Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

a ve tmě se dějí zázraky

22. 04. 2016
12
14
784
Autor
slunceblunce

Šeptala se mnou celou noc. Pohladila vzduch, který jsem v tu chvíli dýchala a zeptala se mě na cestu. Chtěla odejít před svítáním. Poposedla na rohu postele. Rozpačitě pomrkávala. Její hebké ruce hladily peřinu do obloučku, až roztržitě vytáhly jedno pírko.  Omluvně se na mě podívala, nastavila ho k puse a foukla. Uvolnila prsty. Pírko pomalu letělo vzduchem. Usadilo se na skříni hned vedle proutěného košíku, kde seděla zvědavost. Vyčkávala jsem se strachem, že mě její odchod změní.  Přisedla blíž, našla mé ruce a stiskla je.  Trochu stydlivě vyslala úsměv k němu a výmluvně pokrčila rameny. Strach se nahrbil a prohrábl svoje dlouhé vlasy. Nečekal, že by odešla sama. Trochu se začal bát.

 
Cítila jsem její dech a vůni. Voněla jako léto. Jako vlaštovčí hnízda a seno za domem. Jako vzpomínka.


„Pojďme si povídat o lásce,“ zašeptala.


A tak jsem s ní šeptala a ona odpovídala mými ústy. O touze, která touží ven. O hlíně. O vlhké hlíně na mých rukách, ze které tvořím naši věčnost. O vděku, že můžu. A taky jsem jí šeptala o zvědavosti, která zaťukala nesměle včera v noci na okno. Přijela až od moře. Ještě byla cítit solí. O lásce nepadlo ani slovo.


Nocí tiše vplouvaly do pokoje sny a usazovaly se na skříních a po podlaze. Tlačily se jeden vedle druhého a prosily, abych je převyprávěla. Připomínaly se a odhalovaly. Nechala jsem se přemluvit. Každého zvlášť chvíli podržela v ruce a ukázala ostatním. Vesele se vítaly a pošťuchovaly. Trochu to i blýskalo.


„A zítra nám ukážeš světlo?“ zeptal se ten nejmenší z nich. Jmenoval se Láska. Byl malý a nedojedený. Toužil jít ven a růst. Opatrně jsem ho pohladila, usmála se a cvrnkla do nosu. Zvědavost ho chytla kolem ramen. Přitulil se k ní, spokojeně zavrněl a zavřel oči.

 
Slova zezelenala a obalila se bílými květy. Sny vydechly. Schoulily se do klubíčka a nachystaly křídla.  Ze slov se začala rodit věta a právě v tu chvíli i se sny vlétla do mých pootevřených úst. 


Ještě je tma. A ve tmě se dějí zázraky. 


Když pustila moje ruce, objala strach, něco mu zašeptala do ucha a oba se rozesmáli. Tiše vykročili ke dveřím tanečním krokem, na nohou baleríny. Inu, komedianti! 

 


14 názorů

srozumeni
23. 04. 2016
Dát tip
Ech, to je nádherně milé, kouzelné a roztomilé. Takové malebné na čtení...*****

Promenlivynick
23. 04. 2016
Dát tip lawenderr

svět ukazuje všecho a ty tu svoji část ci vidíš umíš pěkně popsat ..


tak to vám moc děkuju, jsem ráda ,že se vám tenhle příběh líbil :)


over
22. 04. 2016
Dát tip

miniatura poetická :)*


okoloidúci
22. 04. 2016
Dát tip

magické *


MKbaby
22. 04. 2016
Dát tip
I kulturní barbar a ignorant jako já musí hluboce smeknout, je to kouzelné :-)

lnice, díky, se tady usmívám, jak mě to těší :)


Lnice
22. 04. 2016
Dát tip

ty máš kouzelnou imaginaci, smekám klobouky, pro jistotu dva.-)


kočkodane, ale no ták, komentuješ úplně krásně :)  zázraky se dějou i tobě, jen je nejspíš zaháníš :)


Kočkodan
22. 04. 2016
Dát tip
U mne se uz nedejí zázraky ani ve tme ani za svetla... ;-) Neboj se, ze nevidím, ze je to hezky napsané, ale já holt rád komentuji prasteným zpusobem. :-)

:)) miluju nekritické fanoušky :)))  dala jsem na tebe a upravila .. já mám prózu v poezii strašně ráda a taky poezii v próze :)))  tohle byla taková přetahovaná s mylencz tenkrát, která z nás má lepší zázraky :))) díky qíčalko milá za zastávku

Goro, to mě těší

Gabi, za úsměv :)


Gora
22. 04. 2016
Dát tip

Kouzelné, ráda jsem početla.... a tvá slova se obalila květy ..komedie a komedianti, to je pro mne to pravé.../t.


gabi
22. 04. 2016
Dát tip

:) *


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru