Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Světový antikvariát

16. 01. 2016
4
7
1268
Autor
Movsar

Sobotní putování městem.

Krmení říčních ptáků, malá pomoc skrze rohlík. Koupil jsem jich dvacet, a i tak je to málo. Někteří se po kamenném zábradlí šinou až ke mně a nejspíš dumají, jak mi rohlíky vzít přímo zpod rukou. Někteří zlodějíčci jsou roztomilí.

Dám vám zrno, olej i mošt, pravil Jahve. Podobně praví i správce bezmasé jídelny. A tak se tu, hladoví, scházíme a jíme.

Dvě holky na vdávání. Chutná jim, a tak si chodí pro přídavek. Sytí tělička, neboť venku je zima a před sebou mají snubní pouť k Hradu. Tam nahoře pod branou s kamennými gladiátory se zastaví a vyberou si každá svého. Oni se ani nehnou.

Antikvariát je dnes světový. Turek, ruský pár ,neboť ruští turisté vždy chodí v páru, Japonka a Angličan.

Turek se ošívá nad skleněnou skříňkou, jenže nemá jak ji odvézt. Rád by do ní uvěznil princeznu Šeherezádu, jenže opravdu není s to tu věc dopravit až do své pohádky. Krásná orientálka měla na mále. Snad ji doveze alespoň korále.

Rusové se jen rozhlížejí. Kdyby jim tak zrak padl na Tolstého, to by neváhali a na dřevo vyskládali ruble do ceny. A v rámci zachování dobrých vztahů přidali by i kopějku navrch. Jenže kdo se má v té záplavě latinky vyznat.

Japonka dlouho ze štaflí vybírá knihy o fotografii. Poveze je do země všech těch nikonů a kanonů coby kořist: hleďte, co s našimi nástroji ti Češi svedou! A velký šógun, ondy málomluvný, ji pochválí a vyfotí na způsob Jana Saudka: kimonaprostou a v poloze více než prostopášné.

Angličana zajímají staré plakáty. Nechá si je rozložit na velký stůl, rozkročí se na židli a z výrazu je patrné, že by si neváhal nechat přinést i černý čaj s mlékem, tolik mu kolonialismus vězí v tváři. Bere plakát za plakátem a uznale kývá hlavu, jako by se rozhodoval mezi Matissem a Braquem. Za zády mu stojí partnerka, Češka, a ponouká ho jeho řečí. On horuje pro avantgardu, ona Muchovi straní. Večer si dílko vylepí na dveře toalety a ráno, ráno to už bude docela jiné …


7 názorů

Movsar
18. 01. 2016
Dát tip

ony jsou takové legrační a to jejich zaujetí, nakonec koupila knihy za osm stovek, antikvář jistě večer zapálil vonnou tyčinku za nějakého japonského bůžka 


Lnice
18. 01. 2016
Dát tip

mě rozesmála ta Japonka:-)


Movsar
17. 01. 2016
Dát tip

už rozumím, jen se neupejpej ani do budoucna! ano, ty bych krmil, zrnem i povídačkami!


Kočkodan
17. 01. 2016
Dát tip
Ne, myslel jsem Dvě holky a začátek. Ale chápu, že z toho jsi paroháč. Na vině je moje přehnaná snaha být za každou cenu vtipný. Zapomeňme na to, já se pokusím dávat si víc pozor.

Movsar
17. 01. 2016
Dát tip

jsem z toho jelen, podslední a první?


Kočkodan
16. 01. 2016
Dát tip
Já v části Dvě poštolky na kakání (nebo tak nějak) vidím určitou návaznost na první minipříběh.

Gora
16. 01. 2016
Dát tip

Pobavilo.../T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru