Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tramvají jež dováží čaj a kávu

12. 04. 2016
7
7
1446
Autor
Movsar

Tramvají jež dováží čaj a kávu

Voněla čajem, ta plavá dívka z Kavalírky. Vlasy jí ležely v ohonu na rameni, rozházené sirky. Voněly takhle v Indickém oceánu lodě Angličanů? A když už byl všemu konec, ještě jsem se naposled zasnil v tichu kanceláře. S výrazem rejdaře, co nad asámem ztrácí se v páře. Tak ještě pramínek mléka, takový ohon holky, co provoněla tramvaj. Horké goodbye.


Prostinké počty večera

Mocnosti se chystají  výměně zajatců. Čtyři za čtyři, padala čísla. Hodili si státníci kostkou? Tak ještě naposledy pojíst golubce, pelmeně a boršč na cizí způsob, s kamarády sehrát poslední karban, strážným poděkovat za nějakou tu tabákovku navíc, že neviděli, neslyšeli. Nazítří už budou tahat z cigarety docela svobodně. A zas postaru budou chutnat pelmeně. A až se zhasne, mocenskou matematiku nahradí prostinké počty lásky: jeden a jedna. 


Na sklonku jara

Zanedlouho bude Praha patřit zase milencům. Ponejvíce k večeru. Nábřežím pak půjde oblak hudby a vůně z přelidněných taveren, obloha zežloutne světly a ránem nadosah. Kurážlivci se budou předbíhat, kdo uhasí knot žízně větším pivem, padnou smělé sázky. Hladinu řeky posypou loďky s muži u vesel a ženami kouřícími gauloasky. A někde v temném koutě to zašumí, když včely opilé květy promluví ze spánku.


Pravda půlnoci

Čas přiklepl pravdu půlnoci, výrok ticha. U sousedů tomu ještě ale neřekli konec, ještě u nich hučí sprcha. Ona bude v bílém froté se zkroucenými vlasy, on jak Adama na větrné hůrce, chvíli poté. A pak i oni počnou mluvit tlumenými hlasy…  


7 názorů

Movsar
13. 04. 2016
Dát tip

děkuju, lnice, to jsem moc rád.


Lnice
13. 04. 2016
Dát tip
Je to strašně hezké, ani nevím, co pochválit dřív :)

Movsar
13. 04. 2016
Dát tip

jsem rád, že se vám to líbilo a napsali jste, díky


Josephina
12. 04. 2016
Dát tip

že ty čteš Konstantina Biebla!


jsem se s tebou prošla :)


Gora
12. 04. 2016
Dát tip

Ten Adam na Větrné hůrce, to je něco...a obrazy večerního rozkvetlého města, radost počíst a zasnít se.../T.


Kočkodan
12. 04. 2016
Dát tip
Můj neslyšitelný pochvalný mruk si vysloužil už název.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru