Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vesmírná kašna

26. 02. 2016
6
10
1478
Autor
Movsar

Bílá noc

Na obloze jako by někdo odléval z láhve mléka. A leckomu tady dole to jde k chuti a máčí si v té mléčné spoustě tvář. Teče ti měsíc po bradě, řekne pobaveně někdo druhý ze tmy. A možná tam nikdo druhý nebude, noc má i tak svých fantómů dost.


Tichá noc

Ještě o sobě zima nepochybuje, ještě se snáší nabílo z mraků a promodrává nocí. Ráno se zas dostane do řečí, v rádiích ji vyměří na stupně přesně, a taky se budou ptát a ze všech koutů budou lidé povídat, jaká byla právě u nich na dvorku. Teď za namodralé tmy je ale zima docela tichá, hezky nepřesná.


Vesmírná kašna

Černou hladinou oblohy prosvítají hvězdy, penízky naházené do kašny vesmíru. Ty nevytáhneš, nesměníš. Můžeš jen čeřit hladinu, slovy, a pak z kruhů číst, co jsme kdo zač.


Ukázněná rána

Až tady budou lidé vstávat, v Santiagu de Chile se teprve dají do tance. Rozklokotají vína, k úpalu prohřátá, noc tam nikoho nepobízí dvakrát. V tu dobu, ach tak, bude po Čechách pískat voda na meltu a chleby padnou marmeládou k zemi. Ve Studiu 6 zalehne paní Olga na žíněnku a složí světu svědectví, že s předešlou nocí neměla nic do činění. V této zemi, kde včera, dnes i zítra jedno jest.


V zahradě k ránu

K ránu měla ovocitý sen. Byla v zahradě, slunce sílilo, pila meruňkový mošt. Od země šla rosa, a protože tam nebyla sama, cítila ji výš, než bývá.


10 názorů

Movsar
04. 03. 2016
Dát tip

a-n: :-)) ano, stav toků, kvůli tomu si člověk rád přivstane!

 


Lnice
04. 03. 2016
Dát tip
Jo jo a konec nejsuššího sucha za sto let na Odersku :)

no, hlásí to v rádiu: výška, tlak, teplota, rosný bod...

a pak ještě stav vody na našich tocích dnes v sedm hodin ráno: Labe Pardubice 238...


Lnice
04. 03. 2016
Dát tip
Hmm, vyšší rosa? :))

Čudla
27. 02. 2016
Dát tip

/*


Movsar
27. 02. 2016
Dát tip

k: docent nešpor jim rozklokotá bránice a oni zas budou ráno klokotat jen bílou kávu

a.n: vyšší rosa aneb o hledání rosného bodu

g: to mě hodně potěšilo, ale na skutečné zlidovění ala štěstí je krásná věc, s cizí ženou v cizím pokoji, na to musím ještě hodně pracovat.

díky!


Gora
26. 02. 2016
Dát tip

Myslím, že některá tvá nevšední úsloví mají vysokou šanci, že zlidoví. Přimlouvám se za: TEČE TI MĚSÍC PO BRADÉ. Skvostné   /T.


vyšší rosa? hmm...:o)


Kočkodan
26. 02. 2016
Dát tip
Také i co se týče znalostí mateřštiny – alkoholici to přece mají krátké. :-)

Kočkodan
26. 02. 2016
Dát tip
I v Čechách u pár alkoholíků klokotá již ráno víno. Jo a já na rozdíl od zimy o sobě pochybuji.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru