Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Za ohradou Arkádie

30. 01. 2016
5
8
1251
Autor
Movsar

Záznam sobotního putování.

Za ohradou Arkádie

Můžeš si třeba myslet, že to jsou dveře do Arkádie. Že za nimi kvetou louky, tekou řeky a na březích postavy v nedozírném štěstí. Slunce tam laská ňadra žen a mužům žhaví pytlíky doběla. Ptáci, děti a ovečky si povídají jednou řečí. Tvá fantazie může ty dveře brát ztečí. Svět za ohradou, docela prostou na dřevěná prkna a snění.


Smíchovské cikánky

Ulicí umolousanou zimou v ústupu šly smíchovské cikánky. A byly samý smích. Zatímco ostatní ne, ony objevily lahodu chvíle.


Řeznice

V Kotevní za sklem řeznice. Nezvykle štíhlá, vlasy vyčesané do věnečku. Omývá v kádi nůž, dělá to s něhou, jako by děťátku omývala lulík. O tuhle představu snadno se pořezat.


Zasvěcení

V antikvariátu v Myslíkově antikvář zve svého mladšího pomocníka k polévce. „Je horká, běž si dát.“ A on jde, podobně odcházejí chlapci na prahu věku do pouště, pobízeni kmenovými staršími. Od polévky se jinoch vrátí mezi knihy již jako dospělý antikvář. 


Diamant

Na rohu Lazarské dům Diamant. Těžko čekat, že tu ze dne na den nebude. A přes cestu holka, kávu pije z kyblíčku. Taky by si dala diamant líbit. Možná by pak nezmizela jen tak, ze dne na den.


Mina vtipu 

V bezmasé jídelně dvě holky. Povídají s tiše a naléhavě, ponořeny v řečech, o Benátkách, přednáškách a jiných věcech. Nemá hran a ostnů ten dialog. Jsou jako velryby plující klidnými vodami. A pak se rozchechtají, nejspíš narazily na minu vtipu.


Seforky

Seforky si právě braly někoho na paškál, on jak solný sloup před nimi stál. Měly rty z višní a oči rybíz dočerna, jedna víc než druhá souměrná. 

 

Mléčná radost

V té Bille nebylo zase tak přetopeno, pokladní přesto zvolila úsporný top. A v něm mléčná radost, přelévala se ze strany na stranu, lámala o vlnolam mého hladu. Mléko prý není tekutina, zaslechl jsem kdysi dávno. Aby ale člověk uvěřil, že mléko není kámen, musí projít pokladnou téhle samoobsluhy, je to forma poznání. 


Bar ve Zborovské

Ve Zborovské už chystají bar na večer. Čistí výlohu, diskžokej ladí gramofon. Barman plátkuje citróny a koštuje likéry. Tady všechno musí hrát, je sobota odpoledne, kořalka čeká na ledu. Stmívání začne vábit zábavymilné a mezi nimi taky Bedu, bude se žhavit drát.    


8 názorů

Lnice
01. 02. 2016
Dát tip

opravdu lahůdka.-))


Movsar
31. 01. 2016
Dát tip

počkej na léto, kočkodane

díky, aleši!


polévkový rituál v kombinaci s mléčnou pokladní...lahůdka jedna velde druhé...


Kočkodan
30. 01. 2016
Dát tip
Tedy já bych svému pytlíku nějaké to potěšení moc rád dopřál, ale rozžhavení doběla asi ne. :-)

Movsar
30. 01. 2016
Dát tip

snažím se, gabi. díky, to pěkně řečeno, že jde vlastně o splátku všem těm popsaným lidem.


gabi
30. 01. 2016
Dát tip

aj dnes sa oplatilo...niekto sa iba pozerá, ty aj vidíš a vieš odovzdať *


Movsar
30. 01. 2016
Dát tip

díky, goro, pěkně jsi tu sobotu shrnula.  


Gora
30. 01. 2016
Dát tip

Žhavil Béda, žhavil drát... dnes jsem vzala dveře tvé fantazie ztečí. Uvařila kyblík kávy a po přečtení tvých dílek se vrátila do reality jako dospělá Písmačka... skvělé...                                           /T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru