Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Frida a já I.

09. 01. 2016
10
21
2978
Autor
Gora

Frida byla nalezenec z Chorvatska. Fenka středního vzrůstu mix malý ovčácký pes a kolie. Ve vzpomínce na ni chci zachytit atmosféru našich půlnočních procházek starou čtvrtí maloměsta. Vyrážely jsme až v noci, neboť se všeho bála, ale uličky naší čtvrti měla moc ráda. Projděte se, máte - li chuť, s námi...

   Sedí v chodbě a vyčkává. Vyšly jsme před dům a naslouchaly. Uličkou pod kopcem, na kterém bydlím, doznívá ozvěna klapotu koňských kopyt, dnes utlumených sněhem. Vyjížďka několika jezdců  z nedalekého klubu probíhá pokaždé v již liduprázdných místech.

   Přišla naše chvíle. Dávám si fenku na vodítko a stará, sotva se vlekoucí Frida ožívá. Venku mrzne. Tlapky jí kloužou cestou po schodech, ale ustála to vzhledem ke čtyřem končetinám. Já visím na miniaturním zábradlí a snažím se nežuchnout. Do ulic jdeme v každém nečase.

Zákoutím dvou zasněžených aut se míhá několik stínů snad ještě tišších než je tato bílá noc. Jsou to moje kočky v čele s Kryšpínem. Chodí pravidelně s námi. Nemají rády otevřený prostor, a tak utíkají pod zaparkované vozy přede mnou. Odtud vykukují, jestli už s Fridou jdeme. Čtvrť sestává z nižších domků. Ve středověku zde bydlívali řemeslníci, kteří pracovali pro zámek.  Míjíme voňavý dům  s pekařstvím a Frida větří. Hned sousední průjezd má uvnitř prodejnu uzenin a masa a pes i kočky vždy toužebně hledí na zavřená vrata. Jistě cítí buřty až na chodník. Frida musí být pod dohledem i u kontejnerů, všechny odpadky se jí zdají nesmírně lákavé. Další moji psi, vyrostlí u nás v blahobytu, by si jich vůbec nevšimli. Naše pravidelná trasa měří odhadem tak kilometr a půl. Dnes se k našemu průvodu přidává ještě malý jezevčík jménem Babýk. Ypsilon je správně, jméno je odvozeno od hospůdky s názvem Babylon,. kde byl jako mrně nalezen. Vedu ho k jejich domku. Je vidět blikající obrazovku televize, tak jemně klepnu na zádveří a věčného tuláčka vpouštím do tepla.

   Kráčíme s Fridou zpět a kocour Kryšpín s dvěma kočkama se k nám zase připojili. Mají z Babýka trochu strach, tak čekali  opodál. Blízká silnice je také ztichlá, sem tam projede nějaký taxik. Vidím most přes Vltavu, z řeky stoupá zmrzlý opar. Občas se ozve hlas místních kachen..

   Poslední zapadlá ulička před výstupem domů, na kopec. Frida zneklidněla...ach jo, kdosi jde proti nám, se psem navolno. Kočky naštěstí v časovém předstihu vyběhly nahoru, do bezpečného teritoria. Zůstávám s Fridou stát a skláním se k ní, kdybych ji musela vzít do náruče.

-  Zdravím, nebojte se, Jack poslouchá na slovo, odvolává starší pán vlčáka.

-  Že jsem tak smělý, co to vedete za bombarďáka?  Musím se začít smát trefné poznámce na adresu vzhledu mojí fenky. Je pěkně kulatá a dlouhá srst plná sněhu z ní vážně vytvořila dělovou kouli. Dokonce třesoucí se. Má strach z cizího psa i člověka. Do schodů musím Fridě pomáhat. Rychle jí vysouším chlupy a jde se do hajan.


21 názorů

Gora
01. 09. 2017
Dát tip

bixley, díky:-)


bixley
01. 09. 2017
Dát tip

Moc pěkná procházka. Taky mám pejska - pražského krysaříka. Jako štěně se ostatních psů tak bál, že mi lezl až na hlavu. Budu číst dál...


Gora
13. 03. 2016
Dát tip Josef František

Díky...


8hanka
13. 03. 2016
Dát tip

u nas stretavam skoro rano pana so psikom a vedla nich kracaju dve macky, poulicky, chodia spolu na prechadzku, domov k nim vsak nechcu...asi maju prilis rady slobodu

idem na dalsiu cast, taketo pribehy mozem:)

 


Gora
13. 01. 2016
Dát tip

Děkuju za trpělivé čtení...


já vím, četla jsem i další i tu poslední, kdy odešla, všechny jsou moc krásné, výpravné a plné vřelého vnitřního citu

a díky...


Gora
13. 01. 2016
Dát tip

Děkuji, Adriano, máš krásné jméno... Frida  ještě tímto dílem nekončí...


moc hezky se to čte, dávám tip, ta jednoduchost, se kterou se vstřebává každý detail a člověk má pocit, že je tam někde venku v zasněžené ulici na procházce se psem...to je úžasné!

a co se týká koncovek, souhlasím s Kolobajdou, je to správně, jak to je


Gora
11. 01. 2016
Dát tip

Díky, Vigan.


Gora
11. 01. 2016
Dát tip

Jsem moc ráda, že je ti lépe, bylo tu bez tebe smutno...a díky moc.


Kolobajda
11. 01. 2016
Dát tip

Ahoj, už se vzpamatovávám z kašelokočkovirománie. Takže - s dvěma kočkama - je správně, a že se zase připojili - rovněž O.K. Když si nejste jisti koncovkami (Gerty 2), obraťte se na Ostravaka.  : -))   /** 


Gora
11. 01. 2016
Dát tip

Gerty. díky za nahlédnutí. už jsem nad tímto spojením též koumala, něco provedu...


Gerty2
11. 01. 2016
Dát tip

Docela milé vyprávění o zvířatech. Jen připomínka:

...kocour Kryšpín s dvěma kočkama se k nám zase připojili.

Tohle máš záludněpostavené - vůbec si nejsem jistý tím, jaké "i/y" na konci připojili. navíc má být  "s kočkami" - ne "s kočkama". Zkus tu větu nějka přeskládat, aby bylo jasné i v tom "připojili" - já když nevím, tak to taky vždycky nějak přeskupím.


Už se těším na další pokračování. Děkuji za krásnou chvilku.


Gora
10. 01. 2016
Dát tip

Evženko, děkuju moc...


Moc hezké. Mám zvířata ráda a psy obzvláště.   /T


Gora
09. 01. 2016
Dát tip

Díky...


líbí tip


Gora
09. 01. 2016
Dát tip

Děkuji za milý komentář, Frida bude ještě ve vycházkách Krumlovem pokračovat...


Kočkodan
09. 01. 2016
Dát tip
Neviditelný Kočkodan s vámi opravdu byl. Psy a kočky má rád, o autorce ani nemluvě... (úsměv)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru