Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bílá

05. 01. 2016
2
6
806
Autor
Lyrae

A přece nesluší se být k tobě otevřená
ačkoliv zdálo by se že něco srostlo v nás 

Ikdyž jsem pocitem tím zcela prostoupená
mám tvářit se že to chce čas?
Mám předstírat že nic to neznamená?

Musí vždy žena zůstat tajemná?
Od úst mít klíč a ruce svázat 
Rty mlčet - gesty neukázat
a nedat znát že duši dusí
to kruté hořkosladké cosi
co všechno jiné pohltí

Tak blízko k životu i ke smrti

A přec co bych ti řekla jen?
Že od mrazu ti červenají tváře?
Že chvěju se když zaslechnu tvůj hlas?

Že tvoje blízkost je polární záře
Zastaví se dech 
Zastaví se čas


6 názorů

Lyrae
15. 02. 2016
Dát tip

Ostrich: Já osobně mám pocit, že Evžen Oněgin je takový fenomén, že když to člověk čte, nutně mu musí přijít na mysl, že je to není zas taková síla... Aspoň sama jsem to tak měla...

S lidmi máš na mysli jakože člověk a jeho pověst než ho poznáš, nebo nějaký literární výtvor toho jedince, který si přečteš? Trochu jsem se v tom ztratila...


Ostrich
13. 02. 2016
Dát tip

Jo, Oněgin jde radši přes mrtvoly...sakra, budu si to muset radši někdy přečíst, protože soudit dílo podle opery a "odéru" je jako soudit kometu podle ohonu ...(namísto podle čeho, podle dráhy, jestli nás trefí?) Už jsem se mnohokrát přesvědčil, že dílo je jiné, než jak se o něm píše - typický případ je třeba Černyševského Co dělat, to je úplně jiná knížka, když si ji člověk přečte a když čte "o ní".

Ostatně s lidmi je to stejné, že jo :-) 


Lyrae
13. 02. 2016
Dát tip

Oněgin je zrovna ten typ, co by vůbec nechtěl, aby mu Taťána cokoliv psala... příliš snadný cíl... bez námahy - to není Oněginův styl:-)

Dopadlo to ale přesně tak, jak to dopadne vždycky v případě střetu dvou osobností, které se správně nepochopí. Porážkou pro oba.. (Ikdyž Táňa má nakonec trochu navrch a to se mi líbí ;-))

Díky za zastavení a zamyšlení :-)


Ostrich
13. 02. 2016
Dát tip

Taťána napsala Oněginovi - a víme jak to dopadlo. Těžko říci, kdo je ten druhý - jenže jen pozorováním, bez pokusu, se málokdy lze dobrat odpovědí. A kdyby byla Taťána počkala, tak by to nakonec s Oněginem možná dopadlo dobře...nebo kdyby mu napsala jinak?  


Lyrae
12. 01. 2016
Dát tip

ahoj a díky za zastavení!

hehe, no a proč by Lenka Filipová nemohla použít světelný rok jako jednotku času zase? nejsme ve fyzice, ne? ...mně to třeba přijde vtipné, ikdyž písničku neznám.. 

Co se týče otázek, je jich tam moc. co s tím ale? :-D


LeeOn
07. 01. 2016
Dát tip

Nekritizuji, jen taková moje nemoc. Zastaví se čas ve mne vzbuzuje stejný dojem jako písnička Lenky Filipové kde zpívá o tom, že okamžik  trval celý světelný rok. Světelný rok je jednotka délky nikoli času :) Jinak mě tvá báseň neurazila, ale těch otázek je tam hodně...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru