Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pod naší věží

18. 04. 2016
6
7
1316
Autor
Movsar

Drobné psaní z přelomu neděle a pondělí.

O všednosti neděle

Neděle. Den všednější než jiný. Rys všednosti: objednatelnost, vše k dispozici. Kakao, studio Kamarád, hovězí vývar, pudink, detektivka. Koncentráty všednodenního obstarávání. Kdykoli jsem se tu neděli vyklonil z okna, cítil jsem je. A teď, večer? Co teď se plazí po brizolitu panelů? Růžový parfém. To v peřinách se schyluje k docela všednímu milování. A není to náhodou protimluv? (Má-li nevinnost svůj důkaz odpovědí, pak je za tím tato otázka.)


Silenzio

Město popadly husté mraky, jako svatého Víta nechuť k tanci. Někdy celá města, ba ani svatí nemají šanci. A tak s nedělí na krajíčku bdíme do oblohy bez hvězd. Parapety odrážejí to malé vodní concerto, silenzio, o lesk se postarají světla ulic a kaluže. Za deště je všeho víc: ticha je jako krapajících krapek, lamp dvojitě. Kéž odrazilo by se i tiché: Chci tě…


Krize identity

Město. Všude provoz, auta, hluk a lidé zasažení, po sociologicku, krizí identity. Dnes by paní Marta už nevzývala ztracenou vládu věcí, dnes by lidu písní přála návrat identity. Odkud brát? Z plakátů a výloh, kastlí aut? Z televizního žvástu nebo všech třeskutých funkcí ajfonu? Z citátů kolujících sociálními sítěmi? Těžko. A tak se pomalu vaří onen tekutý hněv. Zloba, závist, zášť ať pominou. Co ale na jejich místo? 


Pod naší věží

Tři Rusky pod Jindřišskou věží. Gotika není, oč těm ženským běží. V pase jsou samý tvar, jsou jak buclatý samovar. A plné barev, živé kremelské zátiší. Pod naší věží.


7 názorů

no, když ti strašilo barevně, to mohlo být k tématu, ale když už ti nestraší ... tak nevím :))

moc hezké nedělní rozjímání


Movsar
18. 04. 2016
Dát tip

jako pilát si myju ruce nad soudem o tom, zda to je, či není k tématu.


Kočkodan
18. 04. 2016
Dát tip
Snad je to dostatečně k tématu – mně jde už delší dobu o to, aby mi přestalo strašit ve věži. ;-)

Movsar
18. 04. 2016
Dát tip

díky, goro, je to vážně i nevážně. ostatně přelom důležitých dnů.


Gora
18. 04. 2016
Dát tip

Zábavné /samovary-plné tvary/, tanec sv.Víta nad městem,závažné. /t.


Movsar
18. 04. 2016
Dát tip

díky moc. ano, tak jsem to myslel, že pokud někdo odpoví, že všední není nikdy žádné, tak patří do ráje, nevinný. :-)


Lnice
18. 04. 2016
Dát tip

To je tak hezké drobné psaní.-) moc nerozumím tomu protimluvu,.-) a následné větě v závorce...že všední milování neexistuje?

Krize identity je výstižná...až z toho mrazí...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru