Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

*Šaty prý dělají člověka!?*

21. 03. 2016
5
14
506
Autor
Jiorgos

~~Motto: Dokavad jsme nahatý, nikdo neví kdo je chudý a kdo je bohatý

Reportážní fejeton o nudistické pláži

Představte si dovolenou na německém pobřeží Baltického moře, kde na pláži zjistíte, že jste si s sebou nevzal plavky. Co teď? Vrátit se zpátky pro ně se vám nechce, a tak se smiřujete s myšlenkou projít se aspoň na slunci a na čistém mořském  vzduchu. Kráčíte tedy dál a dá,l až stanete před kůlem s nápisem „Anfang für Freikörperkultur“.
Nemusíte však ani umět německy, abyste porozuměl co to znamená, neboť se vám vše ujasní už po několika dalších krocích: náhle jste uprostřed společnosti naháčů obojího pohlaví!

A ti se buď  sluní nebo koupají, jiní hrají různé míčové hry nebo táboří za písečnými valy písku či si hrají na honičku, povykujíce přitom hlasitě .
Opakuji důrazně: naháči obojího pohlaví a to od nejmenších dětí až po nejstarší generaci!!

Při pohledu na všechny tyto Evy a Adamy se mi okamžitě vybavuje onen známý text od V+W: „Dokavad jsme nahatý, od hlavy až po paty, nikdo neví kdo je chudý a kdo je bohatý!“

Nechtě se tedy vloudím mezi vyznavače „kultu osvobozeného těla“ a poněvadž tu nevidím nikoho v plavkách, nezbývá mi než se taky svléknout, abych tu nebyl bílou vránou, která by třeba zavdala příčinu nějaké nepříjemnosti. Jak vidím, tak tu zapomenuté plavky nehrají vůbec žádnou roli. Pro cizího zbývá jen překonat přirozený stud vnitrozemce, aby se podřídil se tomuto nepsanému zákonu a svlékl se úplně do naha.


Činím tak pomalu a s rozpaky a žasnu nad tím, co vše se mému zraku „nestydatě“
nabízí: stálí návštěvníci obojího a bezostyšně neskrývaného pohlaví jsou stejnoměrně opálení na celém těle, zatím co příležitostní hosté se odlišují neopálenými oblastmi mužského ohanbí a u žen navíc prsů.

Všechno to, jinde a jindy pečlivě skrývané nebo u žen eroticky poodhalené, se tu vystavuje s neuvěřitelnou samozřejmostí. Jen u málokterých vidíš špatně skrývanou zvědavost, ostýchavých tu nenajdeš. A myslím, že je to právě kolektivní uvědomění si vlastní nahoty, co u mužů přispívá k potlačení erotických dojmů a z toho plynoucích obvyklých reakcí...

Co však směšně působí, jsou klimbající se pohlavní údy mužů, hrajících volejbal či kopanou s naprosto obnaženými ženami, jejichž ňadra opisují divoké křivky při výskoku nebo výkopu míče.

Stejně tak těžko je udržet smích při pohledu na mladé, statné muže typu Michelangelova Davida, když vystupují z mořských vln, ale jakoby bez mužského přirození, které se chladem vody jaksi zcvrklo na podprůměrné, až trapné minimum...! Proto se asi tak poměrně málo mužů koupe?

Slunce, písek, voda a radost z pohybu vzájemně úplně obnažených těl působí zřejmě příznivě i na duši a to vše vyvolává všeobecnou bezstarostnost a pocit naprosté svobody.

Podvečerní vánek a slábnoucí slunce však přinášejí nutnost vrátit se do obvyklé společnosti těch oblečených. Nicméně při odchodu z pláže mi připadá, že my všichni, co jsme byli ještě před chvílí zcela nazí, jsme  teď navzájem tak nějak falešní a neupřímní.


14 názorů

Lakrov
13. 04. 2016
Dát tip

P.S.: koukám, že se od doby, co mám ten text načtený v pohlížeči, změnila kategorie.


Lakrov
13. 04. 2016
Dát tip

Dobře se to čte, je to napsané přirozeně.  Je to spíš fejeton založený na prožité události, než povídka, a ačkoli se obávám,  že mě závěr zklame "prázdnotou", je i ten (závěr) nakonec  dobrý.  Tip.


a2a2a
09. 04. 2016
Dát tip

Podle mne se nejedná o fejeton, ani o povídku, ale spíše o vyprávění či reportáž. K fejetonu chybí přece jen více jadrnosti a satiry nbo sarkasmu, ten se tam nenachází, schází také jakési poučení, citovat Wericha a jeho myšlenku v daném textu nepodpořit konkrétním prožitkem, epizodou, nestačí. Jakýsi základ pro fejeton by se nabízel v samotném závěru - pocitu, že jako oblečení se cítíme méně upřímně, ale i tady chybí jakákoliv opora v předešlém textu, ono by se možná dalo využít téma - sebevědomí a ješitnost mladých mužů na své proporce, ale ani toto nebylo využito. To, že se někomu něco houpe při sportu je přirozené natolik, že to nemůže založit důvod ke smíchu, nejvýše k úsměvu.

Pochválím naopak přehledné členění textu a jeho stručnost, přesněji, že jsi se vzdal ndbytečných a zdlouhavých popisů a odboček, což naopak a atributům fejetonu patří.


MKbaby
23. 03. 2016
Dát tip

Píšeš hezky, buď vítán! :-) *


Lnice
22. 03. 2016
Dát tip

Vítám tě na Písmáku. Tvoje dílko se mi líbí.-)*


Kočkodan
22. 03. 2016
Dát tip
Moje muzství by neohrozil ani mnohahodinový pobyt v Severním ledovém oceánu. ;-) Na uvítanou te prastím do sisky chlebem a zasypu chloridem sodným. :-)

Gora
21. 03. 2016
Dát tip

Reportážní fejeton: nová kategorie? Vtipné...


Gora
21. 03. 2016
Dát tip

Nováčku, vítej  a ať se ti daří ...                                                               /T.


Jiorgos
21. 03. 2016
Dát tip

Máš pravdu, promiň, přehlédl jsem kategorii Reportáž.


K3
21. 03. 2016
Dát tip

Hezká  R E P O R T ÁŽ!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru