Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

(O)trhané marionety

20. 02. 2016
6
5
1301
Autor
Movsar

Polévka

Dvanáctá. Polévky už nabírají varu, už vykuřují své signály, víří nudlemi a knedlíčky. Unaveným jdou ještě příběhy páteční noci pod víčky. Až je povolají ke stolu, budou těmi knedlíčky silnit svá játra nebohá.


Dekameron

Na Zlíchově jsou i cesty vyhublé zimou, chodců je pomálu. Možná jen jako za morových ran odjeli na svá venkovská sídla a povídají si teď pohádky o lásce. Dekameron chalupářů.


Žlutý auťák

Žluté porsche ťuká válců sonátu, jako žloutek vyloupnutý na svět škvíří v oleji cest. A v něm dva, on a ona, nejistí otázkou, co spíš: Nechat se svést, či svézt?


Písnička

Myslíkovou Španělka s písničkou jde jako ptáček. Na rtech veselé hvízdání a v očích teplo jižních krajů. Až z potulek večer slétne do hnízda hotelového pokoje, možná svému Estebanovi uchystá chvíli plnou tajů. A taky povyku, zámlk a štěstí řinoucího se na svět. Ale to už je docela jiná písnička.


Nepřízeň času

Nekonečno nábřeží a jehličky únorového deště. A vichr, co kácí tabule kaváren, ten tu chyběl ještě. Jen ať si člověk sáhne na nepřízeň času, ať mu mistrál rozfouká mléčnou pěnu z latté. A můžeš se tomu bouřit, do ztráty hlasu.


(O)trhané marionety

Tuláci hledají před tím náhlým zimobitím útočiště v tramvaji. Opilí až na dno krabice pohybují se trhaně jako marionety. Hlučí, sluch mají stoletých starců, ale hlasy ještě duní zbytky sil. Na zastávce Lihovar se vypotácejí, snad hledat kolem ruiny ztracený šmak.

 


5 názorů

Lnice
22. 02. 2016
Dát tip

zimobitím otrhaná ujídám taky ráda polívku


Movsar
21. 02. 2016
Dát tip

díky za čtení a zastavení. polívky, zdá se, nám jedou všem. kočkodan navrch přidal mozaiku s mírně detektivním závěrem. aneb po kalašovsku: vra hskrývá tvář.


MKbaby
20. 02. 2016
Dát tip

Hleďme ho, Pražáka, jak pěkně píše :-)

Zejména ta pasáž, ze které čiší autorův positivní vztah k polávkám :-P


Kočkodan
20. 02. 2016
Dát tip
Myslíkovou ulicí se jako vichr řítí žluté Porsche. Tulák za volantem si pohvizduje písničku, v žaludečních šťávách plují ještě horká písmenka, pomalu ztrácejíce své nožičky a bříška. Svým morovým ranám – manželce a tchýni – zasadil poslední rány a ručka vidiny relaxu ho nyní něžně táhne na venkovské sídlo.

Gora
20. 02. 2016
Dát tip

Kouřové signály polévek, to je výstižné, muži je rádi detekují, a tvůj Esteban mne rozveselil.../T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru