Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Váha je můj nepřítel!

27. 12. 2015
4
5
843
Autor
Ozzozorba

Dnes jsem si stoupnul na váhu a řekl jsem si, že už nebudu jíst. Šel jsem se podívat do zrcadla a spatřil tlusté tělo, plné záhybů, meandrů a kružnic.

Kolem očí vidím zařezané kruhy, a pod nimi tmavé pytle plné únavy.

Záplaty ve formě vitaminových tabletek, pétanque, procházky se psem … vůbec nepomáhají.

Řítím se jako vozataj, před sebou pět chutí, které mě táhnou tryskem vpřed. Sladká, Hořká, Kyselá, Slaná a Umami, ta divoška, přes kterou vnímám mastnotu, tu sladkou dráždivost. Ve víru varieté chutí přeskakuji jako cirkusák z jedné chutě na druhou a polykám jedno jídlo za druhým; po tuctech. Propadám se do hlubin rozkoše, kde příliv slin zvláčňuje dobrůtky a dodává jim na optimální dráždivosti.  

Rozkoš se mi rozpouští na patře, a já samojediný si určuji, do jakých pater, do jakých výšin ji mám vpustit; z jakých chuťových pohárků si naberu trochu té rozkoše. Vše promísit s další dávkou slin a šup; polykám tu hradbu slasti, která do mne padá a zanechává za sebou nesmazatelnou stopu závislosti. Zákon sytosti jako by platil pouze na pár okamžiků. Po každém soustě dostávám okamžitě chuť na další a další a ještě další.

Už dost!

Smažené buráky, solené lupínky, pražené mandle…

Ne! Už dávno nejsem pánem ve svém domě.
Už se neovládám! Stal jsem se marionetou, visící na šňůrách chutí. Už to nejsem dávno já, který tahá za páku osudu. Škubu se v osidlech své závislosti; na všem dobrém co se dá sníst.

Jdu ven, váhu házím do popelnice a cestou zpět si kupuji pytlík solených buráků a tabulku čokolády. 


5 názorů

Ozzozorba
27. 12. 2015
Dát tip

Hubnu!!


aspoň někdo si tě vážil...


kuča
27. 12. 2015
Dát tip

Líbí se mi zdejší čeština. *


Gora
27. 12. 2015
Dát tip

/T.


srozumeni
27. 12. 2015
Dát tip
Ó jak Ti rozumím. Výstižně popsané...***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru