo.


velmi zaujalo, čtivé, poutavé, s nápadem, fakt dobrý, T*


Smíchy jsem sice neřval, ale bavil jsem se. Neotřelé téma je zpracováno s patřičným ironickým šklebem a typicky zordonovskou nadsázkou.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru