Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Námořníků nezkojený hlad

28. 04. 2016
7
13
1809
Autor
Movsar

Distance vyprávění

Včera měla tygří negližé, jak ta se v něm vlnila, bože. Vypráví druh druhovi v ranním metru. A třeba to bylo jinak, třeba měla migrénu a polehávala ve vytahaném svetru. Kdoví. Kouzlo vyprávění je i v nemožnosti okamžitě ověřit jeho příběh. V době online špionáží je vyprávění poslední baštou distance.


Poledne na Palmovce

Vyprchal těkavá sen, polední slunce se napřímilo a na Palmovce domorodcům začíná den. Kdyby jim tak blikající bedna snesla švestičky a řekla: Ne, ty jsou jen pro vás. A penízky by se sypaly jak z břicha Brueghelovy velryby. Kdyby…


Manažerka

Jde ulicí, mrakodrapy Pankráce nad ní, prostě skleněné peklo. Audit, fůze, rejting, večer bouling. Manažerka. Obtěžkaná odpovědností, v hlavě má jen věci příští. Ovšem nevyjít tak něco, šéf z Frankfurtu jí liští.


Námořníků nezkojený hlad

Pustil jsem se eskalátorem za lososovou sukní jak Achab za velrybou. Ke kytovci ostatně neměla daleko. Jenže byla na tom železe ve svém živlu, zbyl po ní jen prázdný obzor Vinohrad. A námořníků nezkojený hlad.


Podolská benzinka

Sjíždějí se k ní junáci na svých ořích, podolská benzinka. A sají oktany z vemínka, lačně je sají. A pak nasycení až ke škytání vyjíždějí svou plechovou trigou k triumfální jízdě flirtu. Ulice jsou plné ržání, zadní náhony se vzpínají. A ženy se bojí, i když ne opravdicky. Leckterá pak zmámena čelní maskou, výpary, upouští od obligátní procházky a kytary. Láska za času automobilismu vykvétá jaksi sama. Zvlášť když jde o automat.  


13 názorů

Movsar
02. 05. 2016
Dát tip

jsou to zajímavé věci, ale raději dál od virů! :-)


Lnice
02. 05. 2016
Dát tip

nezlob se Movsare, to zní jako z kruhů astrologických, z kterých mají vědci ( ne že bych byla.-)) husí kůži.-))) já bych to spíše viděla na to, že při viróze máš teplotu, mozek se nemusí chovat úplně normálně.., je to část těla, která skrývá ještě mnohá tajemství.-))  

ale virus právě tak funguje, dostane se do buňky a použije její jaderný aparát k přepisu své genetické informace a namnožení sebe samých a tak naše vlastní buňky produkují velké množství virů a my onemocníme... proto také viry často mutují, "jsou hrozně živelní" a tak často změní svou genetickou info.-) ( viz ptačí  a prasečí chřipky ) a pak se musí znovu a znovu hledat očkovací látka proti nim.-) 


Movsar
02. 05. 2016
Dát tip

promiň, lnice. asi nějaký vir. :-)

to je strašně zajímavý obor, pro ktereý ses rozhodla. víš co někdy mívá,m a co mě strašně zajímá? někdy při viróze mívám zvláštní náladu a vzpomínky se mi vracejí. nebo se nějak chovají, jakoby byly už nějak nahlíženy předem. uvažuju, jestli to není právě něco z předchozího nositele. jestli to nějak nemá spojení přímo na některé oblasti mozku, nějaké informace sdílené.


Lnice
02. 05. 2016
Dát tip

nejsem lakrov.-))  ano, tak funguje genové inženýrství, ale viry se chovají docela nekontrolovatelně, lépe je vnášet geny přes plazmidy.-)


Movsar
29. 04. 2016
Dát tip

jsem laik, lakrov. ale četl jsem, že virus může nést fragmenty dna a přenést je na nové buˇnky. tím by se přenášely genetické informace jednoho organismu na njiný prostřeenictvím virů. aměl to zkoumat todar. ale ty budeš vědět víc. tohle mě zajímá.


Movsar
29. 04. 2016
Dát tip

díky, přátelé. ano, minimalismus pěstuji jako druh sebekázně a ostatně i (tušené) poptávky čtenářů této doby SMS.


Lnice
29. 04. 2016
Dát tip
Movsare:) jako genetička se musím ozvat,nevím,čím to je,že se manželé podobají,ale proboha, k žádnému přetváření Dna viry nedochází:)) vlastně dochází a Dna si to neoblomně opravuje,velice lpí na svém původním kódu,a teprve až se jí to nepodaří,propukne onemocnění(rakovina)..:-( Nadherné,jen z Manažerky mám husí kůži,takhle bych nedokázala žít..

Markel
29. 04. 2016
Dát tip

tvůj minimalismus líbí, vidím to, žádné okliky, můj šáleček *


lawenderr
29. 04. 2016
Dát tip

Skvělá je ta o Achabovi, mamažerka také dost dobrá, jen jsem si musela dohledat, co se stane, když tě někdo liští:)*


Gora
28. 04. 2016
Dát tip

Moc pěkná je tvá distance vyprávění a následná diskuse. Znám dost lidí, kteří se podobou i chováním přibližují svým mazlíčkům  ze zvířecí říše...a někteří manželé po letech spolužití připomínají sourozence...                         /T.


Kočkodan
28. 04. 2016
Dát tip
No dobrá, i lakonická reakce je reakce... ;-)

Movsar
28. 04. 2016
Dát tip

nejsi zas tak daleko, kočkodane. byt opouštím, ale vždy jen v známých stezkách, v okruhu cca 1 kilometr. jako kočkodan to jistě chápeš, neboť takto se chovají kočky. s jednou žiju a začínám věřit teorii deleuze o stávání se druhým: člověk kočkou / psem, manželem, kýmkoli nebo dokonce i čímkoli - platí to prý i pro viry: proč se manželé sobě podobají? prý je zatím letité sdílení virů, které přetvářejí dna. jako kočka tedy sleduji únikové linie.


Kočkodan
28. 04. 2016
Dát tip
My si ty tvoje příběhy také nemůžeme ověřit, třeba je všechno úplně jinak a ty jsi rok nevylez z bytu. Kdo( )ví... ;-) (Tento komentář má za úkol i informovat, že se žádný nevyskytne u Černobylu.)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru