Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smělý Děvín

23. 04. 2016
6
14
1852
Autor
Movsar

Dopoledne

Páteční noc už jen doutná vzpomínkou, námořníkům osychá krev pod přeraženými nosy a sobota je na světě. Mondény projdou módní štace, pro ženy za pultem pilná práce. A zatímco básníci obsadí pole snění, mondény minou celá jmění. A rodinkám za chvíli odbije lačná hodina a obýváky rozvoní hydina.


Skandinávci u Mánesa

K hotelu Mánes směřují ploskonosí Skandinávci. Mají na kůži oholené hlavy, tetované paže, tašky a dvě ženské. Až po setmění vodkou vykropí prázdný prostor svých lebek, vrhnou se na ně v divém berserku. A distingovaným Mánesům by ta scéna k dobru moc nešla. Jenže malířský štětec je nakonec to jediné, co na hrubý chtíč vzít.


Žena s copem

Do bezmasé jídelny sobotní proud odnesl neznámou, cop má jak kotevní lano. Uthla se kdoví odkud a teď pořádá jednu růžičkovou kapustu za druhou. A z reproduktorů jde swing, tak ještě z mrkve drink a zas zpátky do vln. 


Japonci pod kaštanem

Na Střeleckém ostrově koří se Japonky mocnému kaštanu. A jejich muži jsou tak pohnutí, že obětovali by své malíčky, mít u sebe katanu. Ti prapodivní lidé už nevědí coby. Ale nakonec jen z batůžku vytáhnou saké a rozhodnou se pro docela civilizované gesto: pálenkou zkrotí svá archaická hnutí.


Smělý Děvín

Za Smíchovem klene se Děvín. A jak je drobný, tak je smělý. Podobně směle ukazují dívky s drobounkými ňadry své dary světu. A jejich chuť podělit se je třeba kvitovat, vždyť nechtějí litovat.


14 názorů

Movsar
25. 04. 2016
Dát tip

děkuju, lnice. a já jsem tomu moc rád, těší mě to.


Lnice
25. 04. 2016
Dát tip

mně se strašně líbí Smělý Děvín a také tvůj styl psaní básní v próze.-)*


Movsar
24. 04. 2016
Dát tip

tím jsem urazit samozřejmě nechtěl, měl jsem na mysli tu polistopadovou. :-)


Kočkodan
24. 04. 2016
Dát tip
To věru nebyl, tenkrát jsem takříkajíc nebyl ještě založen ani já. :-)

Movsar
23. 04. 2016
Dát tip

máš nějaké důvěrné informace, kočkodane. nebyls při zakládání?  


Kočkodan
23. 04. 2016
Dát tip
Hlavně že ty Japonci nezakládali žádnou stranu. U Kaštanu kdysi myslím vznikla KSČ (nebo něco podobného(.

Movsar
23. 04. 2016
Dát tip

ano, odpovídá to mému vnímání světa: žiju na jeho povrchu. ty patrně někde v hlubinách. navrhuji tedy ještě jiný název pro tvé snažení: hlubinná poezie.


Movsar
23. 04. 2016
Dát tip

lalulá: na existenciální výkřiky mě neužije, chybí mi v nich řemeslo. básní, třeba takových, jako píšeš, bych denně napsal desítky a kdybych měl víc času jistě i stovky. ale bylo by to k ničemu.


Gora
23. 04. 2016
Dát tip

Japonci jako prapodivní lidé:)))    Ploskonosí  Skandinávci:)))    /t.


Movsar
23. 04. 2016
Dát tip

přesně tak, je to poezie v próze. legitimní žánr.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru