Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Popelení sněžných sov

10. 01. 2016
8
12
1713
Autor
Movsar

Popelení sněžných sov

Venku se popelí sněžné sovy a pár oken ještě neřeklo poslední slovo. Kdo usíná po pravdě a kdo ne, to se jen tak nepozná. Někteří se poznali náhodně a pravda je to poslední, nač myslí, když usínají, když venku se popelí sněžné sovy. 


Hodina po půlnoci

Hodina po půlnoci, rozčtvrcená jako citrón v kořalce. Dancingy sytí vůně člověčiny a ústa bludiček zvlhla v pilné práci. Osvěžovny bere kvas. Duše pijáků se tetelí jako horký vzduch na obzoru, vedou se diskuse a nesouhlasit je jako škrtnout sirkou v muničním skladu. Duše pak létají širokým okolím. A do toho teče věčný pramen rzivé vody. Ještě k ránu poteče, pokud někdo neuzavře HUP – hlavní uzávěr piva.


Vinný šenk

„To víno vrhá rubínový lesk a v dechu má květ, notu nízkou, pryč je hned,“ vítá návštěvníky šenku průvodčí večerem. A oni usedají v smích. Nebude trvat dlouho a přijde zapomnění. Nakonec se vytratí do rubínového rána a těm, co si nedají říct, bude v dechu naměřen květ.


Klobásné zákoutí

Za Kvádriem už se lidí krmí klobásami. Tučnými čůrky zdobí brady, neví si s takým kusom mäsa rady. Ale olej se vsákne póry a dodá pleti nezbytné živiny. Jen jezte! Kdysi dávno prý klobásy zakazovali: připomínaly lulíny.


Kolbaba na ledu

Kolbabu na ledu, poručí si zlatomládežníci. Barman se ujme díla a než se Michal David dorazí zpátky z hvězdy Třetí galaxie, pestrobarevné drinky vyrostou z barového stolu. Přijde na doušky i hlty, dívky odhodí roušky, chlapcům nastaví dekolty. Tak takhle píše ta kořalka, co se po ní rozvolňuje morálka. 


Neděle

Neděle. Kafka ji rád neměl: neděle jako připomínka, že člověk tu je pro pondělí, stvořen pro životaběh. Neděle má taky své barthesovské punctum: pudink. To není jen věc salónu, Pudink do každé rodiny! znělo poválečné heslo, shazován byl z humanitárních balónů. A co vy? Berete proti melancholii vanilku?


12 názorů

Movsar
16. 03. 2016
Dát tip

díky lakrov. to je milé označení klob ásník. něco jako kloboučník, člověk neví, zda jde o věc klobouku, či moučníku. 


Lakrov
16. 03. 2016
Dát tip

Oceňuji zajímavé slovní obraty:  ...pár oken ještě neřeklo poslední slovo...  ...nesouhlasit je jako škrtnout sirkou v muničním skladu...  i parafrázování zkratky ...HUP...  Odněkud ve mně vyvstalo slovo klobásník, ale nevím, kde se vzalo.  Básník o klobáse? Nebo básník za klobásu?  Kolbaba půüčuje v Müchli auta a Neděle je šestá(k).  Tip.

P.S. za klobásníka se omlouvám, už vím, odkud se nalepil:  Z nějakého TV-hnusu.


Movsar
11. 01. 2016
Dát tip

tak vyklízím pole.. :-)


Lnice
11. 01. 2016
Dát tip

nezbývá:-) děti se o tu mou většinou poperou.-)


Movsar
11. 01. 2016
Dát tip

díky, přátelé. jsem rád i za zprávy. na pivo osobně nejsem, ale zrovna tu kůži z pudinku, tu mám nejradši. a neříkám to, jak se někdy říkají takové ty truchlášky typu: hnědý banán, ten je nejlepší, tlusté maso, to je to nejlepší a pod. mně tak nějak šmakuje. tak kdyby u vás zbyla :-)  


Lnice
11. 01. 2016
Dát tip

Moc krásné:-) Já nevěděla, že když otevřu náš HUP, bude tam pivo:-)

pudink dělám často, je to  u nás oblíbený dětský pamlsek:-) jen tu kůži navrchu nemusím, z té se mi zvedá..nedělá dobře


mě samozřejmě nejvíc potěšilo, že v každém domě je hlavní uzávěr piva


Kočkodan
10. 01. 2016
Dát tip
Chválit tvoje dílko by bylo nošení sněžných sov do Prahy...

Lilie
10. 01. 2016
Dát tip

Ne všechny jednotlivé věty, ale je jich tam spousta rozházených, které stojí za Tipipit ... Některé vzácné, některé vtipné ...


Gora
10. 01. 2016
Dát tip

S dnešní potravou pro duši jsi to vzal zgruntu poctivě. Nevím, co vypíchnout...krom sněžných sov mi učaroval slogan Pudink do každé rodiny. Jdu jej vařit.../T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru