Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Krušnohorský křest

28. 01. 2016
5
6
1221
Autor
Movsar

Zápisník domácího zpravodaje. Cestou do Chebu.

Provozuprostá Chuchle

Kuropění ustalo, nadešel čas šumopění: rádia spustí svou šumící písničku o objížďkách, hustém provozu, kolonách, nehodách a jiných blaženostech řidičů. Do toho budou přehánět prodejci tovaru všelikého. To v Chuchli je dráha provozuprostá. Koníci ještě snídají mrkvičku a jablíčka, a jak neposlouchají Impuls, na danone jim nepřijde chuť.


Dobřichovice dohladova

V Dobřichovicích do hladova otevřená stodola. Budou ji krmit rozšklebenými ústy vrat, už navážejí mlat.  Bude stát sílu zaplnit tu díru, bude to do hladova práce.


Kamenolom nad Berounkou

Kamenolom nad Berounkou. V létě se tam silákům potí záda a do těch zad jim padá bílý prach skal. A do toho se všude sype kamení, vždycky když přijde znamení a pak blesk, ohromný třesk. Večerem, s polevující náladou, někde v skrytu plechových skříní převlékárny, možná těm mužům přijde stesk. Po minulém, po (ne)možném. Neboť vzpomínky jak kámen rozmělnit nelze.


Oranžový sněm

Ve Zdicích se muži v oranžových vestách shýbají nad problémem. Říkají tomu poradnímu sněmu oranžáda. Je jich sudý počet, jenže rozhodný hlas bude mít zbíječka zubící se v rukách předsedy.


Pravěký Kařízek

Před Kařízkem ještě napůl zamrzlý rybník. A pod ledem ryby v chladném spaní. Třeba sní o tom, jaké to asi je spát ve vodě slané a sedm tisíc metrů hluboké, v jaké spávají jejich pravěcí příbuzní. I Kařízek mi zní tak nějak pravěce. Říkají snad tomu chlapci na obzoru Kopčem, a kam až se to zatoulal? 


Průvodčí

Ta průvodčí má chůzi šelmy a divé oči. A taky má nehty na rudo, chutilo by jí šampaňské, jahody, prosciutto crudo. Já mám jen jen ve skleničce kávu, vím, s tímhle nedobudu slávu. 


Kubikulus

Chrásť u Plzně. Postavili tu z panelů kubikulus. Velký a dočasný. Vše má jen úhel pravý. Uvnitř možná i lidé pravoúhlí vedou pravoúhlé řeči nad hrnkem kávy. A i z ní se kouří do pravého úhlu.

 

Evropské město kultury

Plzeň. Tady už si lidé říkají bejby, oukej a tak podobně, tady jsme v evropském městě kultury. Na náměstí vztyčili k nebi kolosální skulptury. Prý jsou potaženy zlatem, echt golďáckým. Dotacím se musí ulehčit, způsobem vpravdě mazáckým. Do Bruselu pak poslat mail: Bejby, vše je oukej.


Plzeňská pozdní menu

Je deset, Plzeň už kolotá životem. Na nádraží Jižní Předměstí nevěděli, kam dřív skočit, a tak metají losem. Jistěže u piva, neboť žízeň není dobrým rádcem. To v městě vnitřním si mondény dlouze vybírají z pozdního snídaňového menu. Těm los nijak nepomůže, mají jasno: kakao. Číšník v uniformě se graciezně otáže: S kůží? Bez kůže?


Polní cesty

U Pňovan už to voní jarem, bratia by řekli: rozkvitnutým čarem. Ještě chvíli a půjdou těmi polními cestami lidé po dvou. Řečeno s básníkem: Budou si na té cestě žízní, nebo vodou?


Zákruty

Za Stříbrem už se vlak točil jak káča ve svých zákrutách. Kolem kopce, lesy, nebe. Šťastní ti, co sedí vedle sebe. A od zákrut lásky točí se jim hlava.


Česká Aljaška

Zvířata tu mluví tichou řečí, jako když se vichrem prohýbají vysoké smrky. Tady už jsou hory. A u Pavlovic srub, nemá to tady daleko k Aljašce. Jen vodou, co taky šumí, nemrská se to lososy v říji, jen penízky drobných rybek. Zvířata tu mluví tichou řečí.


Zplanělá Planá

Chodová Planá z vlaku, to je pár časem průsvitných baráků. Na cihly a kosti trámů průsvitných. Nechali je zplanět zdejší strážci přiléhavosti názvů, správci ironie.


Krušnohorský křest

Od Mariánských Lázní rozjeli jsme se do deště, docela malé bouře. Krušnohorský křest. Staří germánští bůžci se chechtají, až jim tečou slzy.

 

Ulička volby

Od chebského nádraží sestupuji uličkou neřesti. Tady se to v létě komíhá lahvemi od piva,  leskne potem snědých těl. Tady ženské mluví o lásce bez příkras, v drsném podání zas a zas. Slibují, že ráno už je neuvidíš, že nezapomeneš. Pro takovou lásku neváhají němečtí starostové umírat. Ostatním je ta ulička uličkou volby.


Pokladní

V drogerii kupuju vodu. Pokladní voní životem, má lehký úsměv a těžká prsa. A pusu plnou bílých zubů k nedopočítání. A prsa vykulená k hraní. Cestou od Špalíčku zpátky půjdu si koupit ještě jednu vodu.


6 názorů

Lnice
01. 02. 2016
Dát tip

v kamenolomu to bylo dojemné, oranžový sněm moc úsměvný, já myslím, že ani s kávou se neztratíš, kakao? proboha, hlavně bez kůže!, polní cestou jít, to se bude snít, láskyplné zákruty*, zplaněná Planá , tu bych chtěla vidět, bouře v únoru? , uličkou volby se určitě procházet nebudu a pokladní? pravda, někdy to jsou fešáci .-)


Movsar
28. 01. 2016
Dát tip

k: :-)) vlastně ano


Kočkodan
28. 01. 2016
Dát tip
Ty ses z té průvodčí vzrušením dokonce až zakoktal.

Gora
28. 01. 2016
Dát tip

Ano, rodný, a nyní C. Krumlau...jedno hezčí než druhé...


Movsar
28. 01. 2016
Dát tip

cheb je vtvůj rodný? krásné město. tam jezdívám moc rád.


Gora
28. 01. 2016
Dát tip

Ano, rodný Cheb... pobavila jsem se cestou až ke Špalíčku.../T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru