Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Za okny Karviná

Výběr: a2a2a
25. 03. 2016
6
4
1245
Autor
Movsar

Po paměti

Jdu pamětí: školka, ráno to v jídelně vonělo horkým mlékem; po obědě řízený spánek na jednom místě, polštářové války; první láska, modré žilky jí prosvítaly bledničkou pleti, briliantový prsten odnesený z domova pro Zuzanku. Zásnuby v pěti.


Za okny Karviná

Ve vlaku přetopeno, o sedačku dál silikonová blondýna. A za okny Karviná. Ta holka sotva zapne své růžové sako, má ho jen tak jako. Tam venku si to narůžovo ale nikdo nemaluje, máloco tu je jen - jako. A že je to tady region rázovitý, někde vzadu ve vagónu kdosi hlasitě pouští z počítače dokument o válce, takže jsme všichni svědky útoku spojeneckých vojsk u Kolína, lidi kolem, já i blondýna.


Malá řeč o kousek naděje

Nebem rozlomeným v mracích prosvítal měsíc, noční průrva do naděje. Vešli do toho světla jako nic, jak vítr do aleje. A přemítali, zda tam někde v kraji prostříbřeném do dálav taky člověku žitím těžkne srdce. Ale nebyla to než docela malá řeč o kousek naděje.


4 názory

Movsar
28. 03. 2016
Dát tip

díky za cenné připomínky. máš pravdu s tou poslední, tam už mě večerní únava sváděla na cestu mírného kýče v mezích zákona. drobnička je taky pěkný výraz.  


a2a2a
28. 03. 2016
Dát tip

Asi bych vypustil ...A že je to tady region rázovitý..., jednak je to řečeno již v předešlé větě a jednak to všechny tři drobničky tk trochu vykolejuje z rytmu, který je dán tvou velmi sympatickou snahou podtrhnout poetičnost nenásilným rýmem. Poslední třetí drobnička možná trochu trpí volbou přece jen omšelých obrazů, ale poctivě řečeno, ne zas tolik, poněvadž obsah přečnívá a ještě víc dominuje ve všech třech textech jasné přihlášení se k lyricky popsané a dobře myšlené i vnímané nostalgii. Výrazně lepší než mnou hodnocený tvůj jiný pokus o slovesný experiment nedávno.


Gora
24. 03. 2016
Dát tip

Díky tobě, Movsare, za kousky nadějí...a vůně horkého mléka se vepsala do pamětí nás, jeslo a školkodětí...                                    /T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru