Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Černé čepice

03. 01. 2016
11
18
1124
Autor
PseudoXY

Příručka, jak být správný asociál

Žijeme ve světě, který se dá těžko definovat. Nejstřízlivěji ho však vidí rozteklé oči schované za oponou dioptrických brýlí. Ty oči patří škaredé holce, která si celé dny opakuje všechny své nedostatky, aby je nezapomněla. Znovu a znovu, dokolečka dokola. Je jich tolik, že na nic jiného nemůže chudák holka ani pomyslet.

Prachbídný smysl pro humor. Žádná sebeúcta. Ani náznak bystrosti. Kráterovitá pleť a ušiska velké jako tenisové rakety, opakuje si.

Nasládlý zápach v podpaždí, zčernalé póry na nose, chlapské ruce a levá noha větší než pravá, opakuje si.

Drobné chybičky, nedostatky, asymetrie a raritky. Všechno ji to uvízlo v nekonečné smyčce mozkového přehrávače.

Je monstrum, opakuje si.

Je v pubertě a prsa jí nevyrostla ani o číslo. Ne, příroda nedělá ústupky. Bude škaredá už nadosmrti. Skončí jako klášterní panna. Umře s krucifixem v klíně a dokud nezačne mrtvolně zapáchat, nikdo si ji ani nevšimne. Bude stará, opuštěná a hnusná, opakuje si.

Líbí se jí Roman. Ale copak Roman, ten touží po jinačích slečinkách. Po časopisových modelkách, afektovaných hérečkách, pružných gymnastkách a zručných flétnistkách. Kdepak škaredá holka. Romanovo libido má zálusk na lepší, opakuje si.

Nikdy nebude královnou maturitního plesu. Nebude osudovou femme fatale. Bude nic. Jedno velké hnusné nic, opakuje si.

Kdo by se o ni zajímal? Zůstane doma a už nikdy nevyleze. Svůj život přesune k počítači a prožije ho v anonymitě pod ťukotem klávesnice. Založí si novou identitu a celý svůj život bude řídit přes internet. E-maily, e-shopy, e-hry, e-seznamky, e-univerzita, e-život.

Nevyleze z baráku a tečka. Finiš. Bude jedno velké asociální nic, opakuje si.

Aby se nedopustila chybičky, přihlásí se do internetového kurzu asociálů. V krátkých instruktážních videích ji Guru Martin Konev radí, jak být správným asociálem.

Guru Konev učí, že máme poslouchat asociální mantru.

Guru Konev učí, že všechny slavné osobnosti byly asociálové. Je to totiž jediný recept, jak být opravdu úspěšným. Einstein - asociál. Lennon - asociál. Michelangelo – asociál. Buddha, Ježíš i Hitler – všichni asociálové. Proto je zná každé malé dítě. Nepotřebovali k sebeurčení společnost a věřili v sami sebe. Věřili v asociální mantru!

A škaredé holce se změní pohled na svět. Zavře se do stínu žaluzií vlastního pokoje a dělá vše pro to, aby byla silnou nezávislou ženou. Zaregistruje se do komunity asociálů a učí se všechna videa Guru Konve nazpaměť.

Guru Konev učí, že správný asociál nechodí do kaváren. Nepíše zamilovaný básničky. Nečte ve vinárně Baudelaira. Nechodí na přednášky o byronovské zbytečnosti. Necituje v hospodě Kierkegaarda. Nechodí do kina na filmy Woodyho Allena. Správný asociál je totiž doma a pracuje na zlepšení sebe sama.

Škaredá holka získává na sebejistotě. Jednou to těm načančaným fiflenám natře. Pro začátek se vykašle na školu a dá sbohem všem posměváčkům a šikanátorům. Vykašle se na lidi.

Guru Konev učí, že k napravení asociální mantry stačí pár mělkých říznutí do předloktí. Tak to praktikovaly všechny slavné osobnosti. Caesar, Cobain, Shakespeare. Zkrátka všichni. Bolest totiž očišťuje a připomíná krutost světa za domovními dveřmi.

Guru Konev učí, že si máme hlídat soukromí. Specialisté z nadnárodních korporací totiž podle pár fotek zjistí úplně všechno. Například jenom podle ucha zjistí desítky věcí!

Podle velikosti lalůčku poznají promiskuitu.

Podle odstátí ušních boltců poznají prostorovou představivost.

Podle hloubky trojúhelníkové jamky poznají matematické nadání.

Podle barvy ušních závitů zjistí barvu genitálii.

Škaredá holka si ihned kupuje od Guru Konev černou čepici přes uši. Taky maže fotky na facebooku a dvakrát si kuchyňským nožem podélně přejede po předloktí, aby si udobřila asociální mantru.

Bude silný nezávislý asociál, opakuje si.

Škaredá holka jde na setkání asociálů. Guru Konev je menší než na videu, ale jeho přednáška plní všechna očekávání.

Ke svému úžasu zahlédne škaredá holka mezi řadami černých čepic Romana, který dychtivě hltá každé slovo.

Guru Konev učí, že Nietzscheho nadčlověk není árijec, ale asociál. Roman fascinovaně přikyvuje. Škaredá holka ho přes tlustá dioptrická skla okukuje a představuje si, jak časem odkryje empatickou dušičku, která se skrývá pod drsňáckým skeletem. Líbí se jí víc a víc.

Snad se asociál může zamilovat, zadoufá škaredá holka.

Guru Konev učí, že ti nejlepší z nejlepších asociálů jsou nadlidé! Ano, právě ti pozvednou pochodeň pokroku.

Ano, souhlasí řady černých čepic.

Roman zatne ruce v pěst, až mu zbělají klouby. Ano, zakřičí ještě jednou a hlasitěji než ostatní černé čepice.

Když skončí první přednáška, Roman pozná škaredou holku a sedne si vedle ní. Celou přestávky ji vypráví o Rosu Luxemburgovi a Karlu Marxovi a Herbertu Spencerovi a dalších, jejichž jména škaredá holka ihned zapomíná. Roman se jako správný asociál snaží krotit své emoce, ale oči mu planou nadšením.

Největší hrozbou jsou slabí sociálové, co jdou na ruku neofašistům z Facebooku a Applu.  Přesně tyhle typy nesamostatných tupců zahltí svět. Ale my tyhle podlidi zastavíme! Asociálové už brzy budou vládnout světu, chrlí ze sebe Roman a škaredá holka omámeně přikyvuje.

Roman by toho řekl mnohem víc, ale do místnosti se vrací Guru Konev. Drobná postavička v černém hávu vyjde k řečnickému pultu a s ocelovou sebejistotou začne opět přednášet.

Guru Konev učí, že síla je v jednotě. Ale že celek je silný jenom jako jeho nejslabší článek. A pokud má být naše společnost silná, musí být silný každičký článeček. Nietzscheho nadčlověk je Konvův asociál. A český stát bude slabý, dokud nebudou všichni asociálové!

Ano, souhlasí řady černých čepic.

Pokud nebudeme naslouchat asociální mantru, neudržíme si hodnoty, neudržíme si naše zvyky a staneme se ovcemi nadnárodních korporací!

Ano, souhlasí řady černých čepic.

Musíme se oprostit od konzumního otroctví a stádovitého uvažování!

Ano, souhlasí řady černých čepic.

Každý člověk si zaslouží vlastní názor!

Ano, souhlasí řady černých čepic.

Život je takový, jaký si ho uděláme. A někdy ještě horší. Můžeme to však změnit!

Ano, souhlasí řady černých čepic.

Od teď si budou asociálové pěstovat vlastní zeleninu, chovat vlastní zvířata, šít vlastní oblečení. Komunita asociálů bude silnou nezávislou společností!

Ano, souhlasí řady černých čepic.

Každý člen bude silnou a nezávislou individualitou!

Ano, souhlasí černé čepice a rozchází se do svých osamělých domovů. Škaredá holka odchází s Romanem, který ji vypráví o staré továrně, kde skalní asociálové nachází své útočiště. Kdysi to bývala prvotřídní textilka, teď tam pracují ti nejlepší z nejlepších. Učí se samostatnosti, trénují sebeobranu, střelbu a přežití v krizových situacích.

Můžeš se k nám přidat, jestli to bereš vážně, navrhne Roman.

Kdo by těm plamínkům v očích odolal? V továrně usedne škaredá holka za šicí stroj a z kusů bavlněné látky šije černé čepice. Dnes se ke komunitě přidal oddíl policajtů, sbor dobrovolných hasičů a přes třicet vysloužilých vojáků. Má fofr. Uši nepočkají a čepice musí být hotové ještě dnes. Časový tlak jí ale nevadí. Dělá dobrou věc. Jednou o tomhle budou učebnice dějepisu psát a ona je přitom. Je u zrodu nové vlny silných a nezávislých asociálů.

A tak šije a šije a zasněně sleduje, jak Roman provádí nováčky. Ukazuje jim cvičiště, střelnici, posilovnu, záhonky, chlívy, palandy, knihovnu a prostě všechno, co se v továrně nachází. Nakonec pospolu, ale každý sám za sebe vchází do asociálních budek. Do malých buněk, kde si může každý silný a nezávislý asociál číst nebo pouštět videa Guru Konev.

Nová éra, Renesance myšlení, Národ bez manipulace, křičí Guru Konev z plakátů, které jsou vylepené po zdech továrny.

Snad se může asociál zamilovat, zadoufá škaredá holka.


18 názorů

StvN
22. 02. 2016
Dát tip

Myslel jsem to tak, že čtení působí nenávistně. Nemusel to nutně být záměr. Ale bohužel text tak na mě působí.


PseudoXY
21. 02. 2016
Dát tip

Není to nenávistné. Je to pouze nesebevědomí hrdinčin osobní popis sama sebe. S mým názorem na ženy a krásu to nijak nesouvisí :)

Když se podívám na Forresta Gumpa, tak si nemyslím, že je Hanks hlupák i mimo roli.

BTW, co se týče madam Luxemburg - jde o vtip :)

 


StvN
21. 02. 2016
Dát tip

Nevim, kde se bere poslední dobou taková ta nenávistná chuť k lidem. Jeden píše o nenávisti ke stáří, druhý o jakési ošklivosti. 


Gora
15. 02. 2016
Dát tip

Velmi zajímavé: tupost některých lidí velmi dobře vykreslena i s beznadějnou budoucností...


Prosecký
05. 02. 2016
Dát tip

Nejlepší z toho je ten Rosa Luxemburg!


Prosecký
04. 02. 2016
Dát tip

Slabé, ale mladší generaci to asi zaujme.


Gerty
01. 02. 2016
Dát tip

Hmmm, jsem si nedávno myslel, že jsem napsal horor... Na tohle nemám v žádném případě. Mně se to dílo líbí, právě proto, že v něm nevidím naprosto nic vtipného, "jen" popis toho, jak jsou lidé stále stejní, stejně slepí a stejně nebezpeční sami sobě i všemu kolem sebe. Jestli byl autorský záměr napsat něco trochu orwellovského, tak podle mě se vydařil. Drobné chybičky a překlepy neřeším.


Janina6
25. 01. 2016
Dát tip

Začíná to velice slibně, doufala jsem ale, že vypravěčův přístup bude nadále zachovávat sympatický nádech ironického nadhledu, který jako by se ale postupně vytrácel. Ke konci se už vyprávění „tváří“ smrtelně vážně, a tudíž v podstatě neříká nic nového ve srovnání s např. literaturou faktu nebo reportáží. Chybí nějaký dějový zvrat, a kde není „co řešit“, není ani pointa.

Jazykové drobnosti, které by stály za opravu: např. ušiska jsou velká, ne velké. Všechno jí (ne ji) to uvízlo... (podobně: vypráví jí, ne ji). Nebudeme naslouchat mantru – správně naslouchat čemu (mantře). Přiznám se, že jsem nepochopila smysl formulace „napravení asociální mantry“ – copak mantru je třeba napravovat? Možná mám jinou představu o tom, co to mantra je.


K3
20. 01. 2016
Dát tip

Připomíná mi to takový pamflet. Jak se ze svobodného asociála stane člen zmanipulovaného stáda, řítícího se ke zkáze. Trochu jako Krysař. Nemám z toho dobrý pocit. Spíš takové mravenčení. Když se dívám na ostatní komentáře, souhlasím s careful a Lakrovem.


Lakrov
15. 01. 2016
Dát tip

Ze začátku mi to sice vadí tím "nepovídkovým", jako by odtažitým tónem", ale po chvíli si na něj zvykám a zjišťuji, že se mi to čte docela dobře. Dočteno jedním dechem. Celkem síla, říkám si, když si uvědomím, jak snadné je lidi zmanipulovat. Naštěstí jen některé a obvykle jen na chvíli, ale stejně v tom vidím určité nebezpečí. Konec je nijaký, ale ona to vlastně není tak úplně povídka -- spíš něco jako varování --, takže ten neurčitý, nevýrazný konec nevadí a nemrání mi dát tip.

 


Janina6
07. 01. 2016
Dát tip

Dík za nominaci, je to v klubu :-) - je už lednová, takže bude soutěžit až v příštím kole.


careful
04. 01. 2016
Dát tip

...jinak by možná bylo dobré do textu zakomponovat, že jim doporučil asociálně zavrhnout komerci a poslat všechny své úspory na jeho Guru Konvička účet...odkud on peníze vybere a spálí...tedy to jim slíbí, ale ve skutečnosti si koupí holet v Dubaji, kam bude tajně létat soukromím tryskáčem...


careful
04. 01. 2016
Dát tip

...mno, já zas nijak extra nadšená nejsem...skoro všechen humor vychází ze stádovitosti těchto "asociálů"(tedy opět onen rozpor něco říkám a jinou věc dělám přesně jako v tom minulém textu)...doplněno pak jistou sektařinou i s názvem Guru...rozhodně je to tématem ale zajímavější než 90% místních textů... ale je to nějaké nedotažené... chybí tam nějaký pořádný zvrat...trochu pobavil jen Roman a šicí stroje...prostě inevytěžo, nezavršeno...nebo jak bych to řekla...

tady nevím zda jde o tak sofistikovaný humor, nebo o chybu, ale sázela bych spíš na druhé...rozhodně to tak v textu působí: Ros Luxemburg... no, ne že bych se v tom chtěla vrtat (jako v žábě:D) , ale byla to Rosa...


Zajímavý text. S dovolením rozhešlu pár avíz, neměl by zapadnout. A tip.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru