Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Frida a já III.

11. 01. 2016
10
17
2469
Autor
Gora

   Vodácká sezóna je v plném proudu. Z Vltavy se přes den stává dálnice a také v noci je slovo klid jen zbožným přáním obyvatel žijících v blízkém okolí. Procházka s Fridou se posunula až na jednu hodinu po půlnoci. Do té doby se  na kopec nesly zvuky podávající neveselé svědectví o návratech namol opilých  vyznavačů vodních sportů z města do kempu.

   Náhodný kolemjdoucí by  v mé psí společnici hledal marně onoho "bombarďáka" ze zimních vycházek. Na léto byla její frizúra upravena nakrátko. Dnes se držíme od řeky dál. Kvůli zpoždění s námi  nejdou kočky. Před mnoha lety, právě v červenci, mi Frida, pojmenovaná po mexické malířce F.Kahló, vstoupila do života. Známý volal, zda bych u sebe neubytovala dvě děvčata, vysokoškolačky, které v Krumlově hledají brigádu jako servírky. Tak k nám přišly sympatické dívky, jinak za západu Čech, a přivedly asi půlroční bílou fenku. Do našeho města zavítaly zcela náhodně. Autem se vracely z Chorvatska, kde pracovaly v přímořském letovisku v hotýlku. Po měsíci dřiny dostaly zaplaceno jen třetinu předem sjednané částky, tak to tam odpískaly a zklamané jely do Čech. Nicméně  hned v prvních dnech  u moře si všimly hubené fenky, jak celé dny postává poblíž frekventované magistrály a sleduje auta. Neměla jídlo ani vodu. Nosily jí tam občerstvení a následně oběhly celé městečko, zda pes někomu nepatří. Setkaly se s lhostejností. Babky vyprávěly, jak se pes chtěl vetřít na jejich dvůr a ony jej hnaly košťaty... Dívky ji nedokázaly nechat osudu a při odjezdu Fridu naložily do auta. Po celou cestu se chovala vzorně. Při celních kontrolách v různých státech ležela na sedadle zakrytá dekou a ani se nehnula. Jestli existuje psí génius, tak je to Frida, Chorvatka, která se rychle naučila česky, usmívám se na ni.

    Blížíme se k místu, které jindy míjíme obloukem. Na betonovém soklu sedává ve dne bezdomovec. Vždy záleží na počasí a stupni jeho opilosti, zda na něm proklimbá i noc. Nedávno prý dostal ubytovnu. Kdysi snad pracoval u koní. Svit pouliční lampy odkrývá nevábné zákoutí. Frida napíná vodítko a táhne mne k němu. Že by baštil grilovaný kuře, napadá mne při enormní snaze psa navštívit zchátralého muže. Leží na chodníku, s pitím to přinejmenším přehnal. Uvazuji třesoucí se Fridu ke kandelábru.Na zarostlém těle hmatám  krkavici. Bez odezvy srdeční činnosti. V otevřených očích svit lampy.  Vyndavám z kapsy kapesník a zakrývám mu obličej. Volám záchranku,spíš by se hodili "havrani".  Frida naříkavým hlasem vyje.

   Domů se dostáváme pozdě. Jdu ráno nakoupit a zapaluji na prázdném soklu svíčku.            


17 názorů

Gora
16. 01. 2016
Dát tip

Veroniko, já díky, a to moc...


Goro má milá,... já... dnes nějak nemám, co říci. Snda jen - děkuji.


Goro má milá, to je... silné a ... dnes nemám, co říci. Děkuji.


Gora
12. 01. 2016
Dát tip

Kolobajďásku, děkuju...


Kolobajda
12. 01. 2016
Dát tip

Čtivé, cituplné, ale především smysluplné....   /***


Gora
11. 01. 2016
Dát tip

Evži, díky...Chorvati se s tuláky nemazlí...


Kamarád si takto přivezl také z Chorvatska vyhublého psa. Udělal dobře, je to moc hodné zvíře.     /T


Gora
11. 01. 2016
Dát tip

Lenko, děkuji za všechna slůvka, jdu upravovat...


Lnice
11. 01. 2016
Dát tip

iri, asi uprostřed textu bych dala...zda pes někomu nepatří...

jinak zase moc líbí, je to takové milé čtení a opravdu to o tobě hodně prozrazuje, jsi moc hodný člověk 


Gora
11. 01. 2016
Dát tip

Úmyslně jsem nedramatizovala, beru to jako součást reality, ale děkuju!


Gora
11. 01. 2016
Dát tip

Gabi, děkuju moc, nyní jsem posílala zakončení této minipovídkové série...


gabi
11. 01. 2016
Dát tip

"obyčajné"porechádzky o tebe prezradili viac, ako si možno mala v úmysle...koľkí z nás by ubytovali dievčatá servírky, ustráchaného psíka a siahlo by na krk bozdomovca...väčšina by mávla rukou - opilec 

dávam si ťa medzi oblíbených, nech vás môžem naďalej sprevádzať*


Gora
11. 01. 2016
Dát tip

Polepším se, snad...díky


Kočkodan
11. 01. 2016
Dát tip
Já mel v jednom svém kurzu spoluzacku také Chorvatku, ale deku jsem na ni nikdy nehodil. :-) A kdyz se znovu ozývám, tak te jemne poplísním, ze pri odpovedích na moje komentáre (uz) neposílás avíza. Bu bu bu (zatím jen septem)

Gora
11. 01. 2016
Dát tip

Klidně jsi jej mohl nechat, smích většinou střídá smutek... díky moc.


Kočkodan
11. 01. 2016
Dát tip
Pri zmínce o Chorvatce mne napadl komentár, ale ten jsem po smutném konci stornoval. A ta poslední veta prozradí dost (nebo alespon neco) o tvém charakteru...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru