Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přízraky páteční noci

24. 04. 2016
5
10
1331
Autor
Movsar

Přízraky páteční noci

Z oblohy svítí měsíc, jako ze tmy oči Idi Amina. Páteční noc nebývá na přízraky skoupá. Nevěříš? Zkus zapadlé kouty Karlína. Anebo televizi, otec se sekyrou už se houpá. A kronikáři černých žánrů si brousí tužky… 


Digitální jeskyně

Norská televize proslula svými meditačními kanály. Oheň krbu, jízda vlaku, pletení. Nově prý tání ledovce. Vše v celodenních cyklech. Statistika: většina diváků vypínala pořad až s uhaslými uhlíky. Platónská jeskyně v digitální podobě. Už i samotný oheň uvnitř jeskyně se stal jen stínem, odrazem skutečnosti. Oheň tedy už nemá svítit, pálit do špekáčků a vonět do košile, má být jen simulací. Je ještě z takové jeskyně cesta? Je ještě nějaké vně jeskyně?


Ráno po výbuchu

Filmy svou romantickou zkratkou člověku vepsaly představu o správné páteční noci: květiny, večeře, svíčky, víno, letmé doteky, závazná slova, taxík a erotické pomyšlení. Střih. Ráno: v peřinách, vždy bílých, na znamení, že nevinnost neutrpěla; zůstávají slova, vše ostatní vyhořelo ke dnu nábojnice. Tak přece jen, v té záplavě klišé, nějaké sdělení: zůstane-li po tom výbuchu kýče živá řeč, je tu naděje.


10 názorů

v digitální jeskyni příštího desetiletí už bude oheň v televizi nejen plápolat, ale i vyhřívat jeskyni...


Lnice
25. 04. 2016
Dát tip

líbí.-)


Movsar
24. 04. 2016
Dát tip

děkuju, qíčalo.


Movsar
24. 04. 2016
Dát tip

raději bych byl obrazu, ještě raděj, kdybych překlepy nedělal


Kočkodan
24. 04. 2016
Dát tip
Ano, česko-německý rybníček je malilinkatý,již jsme se opatrně očichávali. A jsi, movsare, rám obrazu nebo třeba kola? :-)

Movsar
24. 04. 2016
Dát tip

to jsem rám, přátelé, že jsem snad úplně nezmařil váš čas.

kočkodane, dovol, abych ti představil sirup a lišaj. (anebo se taky znáte?)


Kočkodan
24. 04. 2016
Dát tip
Snad se měsíček z toho srovnání naštvaně nezatmí.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru