Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Informační doba

10. 04. 2016
5
9
1373
Autor
Movsar

Neviditelnem obíhají miliardy informací, lidé je vyvolávají na displeje svých přístrojů a pak zas nechávají mizet. A nikdo už neví, co by se mělo vědět, co nevědět. Že ve světlíku našli kupu zapomenutých balíků, že kmotr šel sedět? A ráno že u Mirošova naměřili skoro nulu? Že Djokovič měl v čtyřhře smůlu?

Archivy beze smyslu. A radost z hojnosti. Horror vacui veřejného prostoru zažehnán: už ani centimetr čtvereční, ani minuta bez informace.

Informace ztratila svou užitnou hodnotu, praktický význam. Stala se formou zábavy, drbu. A to i tehdy, když nese závažné sdělení. Závažnost ovšem zůstává mimo hru, odstěhovala se do jiného herního pole. O závažnosti té které informace si povídají intelektuálové a odborníci. Na  záběry do řady srovnaných syrských dětí s utrhanými končetinami hledí lidé bez pohnutí. Možná si do takového obrázku otevřou další pivo, neboť je večer a večeře byla těžká.

Filosofové v souvislosti s informací hovoří o ztrátě energie měnit veřejný prostor, svět. Proliferace informací a obrazů sama proměnila veřejný prostor v podivný kanál, kterým vše teče, aniž by bylo možno zastavit se. Ostatně platí už vousaté rčení, že není nic staršího než včerejší noviny.

Přesto se někteří optimisté snaží informaci stále používat ke změně. Daří se to? Měli jsme tady už premiéra, který měl – podle jistých „informací“ - na jachtě obcovat s desetiletými děvčátky (viz bizarní pasáže Kubiceho zprávy), měli jsme tady premiéra, co chorobně miloval Jaňulku; ale kdo ví, zda jen proto padla vláda. Ve skutečnosti informace samotná pravděpodobně už nezmůže nic.

Soudím, že brzy vzniknou podniky k selekci informací, tak jako existují generální vyhledávače typu google, tak budou existovat obří společnosti zaměstnávající tisíce odborníků, jejichž prací bude filtrovat informace. Zatím si člověk musí poradit pomocí zkušenosti a zavedeného loga, jenže to lže. Proč by Blesk měl a priori lhát a HN a pripori podávat pravdu? Jsou to jen různá herní pole, na obou se podává pravda i lež, vážné i nevážné.

Pokud v budoucnu ona filtrovací zařízení vzniknou, bude to nadlidská práce. Najít ty tisícovky vzdělaných lidí, kteří se ve dne v noci budou obírat informacemi, zjišťovat jejich autenticitu, jejich relevanci a podání. Elektronická média se svou schopností – možností donekonečna vytvářet, množit a archivovat informace nás dost možná zadusí.


9 názorů

Movsar
12. 04. 2016
Dát tip

tak je to romantická představa, ale jak ji skloubit s globalizovanou situací? já taky rád večer zhasnu světlo a jen tak koukám do oblohy a natruc gastrosexualismu si dám jen jablíčko. a pak o tom i napíšu pamflet, viz třeba dest přikázání. ale uznej, že ona ta elektrárna třeba je podstatná informace a šeptem mi o ní nikdo nic neřekne. je to velká volba: být uvnitř, nebo venku. ale třeba bělohradský říká, že už není žádné vně, že jsme všichni uvnitř, i ti lidi, co žijí někde na šumavě v pastoušce. i ti závisí na mocném pánovi lseů. je to těžké, zbývá útěcha z filosofie obracející se k počátkům.


jako filtr může posloužit i odpojení od novin a televize. To, co je podstatné, se k tobě pak dostane přirozenými cestami, jako se předávaly zprávy před stovkami let...


Movsar
11. 04. 2016
Dát tip

alesši, taky mám někdy pocit, že spoustu textů už napíšou jen automaty.

gorro, mít filtr ale není snadné, protože jak se třeba zorientovat v tendru na jadernou elektrárnu. to člověk bez hlubokých znalostí tak v 5 - 10 oborech nezvládne.

jinak jsem rád, že to znepokojilo. mělo.


gabi
11. 04. 2016
Dát tip

tiež som znepokojená*


zajímavé....:) napsal jsi to tak, že jsem znepokojena hihi


ve skutečnosti nejde o informace, ale o shluky písmen, které předstírají sdělení. 95, možná i 99% z "informací" nemá s informací nic společného.

Ti, kdo se naučili už za minulého režimu číst mezi řádky Rudého práva, mají výhodu.


MKbaby
10. 04. 2016
Dát tip

Vyřešil jsem to - vlastním svůj vlastní osobní firewall. Zabývám se rodinou a děním kolem sebe. To, co nemohu změnit, mne zcela přestalo zajímat...


Gora
10. 04. 2016
Dát tip

Dobré je vlastnit svůj osobní filtr a tím se chránit...tvůj článek o informacích je zajímavý.                                                      /T.


Kočkodan
10. 04. 2016
Dát tip
Nechci přispívat k rozmnožování, proto nepodávám informaci, jak se mi tvoje dílko líbilo. ;-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru