Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zahrádkářská kolonie Jiřina

20. 01. 2016
5
12
2092
Autor
Movsar

List z deníku, cesta do Nymburku a nazpátek.

Nádraží, to je oslava doby železné, těch traverz, sloupů, kolejí a drátů. A když se rozchumelí, bere všechnu tu spoušť svou tichou, usedavě bílou řečí doba ledová. Tak se to střídá na nádraří Praha – střed, právě teď.

V rukách hýčká si svůj mobiltronek, dokonce ho balí do hadříků. Je to báječné robátko, a dokonce ve tmě i svítí. Když pláče hladem, maminka přistrčí drátěný cecík s elektřinou a ono ji pak nacucané zas těší: bliká, hraje, zvoní. A taky, ach, jak čerstvě nakousnuté jablíčko voní.

Soukromí detektivové rozčmuchali se nad podezřelou věcí, do jídelen rozvezli plné avie knedlíků, dětem skončila velká přestávka a na cestě z Čech do Itálie právě prospali se dva šneci. Pěkně na odpočivadle, mezi řidiči avií už prázdných od knedlíků, ještě dali by si tak s nimi kávu do rendlíků. Jak ta jen omamně voní, docela jinak by se pak šinuli po ní.

Vlak do Nymburku. Seděla naširoko a tvářila se jak kakabus, snad ráno ji nesedl antabus. Oslovit ji bylo by ošemetné, nechal jsem kyslou šťávu dívce bědné.

Stratov. Malinká alej v nasněžené spoustě, stromky nehybné až na dno zimy, větve shrbené, jako člověk, co doznává všechny své viny. Až tady ale blýskne se na časy, zas zčervenají srdcovkami a řečí ptačí promluví. A nebude to žádné přiznání, bude to sakra píseň, bujné chuti vyznání. Tam ve Stratově podle cesty.

Čelákovice a jejich zahrádkářská kolonie Jiřina. Tam v létě, v jedné z chatek, přesně pod obrazem říjícího jelena, lehává žena Jiřina. Bujná liniemi jak džbánek od vína. A co víc, lehává jen tak, ve žlutých bikinách, bronzová od slunce a od touhy rozvonělá jako květina. Nejmužnější ze zahrádkářů pak mění se v mocné zvíře z obrázku, své srdce, klid i účty dává v sázku. Však láska v kolonii o horkém létě jináč chutná, co bude pak, po tom tomu plemennému milci putna.

Ještě včera to byla pro sousedy z Lípy dobrá Janka. A dnes? Je z ní metropolitánka! Štráduje si to ulicí celá nová, v overalu značky Dior – navštívila OD Prior. V rucčce krémy maštěné drží kávu od bratra Kosti, pěkně v kbelíčku, celou utopenou v cukru a mlíčku. Ne, tahle holka se tu neztratí, ještě najít chlapa, co vždy všechno zaplatí. Ach, ta Janka metropolitánka.

Drobné tóny kardamonu, santalu a pačuli, holky seforky, ty se rády přitulí. Jen musíš sáhnout po bonu, nehledět na grešli a myslet na bílé šaty v šifónu.

Vodičkova. Ve světle výlohy se šperky daly si sraz dvě prdelaté holky. Prdýlky mají pěkně boulaté, jako překypělé vdolky. Zdraví se: No ahóój, láásko. Obejmou se a za chvíli v přítmí bistra zhltnou žemli s masem a lá tabasco. A víno budou pít pravé z bambusu, s hladinkou večera pak dojde i na pusu. Takovou tu jinačí, co věci krásně onačí.

Na řeku mezitím padla tma. Řízná, jakou jen dobré pivo má. A taky jo: už z čepu lejou ho maníkům v čůrkách do sklínek, a ne zrovna málo. Až v noci půjdou přes řeku dom, pustí si nejspíš do plínek. Svým ženským přidají na práci, ti věčně žízniví čudáci.

U Smíchovského nádraží žluté tečky luceren, vpité do mlžné tmy podvečera. Chlapík v bufetu k suché skývě žádá aspoň křen, pro horala od Popradu nic moc večera. Míjím tu scénu z tramvaje, sám hladov, hladovému hořce aspoň mávaje.   


12 názorů

Movsar
21. 01. 2016
Dát tip

tak to se skláním, musí to být o to obtížnější, že v cizí - a nám, podle mého názoru - ne úplně nakloněné zemi. i když já mám německou kulturu rád, opačně to asi úplně neplatí.. což je škoda.


Kočkodan
21. 01. 2016
Dát tip
Ano, přepisuji na Zemském sociálním soudu namluvené texty do počítače. Díky moderní technice to opravdu může dělat i nevidomý. Na domácím počítači jsi (stejně jako ostatní) Zuzana – tak se jmenuje ten umělý (ale dost přirozeně znějící) hlas, který mi všechno přečte.

Lnice
21. 01. 2016
Dát tip

jo, máš recht, dumat zkraje léta pod stromy, těžká romantika:-)


Movsar
21. 01. 2016
Dát tip

jsem rád, že sti líbilo, lnice. ta alejička ve stratově je skutečně pěkná, moct se tak zkraje léta opřít o jeden z těch sstromků a dumat, dumat dlouho do večera.


Lnice
21. 01. 2016
Dát tip

celé hezké, nejvíce Stratov*


Movsar
21. 01. 2016
Dát tip

nepsal jsi kdysi, že jsi zapisovatel u soudu?


Kočkodan
21. 01. 2016
Dát tip
Pro Jirku by mozná nebylo úplne sexy, ze jsem nevidomý. Ale to “afordidisiakum” mne zaujalo, to je neco pro zvýsení vtipnosti? ;-)

Movsar
21. 01. 2016
Dát tip

g: no, ale už to musím opustit. nejde mi to a pak - svádí to často k lacinosti. ale pro obveselení jsem se včera celý den vydával tou cestou.

k: jak to? jsi jistě nemužnější ze zahrádkářů! :-) a k tomu z bavor. to by se zaleskly oči i holkám seforkám! tady to pořád funguje jako afordidisiakum, myslím.


Kočkodan
21. 01. 2016
Dát tip
Já znám jenom Jiřinu spolužačku ze ZDŠ. Ale linie téhle bikinové bych si stejně nemohl vychutnat.

Gora
20. 01. 2016
Dát tip

Čím dál víc rýmuješ a šprýmuješ...pěkné   /T.


Movsar
20. 01. 2016
Dát tip

no to je náhodička. a znáš tedy paní jiřinu?

 


Kočkodan
20. 01. 2016
Dát tip
Tvoje dílko mi zavonělo domovem, protože v Jiřině vystupuji, když přijedu z Bavor na dovolenou. Ale je vidět, že nejsi „náš“, jinak bys napsal „do Nymburka“. :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru