Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Podvodný lurker

27. 05. 2016
3
17
719
Autor
Kyna

Úvaha o černých dírách.

 

V přístavu Hokk-Toi

čeká na svoji další oběť 

kdo dál se odváží nahlédnout

za hladinu harmonie?

 

Neviditelný lurker

dotýká se našich soukromí

jako mentálně retardovaný chodec

(čti "bez hranic").

 

Díky všeobecnému trendu

pozérství vyvěrá

na povrch s plynulým

projevem, splývaje

s okolím, plýtvaje

svým drahým kamením, aby

ochočil monzunové

deště Marsu

kdo dál se odváží nahlédnout

za hladinu harmonie?

 

Neviditelný lurker

dotýká se našich soukromí

jako páv.


17 názorů

lawenderr
31. 05. 2016
Dát tip

na mě se musí pomalu ... pomalu tě začínám chápat:)


"dotýká se našich soukromí jako mentálně retardovaný chodec"

Tohle dílko se mi zatím líbí nejvíc. Verš výše zmíněný je pronikavý, jde do hloubky a to mě ba!


careful
28. 05. 2016
Dát tip

no, nevím, co by musel někdo napsat, aby u mě vyvolal pocit ohrožení... nejistá jsem asi zas naopak furt


Kyna
28. 05. 2016
Dát tip

Můžeš si být jistá, že moje dílečka vždycky nějakej klíč mají, přecejen pochází z mozku, ale osobně bych se víc bavil pocitem, jak "obávaný mentálně retardovaný chodec ohrožuje naše soukromí, snaže se zkrotit monzunové deště Marsu s lehkostí páva".

Pak nad tím nemusíš ani hermeneuticky přemýšlet, cílem této básně je otevřít pocit ohrožení a nejistoty. Třeba se mi to příště podaří víc:) Díky!


careful
28. 05. 2016
Dát tip

Vida, nevím, jestli mám pravdu, ale takhle už je pro mě ten obsah i zajímavej... technicky to nejsem s to posoudit, ale aspoň to pro mě už není jen úplná banda náhodných slov.


Kyna
27. 05. 2016
Dát tip

Frčí tu dobrý věci, co na tom jestli málo nebo moc. 

Když ty ráda, já taky rád, takže:

Někde žije něco co trápí člověka. Postaví se tomu někdo?

Když se své úzkosti lidé postavit nechtějí, pociťují ji - jejich soukromí a pocit štěstí je narušováno dalšími lidmi bez ohledů (sobectví, egocentrismus, narcismus), kteří o svých indispozicích nemají tušení.

Obávané stvoření = úzkost, která díky své naučené vlídné póze chodí mezi námi, a právě ta dává oddechnout naší křehké a výbušné povaze. Lurker je zde pocit viny, úzkost z toho, že žijeme a jednáme v rozporu se svým svědomím. Odváží se tedy někdo zabývat se svým svědomím?

Ano, ale opatrně, protože my jsme to, co nás sužuje.

-> Podvodným lurkerem může být každý z nás, pokud se obává sám sebe, a namísto pozorování sebe samého a konfrontace se světem se omezí jen na své pohodlí a souzení ostatních.

Máš pravdu, je to zajímavé vyložit, i když už to pak nejde označit jako poezie, ale jakýsi konkrétní obraz. Když si to po sobě čtu, vyplaval mi z toho Gollum z LotR:)


careful
27. 05. 2016
Dát tip

Tohle jsou pro mě takový ty "asibásničky", kdy si říkám, že autor možná nebude debil a možná v tom má/může něco být...ale mě basničky neberou a tady... no, se rozhlídni, co tu frčí... tak prostě jen nebuď smutnej(:D), když tě třeba úplně přehlídnou, třeba ta tvá tvorba nemusí být tragédie, ale já nemám ty rozlišovací schopnosti, abych to bezpečně poznala.

..jinak bych byla ráda za autora, co se jeho tvorba dá vyložit a on sám ji ochotně vyloží, protože takových těch co tvrdí, že vysvětlovat se to nemá, nebo dokonce nemůže (asi nějaký tvrdý zákon-porušení se trestá dekapitací)... cosi ve smyslu vylož si to jak chceš, mě moc nebere, protože mám ráda souvislosti...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru