Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Karnevaly nenávisti

01. 05. 2016
7
8
1357
Autor
Movsar

Karnevaly nenávisti

První máj jako sopka chrlí průvod za průvodem. A některé připomínají dav z Boschova obrazu Nesení kříže. Jen ústřední postava chybí, tváře ohyzdně zkroucené hněvem ukazují ke všemu možnému, lapají po nepříteli jako po ztraceném dechu. A turistům je to k smíchu, neboť si na chvíli připadají v muzeu, před dílem minulosti. Uprostřed karnevalu nenávisti. 


První máj ve městě

Ulice dnes nepatří korzu. Dámy v kloboučcích a s deštníčky nebudou nakukovat do výloh s exkluzivní konfekcí, šelest kaváren nepostihne srdce města. Ne, dnes se mu dostane docela jinačího otřesu. Jako chuchvalec tučné blbosti se jím prožene dav.


Šedá armáda

Tahle armáda není rudá a ani není na počátku vítězného tažení. Tramvaje odvážejí lidi na frontu v potu tváře dobývat svůj chléb. A jedou od rodin, abychom přidali na patosu. Ale mají své náhradní rodiny v kolektivech spolubojovníků. A někdy trochu hrubé, jak už ve válkách bývá. Jedni si společně bafnou retka, jiní popijí distingovaně kávu, podobně se hrnkem saké loučili letci kamikaze. Ale pak už se lešením i openspace musí rozeznít bájné urráá. Aspoň do oběda.


8 názorů

Marcela.K.
09. 05. 2016
Dát tip

Já nesnáším davy už od dětství, kdy mě maminka nechávala stát frontu u řezníka, aby, až půjde z práce, mohla nakoupit ...tehdy kdo si nevystál frontu, přišel do prázdného krámu. Tehdy jsem tvrdila, že raději budu bez masa, než stát každý čtvrtek ve frontě :-)

Doba se změnila, ve frontě stát nemusím, když nechci, přesto ...přijedu-li do Prahy, uvidím tramvaj a je mi špatně :-) Asi jsem holt venkovský typ, co chodí pomalu a překáží davu ;-)


Lnice
02. 05. 2016
Dát tip

já se v davu také cítím velice špatně..těžká klaustrofobie.-)


Movsar
01. 05. 2016
Dát tip

dav je svým způsobem fascinující, tou energií, kterou v sobě drží. a k televizi se hlásím, žádné rozpačité přiznání, zdendo. člověk se hodně dozví o společnosti. třeba takové reklamy, to je koncentrovaná pohádka, mýty současnosti. a pak vip magazíny. bizarelie.  


Movsar
01. 05. 2016
Dát tip

tak si notujeme, přátelé. a víte co? já se taky davu hrozím. proto jsem dnes zůstal doma a ty dvě si celé vymyslel. ale pak jsem provedl důkaz televizními novinami a potvrdilo se to. dav je archetyp.


Diana
01. 05. 2016
Dát tip

Dav má mnoho tváří. Dav je podivná bytost. (Hrozím se davu)*****


Kočkodan
01. 05. 2016
Dát tip
Při čtení jsem tvář ohyzdně zkroucenou hněvem neměl. Alespoň si to neuvědomuji. :-)

Gora
01. 05. 2016
Dát tip

Opět zábavné...trochu mrazivé...skvělé..../T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru