Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Memento mori ve vanilce

07. 02. 2016
6
7
1316
Autor
Movsar

Memento mori ve vanilce

Je sobota, krátce před půlnocí. Cukrárna v ulici pobledla na světlo chladících skříní. Tiše vrčí své requiem, v řadě naskládané rakvičky, které nikdo nevydal černozemi úst. A tak zůstávají zpozdilým chodcům na očích, memento mori ve vanilce.


Vyhnání z ráje

V diskotékách už se podlamují nohy nevinným, jak čas víří přes půlnoc, uzrává jejich známost v tučný plod. Tak ještě v posledním hitu zmáčejí si kotníky, dopijí mentolový likér a taxametrem nechají si odpočítat cenu posledních metrů k vyhnanství. Tak, tady končí všechen ráj, obrátí se na ně od volantu holohlavý muž s jizvou ve tváři. A oni, srdce rozbušelá, mizí za svým štěstím.


Rádio

Čím je osamělému člověku rádio? V ohybu nespavé chvíle, uprostřed noci. Drobné chvění srdce a reproduktoru, velmi krátké vlny toužení. Příběhy o jednom, příběhy milostného soužení, utopené v řekách něžných hlasů. Slévají se, odplouvají, jako vidina jiskřivých vlasů uvízlých na polštáři.


Návrat ztraceného milce

Libanonský agent už zas sedí na své židličce, jí ze své mističky a usíná do své postýlky. Ukonejšen pohádkou a douškem sahlepu. Kdo ví, třeba se mu bude zdát o namrzlém městě na Vltavě, kterého moc neužil, sotva zamřižovaný cíp.

A taky pět chlapisek, tváře televizního zpravodajství, už spí doma. Šmakovali pivo, to v poušti není. A ti sezdaní, dlouho očekávaní, mizeli v houští. Návrat ztracených milců. 


7 názorů

Lnice
08. 02. 2016
Dát tip

jé, to je hezké.-) kdybych chtěla vypíchnout  co, musela bych to přepsat celé.-)) 


Movsar
07. 02. 2016
Dát tip

díky za vysvětlení, je to pro mě kus země německo, což je v souasné době nezvyklé, kdy lidé putují letadly na kraj světa. já zsůtávám, jako člověk jiné doby, usazen na místě, jako křemen.

ale mohli byste z toho německa exportovat bonbóny das sallos, ty tady strašně chybí. skoro mě pohnuly k cestě za hranice.


Kočkodan
07. 02. 2016
Dát tip
Při setkání hallo, při loučení tschüs(s) nebo servus. Dokonce zaměstnává i dva Čechy. V naší společné vlasti byla několikrát a vždy si pobyt pochvalovala. Tak jsem byl rád, že mi tam neděláte ostudu. ;-)

Movsar
07. 02. 2016
Dát tip

díky! a říkáte si navzájem tschus, nebo jak se v mnichově zdraví taxikář a klient? tady to bude možná ještě cosi familiernějšího, ale taxíky nejezdím, tak jen odhaduji.


Kočkodan
07. 02. 2016
Dát tip
Moje takřka osobní taxikářka plešatá není (přesvědčil jsem se na vlastní ruce) a jizvu ve tváři pravděpodobně také nemá. Jistě má ale hodně zážitků, které by však asi neuměla tak hezky popsat.

Movsar
07. 02. 2016
Dát tip

díky, goro, jsem rád, že tě to inspirovalo.


Gora
07. 02. 2016
Dát tip

Rakvičky nejím, vtipné memento. Holohlavý muž s jizvou, desperát sobotní noci. Rádio uvolňuje slzu. Agenti ji zatlačují zpět.     /T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru