Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Perspektivy

24. 03. 1999
1
0
916
Autor
Guidee

Vítejte v klubu fejetonů. Jak již bylo napsáno ve stručném komentáři klubu, natrefíte zde opravdu a pouze jen na fejetony. Chápu, že mnoho lidí tato první věta dokáže ihned odradit, ale než odejdete, přečtěte si ještě alespoň následujících pár řádek. Fejeton je krátký, vtipný až ironický text prakticky o čemkoli. Nemusí (ale může) nutně reagovat na aktuální události, nicméně jeho hlavním posláním je vyloudit na čtenářově tváři úsměv, radostné povzdechnutí či empatické přitakání s autorovou vyprávěnkou. Zde na Písmáku kategorie fejetony tyto předpoklady hrubě nenaplňuje. Funguje jako kategorie odkladová pro mnoho děl, jejichž autoři si nejsou jisti, nebo nevědí kam svůj text zařadit. A to je věcná škoda! Mnoho textů je v této kategorii spíše povídkového rázu a postrádá jakýkoli náznak vtipu či ironie, kteréžto jsou pro fejeton stěžejní. Klub se bude snažit shromažďovat fejetony, které mohou čtenáře zaujmout ať už čtivostí, vtipností, ironií, obrazotvorností, aktuálností, tak třeba i zajímavě laděným oddychovým nenáročným tématem. Věřím, že Klub levých fejetonů bude navštěvován čtenáři, kteří si budou chtít zkrátit chvíli nad příjemným čtivým textem, který se Vám budeme snažit vybrat z houšti kategorie fejetony. A na závěr ještě ke jménu klubu. Původní název byl Klub pravých fejetonů, aby již název nasvědčoval, že se budeme snažit čtenáři předkládat opravdu ty pravé čtivé fejetony. Ale jak už to právě u těchto vyprávěnek bývá, mnoho slov má ve fejetonu dvojsmyslný výraz, takže vše nakonec dospělo k levotě. Příjemnou zábavu.

Vše podstatné bylo řečeno již v úvodu. Proto zde jen v kostce: Klub vznikl za účelem selekce a prezentace fejetonů. Klub vybírá vhodné fejetony a dává jim možnost se zviditelnit. Klub se snaží zpřístupnit fejetony pro širší okruh čtenářů. Klub se snaží zpřehlednit orientaci ve fejetonech. Klub chce pobavit čtenáře a zpříjemnit mu den (noc). Klub by rád fungoval jako oddychový pit-stop pro všechny Psavce a Čteče
Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru