Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bertíkův Silvestr

31. 12. 2015
17
18
2907
Autor
Gora

Věnuji přítelkyni Lnici

 

   Poslední podvečer starého roku. Na farmě Zvířecí vrch se rozhostil klid.  Slepice i s kohoutem vždy dodrží pořadí a první obsadí svoji boudu s hřadem. O kousek výš v kopci se , co noha nohu mine, loudaly do chlívku kamerunské kozy s vůdcem Matějem. Dvířky, která zůstanou vždy otevřena celou noc, přiběhly dvě mladé sviňky, maďarská prasata křížená s divočákem. Vyhrabaly si ve slámě docela  prostorný pelech a zalehly k odpočinku svorně s kozami.

   Hospodyně ze statku se rozhodla v tuto zatím poklidnou dobu vyvenčit menší psíky. Dříve než  oblohu zbarví ohňostroje silvestrovské noci z blízkého města. Pootevřela jezevčíku Rufovi a pitbulíkovi Bertíkovi vchodové dveře a zanechala je před domem. Stmívalo se velmi rychle. Pejskové dováděli a tahali se o míček. Začínalo mrznout. Náhle nějaký nedočkavec půlnoci spustil hlučnou kanonádu petard a svištivých zvuků. Rufus se přikrčil k dřevěné podlaze altánku u domu. Třásl se hrůzou a jeho  bojácná duše byla zcela ochromena. Pro druhého z pejsků naopak tento zvuk znamenal něco jako startovní výstřel. Pitbulteriér vyrazil za mocného štěkotu směrem do prudkého kopce pochytat hlasité narušitele klidu. Jeho trysk zastavil až plot odlehlého konce farmy. Byl zmatený z té vytrvalé hrůzy . Zůstal stát jako zkamenělý. Je sám. Má velmi krátkou srst a během chvíle cítí chlad. Je mu jako tenkrát.. Dvouměsíční štěně se o loňských Vánocích stalo nevhodným dárkem. Muž je na opuštěné louce vyhodil z auta, bylo hladové a na kost vymrzlé. Psíka našel za pět minut dvanáct myslivec a ve vaťáku předal do útulku. Přežil.

   Co dělat, kde se co nejdříve zahřát?

   Mezitím dole u domku nalezla farmářka schouleného jezevčíka a dala do tepla. Bertíka volala marně. S baterkou v ruce vykročila po rozlehlém prostoru statku hledat uprchlíka. Prošla všemi místy, kde by se Bertík mohl schovat. Nikdy nezapomene na okamžik, kdy si v městském útulku vybrala tehdy tříměsíčního černého nalezence. Cestou autem do nového domova jej pevně svírala v náručí. Proud jejích slz byl nekonečný. Pro toto štěně, pro další pejsky, kteří tam zůstali, pro lidskou chamraď, která vše způsobuje...

   Farmářka uslyšela vykviknutí selete. Potichu vešla do chlívku a posvítila na podlahu vystlanou slámou. Mezi prasaty Toničkou a Janičkou dřímal Bertík. Pašíci jsou na zádech porostlí dlouhými kudrnatými chlupy. Vypadají jako velcí pudlové. Čumák zabořen do bohaté srsti, Bertík slastně oddechuje. Možná se mu zdá, že je opět v útulku s pěti dalšími kamarády v jedné boudě.

   Konec dobrý, všechno dobré. Druhý den Bertíka čekala doma ve vaně důkladná koupel, neboť, jak známo, pašíci příliš nevoní.

 


18 názorů

a vyplatí se to!!!...vyplatí se zatoulat se na Písmákovi do minulosti....jjj...i mně se tovyplatilo ... paráda!!!!


Gora
07. 12. 2021
Dát tip

Díky, Renato... tohle jsem napsala na jeden zátah první můj Silvestr na Písmáku:-)


bixley
07. 12. 2021
Dát tip

Taky jsem si to teď přečetla zpětně, díky za objevení. Moc hezká příhoda, dobře dokumentuje, co pejskové na Silvestra prožívají. A Bertík to vyřešil skvěle. proto asi taky dokázal přežít i o rok dřív.


Gora
07. 12. 2021
Dát tip

Aha...


Uličný
07. 12. 2021
Dát tip

Tak jsem tu nový a pročítám to zpětně a dělám si poznámky co se mi líbí. Je tady toho mnoho zajímavého.


Gora
07. 12. 2021
Dát tip

Uličný, díky, ale nejsi rychločtenář??


Gora
08. 01. 2016
Dát tip

Zordone, díky za zastavení...


Zordon
08. 01. 2016
Dát tip

útulek v teplém chlívku je takové pěkně vánoční téma


Gora
04. 01. 2016
Dát tip

Děkuji, milovníci zvířat jsou mezi všemi kategoriemi, doufám.


Kolobajda
04. 01. 2016
Dát tip

Je to takové - no - pro děti (např. pro careful). Milé a něžné...  /**


Gora
01. 01. 2016
Dát tip

Leni, rádo se stalo...a těšte se s dětmi na další příběhy zvířátek  z mé farmy...zdraví a štěstí v roce 2016!


Lnice
01. 01. 2016
Dát tip

Jéé, Irenko, já jsem dojata:-) děkuji převelice za věnování:-)!  Moc milé*, dnes večer je jedno jisté, moje děti budou mít před spaním krásné ( tvoje) počteníčko:-))


Gora
31. 12. 2015
Dát tip

Díky!


Hodně štěstí všem dobrým lidem a zvířátkům.  /T


Gora
31. 12. 2015
Dát tip

Děkuju...


srozumeni
31. 12. 2015
Dát tip
***

Gora
31. 12. 2015
Dát tip

Na mé farmě se bohové často diví... díky moc.


Kočkodan
31. 12. 2015
Dát tip
Pohled na spícího Bertíka musel být určitě typu „pro bohy“. A ta farmářka mi je velmi sympatická. :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru