Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PEJSEK

22. 03. 2002
9
1
2032
Autor
Gorgona

Pejsku můj, chlupáči! Poplujeme spolu lodí, velikou plachetnicí až přes oceán. Těšíš se?

...

Blesk - křach - Pomóóóc!! - žbluňk - Néé! - Ach - plesk - hrom - uff - eh - glo, glo...

...

Pejsku můj, chlupáči! Tak jsme tady! Kde jsme? A kde jsou všichni? Co je to? Ostrov? Kdepak, to není ostrov, jen holé skalisko uprostřed moře. A kde je loď? Jsme tu sami?!!

...

stále prší

...

Pejsku můj, chlupáči! Nekoukej se tak na mě. Zavři oči, ať je to pro oba lehčí. Já už jsem také týden nejedla. Mám hlad. Tak zavři oči, ať je to pro mě lehčí. Prosím. Ten pohled nesnesu. Zešílím. Já nebo Ty - jak je těžké se rozhodnout! Bolí mě břicho, je prázdné. Ty taky, já vím. Zavři oči, ať je to pro Tebe lehčí. Já vezmu kámen a ... Já musím chlupáčku! Jsme na tom stejně! Pejsku můj! Ty bys to udělal?!

...

Zavírám oči

...


1 názor

faaajn.... - napsal bych kritiku, ale už to za mě udělali jiní... já dám jen tip a tiše odejdu.. =)

JiKo
06. 10. 2006
Dát tip
mno to mě teda nezaujalo... a nechci tady psát že to je přímo blbost... ehm..

Jeanne
05. 03. 2003
Dát tip
tip*super

Albireo
06. 08. 2002
Dát tip
Skvělý opus! Jediná připomínka: jako lyrickou báseň to rozhodně nevnímám. S kategoriemi je u takových děl potíž, ale v nouzi máme univerzální kategorii Ostatní. Tip

Cyndi
01. 08. 2002
Dát tip
hezký beruš, hezký... ale nepiš nikdy o kočkách, prosím... jo? :)))*

Aki
04. 04. 2002
Dát tip
Jo, tak tohle se mi fakt líbí :o) *

houmles
26. 03. 2002
Dát tip
hustoza :-)

Wopi
25. 03. 2002
Dát tip
zaujalo mě to velice ***

horák
22. 03. 2002
Dát tip
No, to je snad nejhustší, co jsem dneska četl. Nejprve jsem se lekl, že jde zase o nějaký kýč. Ale pak potěšilo jako už pár hodin nic. **

papouch
22. 03. 2002
Dát tip
no teda ... po tom řízku ... !!! ... :-)))))

lidka
22. 03. 2002
Dát tip
jaký to je žít dál s tím pocitem, že jsem sežrala svého psa.....brrr, nechtěla bych to snad ani vědět

Celý text je postaven na apostrofě "pejska", v níž jsou zachyceny všechny důležité dějové momenty a zvraty. samotný text je rozdělen do 6 částí, 4. a 6. nejsou nositelem děje, ostatní 4 vyjařují zlomové dějové momenty, a to tak, jak to vidí onen účastník děje. 1. strofa vyjadřuje expozici děje (výlet lodí), 2. strofa je nejdůležitější, zachycuje katastrofu, na níž pak stojí zbytek díla. 3. strofa je pokračováním 2., vyjadřuje její výsledek. Lapidární 4. strofa jen říká, že stále prší, což navozuje příslušnou atmosféru a implicitně ukazuje na 2.strofu (můžeme se domýšlet, že loď se potopila a bouře). 5. strofa je nejpůsobivější částí; hrdinka děje se zachrání se svým psem na nějaké trosce lodi, plaví se po nekonečném oceánu a pomalu umírají... Autorka tady předestírá morální dilema, jestli hrdinka v zájmu svého přežití má zabít a snít pejska, svého jediného společníka. Explicitně není řečeno, zdali to udělá, jen závěrečná 5. strofa ("Zavírám oči") je metaforickým vyjádřením umírání.**Celé báseň je napsána velmi zajímavě, jednotlivé dějové momenty jsou dobře zachyceny. Jen se můžeme zeptat, kde se dá sehnat uprostřed oceánu kámen... Rovněž ztvárnění vnitřního dilematu hrdiny ve 4. strofě má spíše komický nádech, což je trochu škoda, autorka se evidentně snažila o realistické ztvárnění, ve skutečnosti by vše probíhalo nejspíše jinak. Taky si nejsem jistý, zdali je onomatopoicky výstižně zachycena ona katastrofa, díky níž loď ztroskotá... Jako nápad to není špatné, nicméně je to snad až příliš jednoduché a prosté... Pokud ovšem autorka se bude dále snažit, jistě dospěje k významnějším dílům, což ji ze srdce přeji.

Gorgona
22. 03. 2002
Dát tip
Takže, zprvu dík za kritiku. Nicméně to, že prší je tam z toho důvodu, že kdejaký šťoural se může ptát: Jak to že vydrželi týden bez vody?" A za druhé - Píšu, že jsme zůstali na skalisku nikoli na trosce lodi, ale zas nějaký šťoural se může ptát: "Jak to ten pes přežil?" A naposled - "Kéž bych uměla užívat onomatopoie - to bych pak asi o sobě řekla, že jsem básník!!"

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru