Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak voní soudkyně

16. 04. 2016
7
5
1319
Autor
Movsar

Zápis jednoho dne.

Maková panenka

Má sukýnku z vlčích máků, černovlasá blednička. Jede do práce, vzít zas za nějakou páku. Ještě ani nerozmrzla po noci chladné aprílovým žertem a už se musí tísnit v tramvajích a na přestupních stanicích. Svítí svou notu v písni rána a ani dunění provozu ji tak docela nepřehluší. Tak stojí tu a tam a kdekdo by ji bral. A kdekdo by si v máku hrál.


Jak voní soudkyně

Přihnala se jak polní soud, nečekaně a bez kompromisu. Ale měla i něco z polního kvítí, strakatou sukni a hřívu co svítí. A vůni jarní stráně a tělo laně. Čekáme stále na chodbě a doufáme, že nechová v sobě též cosi z líté saně.


V salonu

V kadeřnickém salonu panuje dělná nálada. Crčí voda, mihotají nůžky, hučí fény. Barva stéká korýtky. I lysým hlavy kvetou do kytky.


Kosmopolitánci

Croissant s pomerančovým máslem, smetačíno a pochopitelně kapku datlového pepé. Kosmopolitánci usedli do proutěných křesel a učinili své odpolední vyznání. Povedou se řeči o golfu, víně a taky kdo je jaká svině. Prostě řeči do preclíku zahnuté a plané. A pak dlouze a významně budou míchat smetanu na hladině horkého nápoje, jako by nad světem kroužili svou stříbrnou lžičkou. A co na to svět?  


Kazit hru

V televizi, veřejnoprávní, po desáté večer pečují o smysl pro něhu. Dva maldí lidé se k sobě mají, nazí pod peřinou v polibcích se k sobě vinou, jak květiny v mírném vánku poléhají. Opakuje se to téměř každý večer. Je to výzva divákům, aby nebrali život na lehkou váhu a sledovali příklad. Rainer Just v eseji Proti lásce napsal: Kdo nerespektuje předepsanou kopulační závist, ten milostnou hru kazí. Se špatným svědomím že kazím hru, vypínám televizi a jdu spát.


5 názorů

Lnice
18. 04. 2016
Dát tip

kazit hru mě rozesmálo, celé moc povedené, jako vždy.-))


Movsar
17. 04. 2016
Dát tip

díky, přátelé. byl to pokus zachytit do sms / mobilu něco ze dne. malý dokument. kfdyž už mobily rád nemám, tak aspoň takové využití. namísto momentek miniatury.


Kočkodan
16. 04. 2016
Dát tip
Část „V salonu“ mne naplňuje nadějí, že máš nyní překrásnou trvalou. ;-)

Gora
16. 04. 2016
Dát tip

Vše pěkné, salon pobavil spolu s kosmopolitánky, dojemný závěr.../T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru