Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Eddie

19. 04. 2016
5
4
691
Autor
stanislav

http://vasinasi.webgarden.cz/rubriky/karlak

Eddie nebyl Eddie, dokud jsem mu to nepřišil, todle jméno. Nosil modrý triko s žlutým nápisem Eddie, pěkně už smrdělo, pak mu ho sundali, ale pro mě byl dál Eddie, dokonce i terapeutky, sestřičky a spolupacienti mu tak začali řikat, se mi hrozně líbilo, řikat mu Eddie, tak se to prostě chytlo. Eddie neměl svéprávnost, z různejch důvodů, asi hlavně proto, že když měl bejt doma sám, tak si vymyslel, že půjde na půdu a tam se oběsí, ale neproved to, to by jinak nebyl Eddie, ale mrtvola, logicky. 
Sem sedával v kuřárně s nohama na stolku a halekal, jakej sem Phil Marlowe, co všecko vyřeší, a Eddie byl muj kolega, co mi poskytuje informace. On uměl bejt totálka nenápadnej, třeba hodinu jen tak stál ve stínu někde za dveřma, ani se nehnul, doktoři si proto mysleli, že je schíza katalepse, ale on jen sledoval, co se kde děje a nehejbal se u toho. A když mu vymontovali vatu z uší, na mý doporučení, aby to konečně doktorum řek, že nic moc neslyší, tak i všecko supr slyšel a byl tim nadšenej, on měl vatu v uších čtyry měsíce, co u nich v baráku v Jamrtálu něco vopravovali a Eddiemu to vadilo, tak si ucpal ušiska vatou, a pak to nešlo už vyndat, až jako v nemocnici, na ušním. 
Eddie byl práskač, sestřičkám donášel, ale mně zas donášel, co jim řekl či neřekl, ponivadž jeho kámoš Phil, čili já, musel bejt v obraze, odkud zas něco nemilýho přilítne. Eddie měl rád kafe a cigarety, dycky sem mu řek: „Eddie, ty umíš to nejlepší kafe na světě,“ a on mi ho udělal, což se mi hodilo, logicky, že. Ani mi nevadilo, že po čtvrtej odpo už bylo jen zalitý horkou vodou, Eddie to uměl dobře i tak, provizorně, byl to odborník na kafe a kouření. Největší fór se Eddiemu poved, když řikal, jak byl venku pro cigára, že „nešel do KFC, protože v KFC nemaj kuřivo“. Eddie měl velkou smůlu, že se mu matka upila k smrti a jeho otec po něm šel, tedy po jeho různejch majetcích. Takže skončí v ústavu, celej život už vodtud nevyleze, a to je mu 41 zatím, ale má už po hehe. Když sem odcházel, Eddie se se mnou loučil, smutně čuměl přes sklo dveří a byl dojatej. A já taky byl dojatej, Eddie byl totiž kámoš. 

 

autor obrázku José Jare

 

 

 


4 názory

Narvah
25. 05. 2016
Dát tip
"ale měl už po hehe" - to je parádní obrat.. dobrý četivo!

Lakrov
17. 05. 2016
Dát tip

Kvůli častému opakování těchtýž slov nebo množství vět, vracejících se kruhem  ke svému začátku, se mi to dost špatně čte. Než odhlédnu do hlavičky  na jméno autora, napadá mě, zda se nejedná o další, poněkud odlišný text  jednoho ze zdejších obroditelů naivismu z posledních několika týdnů.  Domněnka se neptvrzuje, za nenadšení se omlouvám. Přijodu lepší čtenáři...  


agáta5
20. 04. 2016
Dát tip

já na to jukla celkově... a moc dobrý... takovej ten suchej vyprávěč, jo, takhle to bylo a já ti to věřím a zase přijdu, páč dobrý


careful
20. 04. 2016
Dát tip

Je to takový zvláštní... naivismus bude patrně záměr.. no, kdyby tam byla aspoň neščekaná pointa, ale moc..spíš vůbec mě to nebavilo, protože se tam nic nedělo.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru