Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čarodějnice festivalu Májový svět oblétne během roku celou republiku!

19. 04. 2016
1
0
654
Autor
Zbornik

Čarodějnice festivalu Májový svět oblétne během roku celou republiku!
Majovysvet.cz

V květnu bude Praha svědkem zahájení unikátního celostátního festivalu Májový svět, jehož cílem je především podpořit kulturní dění v regionech. Hlavním mottem festivalu je „Májová radost ze života.“ Symbolickým spojovatelem všech akcí se letos stane loutka čarodějnice Zubejdy, která jednotlivá města navštíví a vždy po dobu jednoho měsíce bude na daném místě patronkou programů pro děti i dospělé. Přiveze s sebou rovněž dětské knihy od nakladatelství Kačur a pohlednice pro děti od nakladatelství Česká moře.

Do festivalového dění mohou přihlásit své literární a turisticko-poznávací akce organizátoři z celé České republiky a to prostřednictvím uvedeného kontaktu na stránce www.majovysvet.cz, kde naleznou zájemci o kulturu paletu rozlišných pořadů. Pravidlem festivalu je nabídnout veřejnosti pořady s maximální výší vstupného do padesáti korun, dále musí obsahovat určitou naučnou část ve smyslu poznávání daného místa, jeho historie a kultury.

Své putování českou krajinou zahájí čarodějnice Zubejda v květnu 2016 v Praze, poté budou následovat další města jako Buštěhrad, Sedlčany, Černošice, Vlachovo Březí, Žebrák, Nová Včelnice, Vonoklasy a samozřejmě tyto cesty budou pokračovat i v následujícím roce.

V měsíci zahájení festivalu proběhne několik pražských večerů a podvečerů. Hned ve středu 4. května se můžete těšit na Břevnovský podvečer věnovaný historii této starobylé městské části a zároveň básníkům se Břevnovem spjatým – Ivanem Divišem, Jaroslavem Seifertem a Janem Badalcem. O týden později, 11. května bude na programu setkání dětí s čarodějnicí s názvem Zubejda v přírodě - utekl chameleón. O den později proběhne Historická procházka Žižkovem s básnířkou Radanou a antikvářem a spisovatelem Jiřím Kačurem, který vás zavede do Bořivojovy ulice, kde svého času sídlila jistá Asbestwerke, továrnička na úpravu azbestu. V sobotu 21. května se budou moci rodiče s dětmi podívat v Cibuleckém háji do dvora pana hraběte Leopolda Thuna Hohensteina  prostřednictvím Májové pohádky a 23. května uvede Petula Heinriche autorské čtení povídek spojené s cestování v podkroví Jindřišské věže. Na úplný závěr festivalu proběhne ve čtvrtek 26. května Máchovský večer, kterým bude provázet spisovatelka Martina Bittnerová. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru