Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Frida a já II.

10. 01. 2016
9
15
2340
Autor
Gora

  

     Od řeky vane jarní vánek. Já s fenkou Fridou, dlouhosrstým sněhově bílým čoklem s černým šlehem přes zakulacenou mordu, opět v noci brousíme uličkami Starého Plešivce. Nebe rozžehnul úplněk a tmou v zahrádkách se line vůně kvetoucích jablůněk.

Poslední chodec "naší" uličkou, kůň, v ní zanechal naopak nevábný pozdrav. Fridy chvost vlaje vítězně nad rozplesklým kobylincem. Čichové buňky čumáku dostaly zcela čerstvý podnět! Velkých tvorů s klapajícími podkovami se také bojí. Vlastně je těžké najít něco, co by v ní nebudilo nejistotu a nevyvolalo frenetický štěkot. Lidé ji vyháněli ze dveří, zrazovali, zažívala hlad. Dodnes chytá  luční kobylky a jedním skusem pozře. Je šampionka v rozlousknutí tvrdých vlašáků a vycucnutí plže z ulity, kterou nenaruší. Vnitřek je pro ni stále stejně lákavý, i když už se má dobře.

     Nároží domu, před nímž ve dne vyhlíží zákazníky svého koloniálu usměvavý mladý Vietnamec, na pár hodin osiřelo. Tato večerka otevírá ráno a pracuje se zde od devíti do devíti. Televizní reklama o snězeném Bóbikovi mne nutí s vypasenou Fridou raději zrychlit krok. Jsme u schůdků přímo do Vltavy, kde se natřásá  kačer. Jestli Fridě něco chybí, tak je to lovecký pud. Sama od sebe mi doma houfuje slípky a pomáhá zahnat do kurníku. Je to dobrá spolupracovnice i v případě, že se kozy vyskytnou na zahradě a okusují stromky. Ladným pohybem svého nevelkého těla je nasměruje zpět do ohrady. Také teď, v noci, nahnala kačera do říčního proudu a je spokojená: ví, kam kdo patří.

     Pochodujeme k domovu uličkou pod kopcem. Zbystřila: před námi se motá opilec. Zpomalíme, abychom jej s bázlivou Fridou nedohonily. Kdejaký obejda, posilněn alkoholem, by se k ní tulil, a ona se v ztichlé čtvrti strachy rozštěká. A helemese, motající se postava dostává jméno. Soused, postarší dobrý muž, se dopotácel k dveřím svého domku a marně lovil v kapse kalhot klíče. Unaven hledáním opřel se o zvonek dveří a zvonil až do příchodu rozlícené manželky.

-   Ty - bu - ze - ran - te - zas---    zazněl jadrně hlas paní domu. Vtáhla manžela do chodby. Nechtěný odposlech monologu ukončilo razantní třísknutí domovními dveřmi.

Mrkly jsme s Fridou na sebe. Co vše se ještě na svých nočních potulkách dozvíme!  Je to u nás jako v hrobě.

   


15 názorů

Gora
02. 09. 2017
Dát tip

bixley, dík, tvůj krysařík taky musí být moc fajn, mám ráda zvířata a hodně o nich píšu, nejslavnější má povídka je jistě Aslan o psu prostitutky...taky Pán prasat.


bixley
02. 09. 2017
Dát tip

No, já s pejskem v noci nechodím, navíc bydlíme v Praze, ale určité věci ho taky dráždí. Třeba skateboardy. Zřejmě jako Frida ví, že to se nemá, protože to dělá hluk. Jenže Frida je lepší - ta ví, co mají dělat zvířata.

Je to mile napsané, vžívám se do toho, jako bych s Fridou chodila já sama. :-)


Gora
11. 01. 2016
Dát tip

Díky, Leni za poznámky a ocenění, vážím si tvé pozornosti...


Lnice
11. 01. 2016
Dát tip

Iri, já bych změnila slovosled..opět brousíme v noci uličkami...a...chvost Fridy...

jinak moc líbí, zase něžné


Gora
11. 01. 2016
Dát tip

Děkuju za přečtení, Vigan.


Gora
11. 01. 2016
Dát tip

Díky, Kolobajdo...


Kolobajda
11. 01. 2016
Dát tip

Vše podstatné je krátce, srozumitelně a mile sdělené...   : -))   /**


Gora
10. 01. 2016
Dát tip

Evženko, děkuji!


Jako bych šla s vámi.  /T


Tak to tuze ráda slyším!!!


Gora
10. 01. 2016
Dát tip

Veru, já ti děkuji za pochvalu. Výpravy s Fridou ještě nekončí!


Naprosto kouzelné. Děkuji, že jste mne vzaly na vaše toulky s sebou.


Gora
10. 01. 2016
Dát tip

Děkuju za přečtení...pan soused má tři děti, z toho jedno malé, takže kdoví...


Kočkodan
10. 01. 2016
Dát tip
Frida a já se mi líbí skoro tak jako film Karel a já. Také oceňuji, že paní sousedka mluvila na svého manžela (se zajímavou sexuální orientací) velmi zřetelně. Nicméně se mi nechce věřit, že nebylo slyšet konec jejího přivítání... (mrk)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru