Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Černobyl. Dies irae

28. 04. 2016
2
8
1241
Autor
Movsar

Jako když zažehneš miliardu svic a mnohem víc. Záblesk a pak nic. Černobyl. Nekonečné řady autobusů odvážejících lidi v pyžamech, s narychlo sbalenými věcmi. A kus dál nekonečná řada cyklistů jedoucích Závod míru o svou dávku ozáření.

Motiv utajení: zatímco západními médii teče varování, politbyro drží basu. Tajemství je prolomeno až třetí den po havárii. Gorbačov musí vydat počet. I doslova, přednést mrtvolná čísla. Co se do nich nevešlo, je to zásadní: katastrofální dopad do přírody.

Příčina? Touha uspokojit nároky, nutnost uspokojit je. Je třeba vhánět elektřinu do televizí, aby se člověk mohl bavit nad tím, co říkají a jak bydlí celebrity. Je třeba vhánět elektřinu do letadel, aby člověk mohl pojíst langusty na kokosových ostrovech a pak o tom vyprávět banality kolegům v kancláři. Je třeba vhánět elektřinu do automobilů, aby člověk nemusel v sobotu do supermarketu chodit pěšky. Je třeba vhánět elektřinu do ajfonů, aby člověk mohl plkat po skajpu, pomocí gps najít si nejbližší knajpu.

Nároky vyrostlé do nebes. Pochopitelně že se podobné události budou opakovat; a už se zopakovaly. Je třeba si připomínat, proč taky se budou stávat: protože člověk je nenasytný ve své touze konzumovat. Nestřídmost, jeden ze smrtelných hříchů. V Černobylu se naplnil.

Jedna stará metafora svět a lidstvo nahlíží jako knihu. Píšeme si tedy knihu. Její apokalyptický tón je vysmíván a zakrýván cynismem. A přesto je to pokračování neradostné zvěsti. Píšeme knihu Zjevení svatého Jana atomového věku.


8 názorů

Movsar
29. 04. 2016
Dát tip

jsem rád, že jsme ss nakonec všichni shodli. už nemáme daleko k těm obrázkům na čaopisech strážná věž a probuďte se. ještě kdyby nám podal packu lev a olízl beránka. :-)


Lnice
29. 04. 2016
Dát tip
Přidám se k vám se souhlasem k střídmosti...to je hlavní věc,nad kterou by se lidé měli zamyslet,každý ale musí začít sám u sebe...:( a tak se prostě snažím,aby moje rodina zanechala malou ekologickou stopu...ale bohužel musím přiznat,že mi to jde jen do určité míry...

Gerty
28. 04. 2016
Dát tip

Ono je to asi složitěší problém. Když koukám na různé dokumenty o přírodě a o vesmíru, tak mám fajn pocit, jak neuvěřitelný přehled mají něteří lidé a jak daleko dohlédnou - a pak někdy kliknu na diskuzi na idnes a je mi z lidstva na blití. Pravda bude asi někde uprostřed. S tou střídmostí, o který mluvíš, ale maximální souhlas - alespň by se nemuselo tolik plýtvat, když už je velká spotřeba.


Movsar
28. 04. 2016
Dát tip

jistě je to třeba z pohledu emisí ekologičtější než fosilní zdroje. 

nemluvím o zpátky na stromy, mluvím o střídmosti. spíše o tom píšu. třeba v 10 přikázáních, tam jsem se snažil dotknout všech neřestí. jinak - lidé už na stromech dávno jsou. intelektuálně.


Gerty
28. 04. 2016
Dát tip

Pořád si myslím, že mluvíme každý o něčem jiném. Viděl jsem dokument o Pripjati - radiace sice zabila stromy, ale kolem těch uschlých borovic bují nový les plný zvěře. Navíc mu hodně prospívá, že tam nejsou lidi. Stejně tak mi vyzněl jiný dokument o atolu Bikini - není to spálená poušť, ale normální ostrov - pro lidi asi stále není bezpečný, ale v tom dokumentu vypadal jako každý jiný atol v Pacifiku. K energii - mám pocit, že právě jádro je cesta k ekologii - možná tím někoho naštvu, ale rozdíl mezi okolím Temelína a třeba mosteckem je víc než radikální. Se strategií "zpátky na stromy" nesouhalsím a ani není proveditelná - už je nás tady prostě moc.


Movsar
28. 04. 2016
Dát tip

konkrétní příčina ano, ta je nesporná. obecná příčina vyvěrá z atomové energie. a tam je jisto: vyrobit co nejvíce energie. a komunismus nebyl než druhá strana jedné mince, mince růstu. se všemi negativy z toho jdoucícmi.

o té přírodě, ano, říká se, že to vlastně třeba některým druhům neuškodilo a tp.. bilolgové rádi přicházejí s šokujícími zprávami. jako třeba že sázení stromků na šumavě je horší než stvba dálnice apod. dělají to i celebrity biologie jako třeba storch nebo zrzavý. je to jen snaha upoutat k sobě pozornost. chovají se podobně jako celebrity VIP, které se svlékají, vyznávají z deviací apod.  tedy: žádný jaderný výbuch nebo havárie přírodě nepřidají.


Gerty
28. 04. 2016
Dát tip

Ve dvou bodech se mýlíš. Dopad na přírodu byl velmi krátkodobý, vzchopila se mnohem rychleji než se čekalo. Za druhé - příčina této konkrétní události netkví v nenasytnosti civilizace, ale v nezopovědnosti jedinců. Souhlasím ale s tím, že současné konzumní civilizace konzumuje už kapánek přes míru.


Gora
28. 04. 2016
Dát tip

V mnohém máš jistě pravdu. Neradostné zvěsti budou pokračovat...želbohu./T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru