Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

CESTOU ZAPOVĚZENOU

14. 05. 2016
24
30
2290
Autor
vesuvanka

CESTOU ZAPOVĚZENOU…


Po delší době se vracíme na Vesuv, ale do míst, kam se návštěvníci tohoto vulkánu nedostanou. Mají možnost obejít jen menší část kráteru, přibližně 400 m z jihozápadní a jižní strany, zatímco celý obvod měří asi 1400 m, možná i více.

 

Pohled na Vesuv od východu


Vzpomínám si, že to bylo tak trochu zklamání (musím napsat, že opravdu jediné), když cesta s nádhernými pohledy do kráteru s bizarními kusy lávy, připomínajícími někdy i zkamenělé postavy, s výhledy na zarostlý svah, města, moře, Sorrentský poloostrov a ostrovy, náhle končila ohradou a průvodce se s námi rozloučil. Na dotaz, proč není možné obejít celý kráter, odpověděl, že se konají exkurze pro větší skupiny lidí, jež se musí předem objednat.
Naštěstí nás nehonil čas, takže jsme s dcerou strávily u kráteru ještě několik hodin a užívaly si krásy tohoto pro mě téměř posvátného místa.

 

 

Pohled na stěnu kráteru

 

Detail okraje kráteru

 

Po návratu domů mi stále ležela v hlavě ta nepřístupná větší část obvodu kráteru. Pro zajímavost - jeho severní a severovýchodní strana je o pár metrů vyšší než jižní a jihozápadní. Nikde v literatuře jsem se nic bližšího o této cestě nedozvěděla. Později jsem začala pátrat na internetu. Jednou jsem objevila na youtube krátký videozáznam z exkurze. Po čase jsem se chtěla znovu virtuálně projít po "zapovězené cestě", ale ten film už jsem bohužel nenašla, no něco málo jsem si z té jedné procházky zapamatovala.


Ještě malou poznámku k přístupné cestě podél kráteru. Od doby naší návštěvy Vesuvu v roce 2001, se trochu změnila. Byla rozšířená, upravená, je lemována novým zábradlím z masivních fošen, opatřena lavičkami a přibyly i prodejní stánky včetně občerstvení. Je to pohodlná procházka.


A teď se vydáme na cestu zapovězenou


Procházíme úzkou soutěskou mezi obrovskými lávovým balvany červenavé až nafialovělé barvy a odtud začíná stoupání po úzké vyšlapané stezce přímo po hraně kráteru. Není tu žádné zábradlí, ani řetěz - vlevo strmý a dál až kolmý sráz do kráteru, hlubokého 216 m, a vpravo příkrý vnější svah kuželu s pohledem do údolí Valle del inferno (Údolí pekla), kde se valila na jaře roku 1944 ohnivá řeka čediče, usměrněna skalními masívy Monte Sommy (trosky vnitřní stěny kráteru původní sopky, z níž se postupně zrodil nynější Vesuv).


Podél stezky je mnohem méně skalních útvarů než na druhé turistické straně. Je oproti ní "hladká" - z toho je patrný silnější vliv eroze na severním, výše postaveném okraji kráteru. Díky této uhlazené hraně vyniknou na první pohled strmé srázy po obou stranách. Člověku, trpícímu závratěmi by se tu šlo moc špatně, možná, že by cestu nezvládnul. Teď je mi jasné proč není davům turistů přístupný celý obvod kráteru.


Zastavení na místě, kde jen pár metrů od stezky je ve stěně kráteru malá fumarola, která klidně pokuřuje. Průvodce vysvětluje cosi v němčině skupince lidí, Ti zůstávají stát a on sám opatrně slézá směrem ke kouřícímu otvoru. Pak vytáhne cigaretu, zapálí si ji, opatrně vloží ke kouřícímu otvoru a rychle uhne. Cigareta s hlasitým blafnutím vzplane a pak už je kouř opět klidný. Neklamný důkaz toho, že je přítomen velmi hořlavý sirovodík. Oxid uhličitý a vodní páry by cigaretu ihned uhasily.


Úzká cestička "opisující" kráter je trochu zvlněná, chvílemi klesá, pak zase stoupá, a to se několikrát opakuje. Podíváme se na protější stranu obleženou turisty. Zaujme nás pohled do vnitřní členitější stěny, v níž se místy uchytila zeleň. Na místě osluněném při západu slunce rostou dokonce i břízy. Samozřejmě tu nechybí průkopník života lišejník Stereocaulon vesuvianum, karmínová Valeriana rossa, šťovík Rumex scutatus a tu a tam i žlutě kvetoucí kručinka.

 

Kručinky na Vesuvu


Zatímco na jižním a jihozápadním vnějším svahu Vesuvu vegetace rychle šplhá k vrcholu a sestupuje do kráteru, na severním a severovýchodním úbočí rostliny k vrcholu moc nepospíchají. Hranice vegetačního pásma je několik metrů pod vrcholem, výše už je jen království popelu a lávy. Málokterá kytička si troufne do něj vstoupit, zato pod hranicí je vegetace bohatá a dokonce už si nachází domov i na nejmladší lávě v údolí.


Stále pokračujeme po hřebenu hory a přecházíme nejvyšší bod Vesuvu 1281 m nad mořem. Vnímáme zvláštní, trochu ponurou atmosféru, po chvíli umocněnou pohledem na několik borovic, které našly odvahu a uchytily se nad hranicí lesa.


Cesta po obvodu pokračuje dál směrem k západu. Pod sebou vlevo máme stěnu padající kolmo ke dnu kráteru. Pohled na celou stěnu je fascinující z přístupné jižní strany. Je to pestrá kamenná mozaika, tvořená různými druhy lávy tufem, v níž jsou zapsány dějiny této slavné hory.

 

Fumaroly


Zvolna klesáme a pomalu, ale jistě se blížíme k závěru cesty V západní stěně kráteru pozorujeme několik fumarol, jež známe z přístupné strany. Ještě než se náš okruh uzavře, čeká nás překvapení - zajímavý skalní útvar s okénkem, připomínající zříceninu některého středověkého hradu (vzpomněla jsem si na Košťálov a Děkovku v Českém středohoří).

 

Skála s okénkem

 

Skála je tvořena vrstvami tufu, který snadněji podléhá erozi než láva. Ještě poslední pohled na skálu a naše cesta končí.

 


30 názorů

vesuvanka
21. 05. 2017
Dát tip

Ještěrčí králi, děkuji za přečtení a milou odezvu :-)))


Dobré!*


vesuvanka
05. 05. 2017
Dát tip

Růženko, díky za přečtení a milou odezvu :-))). Procházku po zapovězené stezce jsem absolvovala díky videu na internetu. Vesuv jsme s dcerou navštívily dvakrát individuálně, nevázány cestovkou, takže jsme měly hodně času na prohlédnutí míst, která jsou běžně turistům přístupná. Vím, že s cestovkami se Vesuv prohlíží doslova "z rychlíku", protože je nabitý program. Už při první návštěvě mě na Vesuvu zaujala květena a vrtalo mi hlavou, proč je přístupná jen menší část obvodu kráteru.


RUZIGEL
04. 05. 2017
Dát tip

Dík za pěknou procházku.Byla jsem tam, ale tolik jsem toho neviděla.***


vesuvanka
27. 08. 2016
Dát tip

Riku, mám radost, že jsi se zde zastavil a děkuji za milá slova :-)))


Ri_ko
27. 08. 2016
Dát tip

Nádhera - jako vždy.(ztracený syn)Rik


vesuvanka
09. 07. 2016
Dát tip

Mílo a Janinko, děkuji vám za zastavení a milá slova. Moc jste mě potěšily :-)))

Mílo, mám radost, že jsi četla moje články o Středohoří i v Lovosicku a že se Ti líbila. Středohorské kopečky jsem si zamilovala, jsou pro mě  velice inspirativní.


Janinko, uuuf.... a ty obrázky! Krásná procházka, jak kdybych tam byla sama :-)

t


Mimiane
09. 07. 2016
Dát tip

Krásné obrázky, četla jsem jedním dechem, nádherné zážitky z míst, kam se nikdy nedostanu.Díky za vzpomínku na Košťálov a Děkovku v Českém středohoří, tam někde hodně blízko jsem se narodila a středohoří je mou velkou láskou. Četla jsem i všechno tvoje povídání v Lovosicku, díky moc i za něj, krásně hřálo.. :-)

 


vesuvanka
03. 06. 2016
Dát tip

milá Adriano, děkuji za přečtení a milá slova i TIP :-)))


je zajímavé, že některé cesty jsou zapovězené, byť se dají při troše dobré vůle a opatrnosti projít, a jiné jsou přístupné, i když jsou nebezpečné mnohem víc

děkuji, milá Jano, za avízo a znovu za neopakovatelný důkaz tvé preciznosti, lásky a talentu, T*****


vesuvanka
22. 05. 2016
Dát tip

Jiorgosi, Zuzulínko, Narriel a Marcelko,  - děkuji za přečtení a milou odezvu. Těší mě, že se mi podařilo přiblížit vám místo, kam se většina návštěvníků Vesuvu nedostane.

Jiorgosi, máš pravdu. V nové verzi nelze vkládat k dílům obrázky, bez nichž jsou moje díla neúplná.

Careful, děkuji za zastavení a podnětnou kritiku. Máš pravdu, že dílo je dost popisné, právě proto jsem se je snažila  trochu oživit některými výrazy (troufalé kytičky atd.), možná nepodařenými.  Ono by to chtělo shlédnout video  ještě alespoň jednou, abych cestu víc zažila a mohla ji popsat dobrodružněji, ale už se mi je bohužel nepodařilo najít. Formu "kočkopes" jsem použila záměrně, aby v něm bylo něco málo z geologie, která je hlavním motivem), ale ne zas moc, aby to čtenáře neodradilo. Pokud jde o hloubku kráteru 200 m, je to číslo přibližné, které jsem četla před mnoha lety  v nějakém starším materiálu, přesná hloubka je 216 m, mohu opravit.


Marcela.K.
21. 05. 2016
Dát tip

Jani, jsem ráda, že Tě tu zase vidím :-) Obrázky pohladí, psaní jemnou formou poučí - díky.


Narriel
18. 05. 2016
Dát tip

Síla Tvé vášně pro ona místa se přčenáší do Tvých děl a z nich i na čtenáře.Děkuji, že tímto způsobem mohu participovat na takto hlubokém srdečním zaujetí a sdílet jej s Tebou.


careful
18. 05. 2016
Dát tip

..jako ty obrázky jsou vesměs pěkné, ty oblíbené rostlinky plantagetů jsou takové dekorační... ale číst mě to dvakrát nebavilo, protože z toho cítím takou divnou křeč...navíc řáda věcí je tam vlastně tak nějak zbytečně, protože z těch obrázku toho například o popisované hornině stejně čtenář moc nevykouká a kdyby chtěl fakt o ní něco vědět, musel by najít foto a gůglit, takže bych se na odbornosti vyflákla...navíc tu je další věc a to třeba hlubokého asi 200metrů... to je někde vyčteno, nebo si je autorka jistá, že má tak dobrý odhad... buď bych to pojala víc dobrodružně a jako příběh, nebo víc odborně... tohle je pro mě kočkopes a ještě lehce křečovitý, jak už jsem psala...viz napřiklad pospíchající rostliny, troufalé kytičky, chvíle umocněné pohledy...no já nevím


Zuzulinka
17. 05. 2016
Dát tip

jako vždy Janičko, Tvé putování nemá chybu...:)


Jiorgos
17. 05. 2016
Dát tip

Obdivuji Tvoje stále zajímavé texty i obrázky, jako už dříve na Epice. Nechodíš tam a já už , jako JATROS, taky ne. Je tam hřbitovní klid...

Zdravím a velice rád tipuji! :-))


vesuvanka
16. 05. 2016
Dát tip

Petr333, over, Petr.II, blacksabbath - děkuji za zastavení, milá slova i TIPY.

over, tak to mě moc těší :-)))


kolegové už vše řekli....*/***


Petr.II
15. 05. 2016
Dát tip

... jak jsou inspirující .. :)


Petr.II
15. 05. 2016
Dát tip

jo, ... * ... ach ty "zapovězené" cesty :) ..


over
15. 05. 2016
Dát tip

zdravím...stále ten skvělý rukopis a báječné obrázky...jeden vlastním z výstavy na Klárově a zaujímá u mne doma čestné místo už pět let :)*


Petr333
15. 05. 2016
Dát tip

dobří holubi se evidentně vracejí...


vesuvanka
14. 05. 2016
Dát tip

4U,  děkuji za milý komentář i za TIP :-)))


4U
14. 05. 2016
Dát tip

líbí *. obé


vesuvanka
14. 05. 2016
Dát tip

R. L., Diana, Gora, srozumeni,

mám radost, že se vám dílo líbilo, děkuji za milou odezvu i Tipy :-)))

Diano, těš mě, že návštěva Vesuvu byla i pro Tebe nezapomenutelným zážitkem :-))).

 


srozumeni
14. 05. 2016
Dát tip
*****

Gora
14. 05. 2016
Dát tip

Moc pěkné, díky z přiblížení onoho místa../T.


Diana
14. 05. 2016
Dát tip
Úžasné obrázky, zajímavý a výstižný popis. I pro mne se stala návštěva Vesuvu nezapomenutelnou. Díky, že ses podělila. ************

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru