Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Elektronično, erotično, existelnciálno

21. 02. 2016
4
12
1851
Autor
Movsar

Sobotní přemítání

Ulice se obrátily v dešťovou strouhu. Z chodníků jsou černá zrcadla lamp, ponorná řeka kanalizace hučí své podsvětní lamento. Kdo nestihl uniknout do doupěte domova či baru, staví límec v kosý úhel a tempem nabírá dráhu. Je únor ve své půli a je sobota večer.


Elektronično aneb poslední lidé

V hotelové hale sedí neznámá dvojice. Od stropu září televize prachem svých pixelů. Zvuk je vyloučen, jen obrazovka mihotá nepřetržitým řetězem scén. Ve stejné nahotě mlčení je i dvojice, a i ona si ještě podržela alespoň svůj obraz. K televizními protějšku je ale pomalý a jednotvárný. Jako by zasmušilost dvou lidí určovalo vědomí nemožnosti dostihnout své elektronické homunkuly. Každý z nich svírá v ruce přístroj vysokého rozlišení a trudně do něj hledí. Působí jako zhroucené postavy zvlášť pohnutého rekviem.


Erotično aneb trvání

Pokoj prázdný na lehké chvění hudby, svíce a dvě hladová těla. A do toho rubínová řeč vína, co nemá žádné slovo, jen jedno téma.

A pak někdo překročil hranici, křehkou jako stín od plamene a vymyšlenou. A měli se k sobě ti dva jako v tanci zpitých včel. Příbytek docela lidský měnil se v louku za svatojánské noci, kde se ržání koobylek mísí s oblaky pylů, hlína vlhne až k zemskému klínu a hvězdy ve vzdálených galaxicíh vybuchují, aby věčným ohněm zapálily trávy tady dole, všude kolem.


Existenciálno aneb první lidé

Kroky v ozvěně, rachot klíčů v zámcích, řinčení mříží. Muži sevření silnými stěnami letité pevnosti se těm zvukům vydávají večer co večer. Zadunění katru namísto gongu uvádí scénu: vydanost závažným otázkám o bytí. Tam někde dole ve městě žhnou tisíce svící, jazyky se splétají v babylónský uzel a kdekdo je stíhán péčí o vlastní štěstí. Tady uvnitř zdí už jen modravý třpyt noční oblohy klouže mřížemi a sotva pokryje šeré tváře. Světu tady nic nepřebývá, zůstává ve své osamocenosti jako na svém úsvitu, ve své otevřenosti podstatnému. Těm, co byli vrženi právě do takové situace, nebyla sebrána svoboda, jak mylně praví řeč soudních výnosů, nýbrž štěstí. Se svobodou prvních lidí vztahují se k horizontu existence. A mříže jsou náhle docela jinde, tam někde dole ve městě uzavírají všechna rodinná štěstí. Jen noc je všude stejně modravá. 


12 názorů

Movsar
22. 02. 2016
Dát tip

aleši a lnice, kdyby se tak jednou podařilo, budu rád za další kmotříčky. díky za čtení!


Lnice
22. 02. 2016
Dát tip

já se taky těším na knihu.-)


taky se těším na knihu...:o)


Movsar
21. 02. 2016
Dát tip

a kdyby nenechali koženého vyvézt fondy, tak jsme mohli mít statisícové náklady všichni, kam se hrabou dnešní stovkové.  


Gora
21. 02. 2016
Dát tip

Pěkné písmo by mohl mít Janoušek /pingl/ či jeden slovutný hejtman,co to má nahnutý. Na Kajínka bych nesázela, typičtí zbojníci asi psát neumějí...


Movsar
21. 02. 2016
Dát tip

:-))


Kočkodan
21. 02. 2016
Dát tip
Já jen doufám, že Kajínek neškrábe jako kocour, svou knihu chci mít celou hezkou. Škoda že nebude pomáhat Viktor, kožená vazba by byla obzvlášť vítána. :-)

Movsar
21. 02. 2016
Dát tip

díky, gabi, to mě těší a dává energii do psaní.


gabi
21. 02. 2016
Dát tip

neviem, prečo ťa ešte nemám v oblíbených a pátram v zozname, idem to napraviť *

pozorovací talent, obdivuhodná schopnosť zachytiť prchavé, bohatá slovná zásoba...to všetko a ešte viac v tvojich postrehoch


Gora
21. 02. 2016
Dát tip

Výborný nápad...nenudili by se a povznášeli psýchu....až by vyšli, začali by pracovat...)))


Movsar
21. 02. 2016
Dát tip

děkuju, goro. jojo, kniha, kdyby tak.. ale kdyby byla, pošlu ti první výtisk. a napadá mě, že by ve věznicích mohli zřídit jako v klášterech skriptoria a mohli by opisovat ručně texty z písmáku a my bychom pak měli o knihy postaráno..  


Gora
21. 02. 2016
Dát tip

Dnes jsi začal Hádem a skončil pro mne překvapivým zjištěním, čím jsou "desperáti" postiženi nejvíce...   Kdy bude nějaká kniha?     /T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru