Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Opiová stezka neděle

24. 04. 2016
4
7
1323
Autor
Movsar

Krása, slovo z počátku

Krása pudí k plemenění. Tak přímočaře pravil klasik. Kolik dětí bude právě tuto noc počato? Jistě dost. Budou pak chodit světem jako následky opilosti krásou. A v některých z nich nebude krása než slovo z počátku. A o sobotních nocích i ony budou propadat té mocné vášni a touze rozmnožit, co má se za krásné. Vzpomenou alespoň na kraji takové noci, někde mezi hltem vína a bramborovým lupínkem, ještě velkého Platóna?


Krása, slovo z konce

Z materiální krásy Říma byl prý Luther tak znechucen, že za největší potěšení označil možnost okamžitého konce světa a jeho soudu. A to stál vprostřed rozkvetlé renesance. Dnes už ne krása, ale všudypřítomná banalita konzumu nutí k podobné skepsi. Kvádrio, nedělní mše odpočítá slevu. Paladium, digitální ikony blikají ze všech stěn a stropů. Nový Smíchov, barman do kalicha barevný drink namíchá. Ale co za dalších pět set let?! 


Pestré alkoholy

Co lidem voní na baru? Že si mohou dát pestré alkoholy, rozprávět téte á téte, seznámit se postaru? Kdoví. Něco přece. A tak teď, o ledové hodince nad ránem, namísto toho, aby choulili se v dece, hýří jiskrou života. A nikdo z nás tak úplně neví, jak to s nimi je. Bar je prostě vůně: někomu voní a někomu ne.


Opiová stezka neděle

Studio Kamarád, oběd s pivem, spánek, káva a pudink. Opiová stezka neděle, vyšlapaná a bez viditelných nástrah. A co je tou skrytou nástrahou? Otázka. Odkud a kam stezka vede? A jakým územím? (Chef doporučuje do horkého pudinku přidat pár piškotů a zalít ho griotkou.)


7 názorů

Lnice
25. 04. 2016
Dát tip

řekla bych, že dnes už to o plození dětí moc není.-)


hm... to máte ale zajímavý příbuzenstvo


Kočkodan
24. 04. 2016
Dát tip
Stezka (neopiová) se v našem příbuzenstvu také vyskytuje. Jde o přijmení.

Já jsem nejen opioman, já jsem man na všechno možný... to už je lehčí vyjmenovat to na čem neujíždím. :)


Movsar
24. 04. 2016
Dát tip

takže ty jsi opioman, vabzml?

díky za názor. beru z něj!


Odkud kam vede opiová stezka, o tom bych s kamarády mohl vyprávět, celé dlouhé hodiny! :))) za alkoholy nota bene pestré bod +, za Platóna bodík do plusu, za studio kamarád bod mínus.

A to rozmožit, nemá býti náhodou rozmnožit, vzhledem ke kontextu? Nebo třeba rozmočit? :)


Gora
24. 04. 2016
Dát tip

Otázek hodně...odpovědí neznaje. Jedna téměř jistota: Platón vzpomenut nebude:(((   /T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru